tag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post6492591223472709404..comments2023-10-30T10:30:54.132+02:00Comments on Flo Food - Riktig mat: Flo utmanar sig i mars: E-fri månad! Är du med?Nina (Flo)http://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-49137548534472798372011-03-08T09:29:49.137+02:002011-03-08T09:29:49.137+02:00Jättebra tips det har kommit på den här tråden, ta...Jättebra tips det har kommit på den här tråden, tack igen Jeanette!!Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-52372216445973696812011-03-06T22:25:57.344+02:002011-03-06T22:25:57.344+02:00Det blev mera E idag. Röd currypasta (skulle gärna...Det blev mera E idag. Röd currypasta (skulle gärna laga egen) och rainbows laktosfria grädde. Men istället lagade vi hemlagad mandelmassa då det fanns E i den färdiga. Det skulle vi inte gjort om vi inte varit med i E-fria mars. Det blev gott och var inte alls svårt. Så börjar vi nog göra i framtiden.Jeanette Hnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-31385682825877993432011-03-06T21:15:33.653+02:002011-03-06T21:15:33.653+02:00Asch, jag har också ätit e i misstag. Dijonsenapen...Asch, jag har också ätit e i misstag. Dijonsenapen :(. Nästa vecka lagar vi egen senap! Har redan skaffat senapspulver.Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-31742688618605490352011-03-05T10:37:17.496+02:002011-03-05T10:37:17.496+02:00Jag åt E igår. Av misstag. Min man hade köpt bruna...Jag åt E igår. Av misstag. Min man hade köpt bruna bönor och de innehöll också E. Jag skulle inte trott det. Nu blir det att söka E-fria bönor.Jeanette Hnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-88924665486130444112011-03-04T22:02:52.775+02:002011-03-04T22:02:52.775+02:00Förpackningsgasen argon låter inte naturligt i ett...Förpackningsgasen argon låter inte naturligt i ett livsmedel det heller.. =) Kan ge upphov till en viss form av tarmtryck... =)Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-28323588365580571872011-03-04T21:57:10.830+02:002011-03-04T21:57:10.830+02:00Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-55758974884096261452011-03-03T22:51:56.653+02:002011-03-03T22:51:56.653+02:00Jag tyckte tyvärr inte om korven men såg att Helsi...Jag tyckte tyvärr inte om korven men såg att Helsingin makkaratehdas också har en julkorv som lät intressant och god. <br /><br />Vi köpte annars rökt lägg som enligt K-Lantis var E-fritt. Ska bli ärtsoppa. <br /><br />Måste definitivt söka Vatajas skinka! Och tack för tipset om Pirkka.Jeanette Hnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-41941665684815076172011-03-03T22:10:56.879+02:002011-03-03T22:10:56.879+02:00Jeanette, nu hittade jag, Pirkkas possun kylkisiiv...Jeanette, nu hittade jag, Pirkkas possun kylkisiivu: http://www.pirkka.fi/ruoka/pirkka_tuotteet/pirkka_tuotehaku/?action=product&productId=2386456900001 Jag använder den till fläsksås, bland annat. Den är helt naturell och smaken är god men kan inte jämföras med bacon.<br /><br />Tack för idén om ugnskorven! Jag hittade Vatajas tillsatsfria skinka idag i min K-butik. Har inte ännu hunnit smaka.Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-81626712966079305962011-03-03T15:07:25.652+02:002011-03-03T15:07:25.652+02:00Vilken firma är det som tillverkar det e-fria sidf...Vilken firma är det som tillverkar det e-fria sidfläsket?Jeanette Hnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-31408702688413312332011-03-02T22:51:01.710+02:002011-03-02T22:51:01.710+02:00Jag hittade E-fri ugnskorv nu ikväll efter att ha ...Jag hittade E-fri ugnskorv nu ikväll efter att ha läst på alla korvpaket i Prisma kl fem före nio. Riktigt nöjd är jag ändå inte för den innehöll glukos och köttprotein. Duger förstås för E-fri månad men kanske inte for Mats-Eric Nilsson... det var Helsingin makkaratehdas "Gröna korv".Jeanette Hnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-81660961943319283592011-03-02T22:24:29.018+02:002011-03-02T22:24:29.018+02:00Christian, kom att tänka på det, visst använder du...Christian, kom att tänka på det, visst använder du väl bakpulver, eller? Det innehåller ju flera E:n. Gelatinet är jag inte säker med, det tror jag räknas som en råvara, inte tillsats. Glassen kan jag gissa att du brukar laga själv, du har ibland glass i dina recept. Sorry om jag är pedant men jag kunde inte låta bli!<br /><br />Asukkinen och Nea, bra att ni är med på något plan i alla fall!Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-59845296759161565402011-03-02T21:50:25.278+02:002011-03-02T21:50:25.278+02:00Hörde om Vatajas skinkor från en bekant, så måste ...Hörde om Vatajas skinkor från en bekant, så måste nu också själv kolla upp vilka de riktigt är. Det fanns flera: http://www.maalaistuotevataja.fi/index.php?id=1597 Jag brukar också köpa deras e-fria knackkorv, som vi varit nöjda med.<br /><br />Håller med om att det blir lite överdrivet att undvika alldeles naturliga ämnen för att de också har ett E-namn. Men det jobbiga är att man ska minnas vilken kod som betyder vad.Neanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-4851843832041376672011-03-02T17:15:14.699+02:002011-03-02T17:15:14.699+02:00Tänker i samma banor som Ursula. Blir inte med i d...Tänker i samma banor som Ursula. Blir inte med i den e-fria marsmånaden, men lovar att hålla ögonen uppna!asukkinennoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-62805569606037983882011-03-02T07:54:40.707+02:002011-03-02T07:54:40.707+02:00Ibland sker absurdum.. Om jag står framför en buti...Ibland sker absurdum.. Om jag står framför en butiksdisk och ska köpa E-fritt och lokalt.. så trots stora fina matindustrier i närheten.. hittar jag bara E-fritt på långdistans.. Så valet blir då - till fördel för långtransporterad mat.<br /><br />Som också rört sig över ett Europa.<br />Man hoppas att matindustrin med inpackning och hela köret - kan förmå sig att tänka om.<br /><br />Avantgardtruppen med "nytt tänk" är inte farlig för deras business, men väl nog när "tänket" nått massan.<br /><br />Hmm.. Jag har inte heller hört talas om Vatajas produkter. Åtminstone har jag inte tagit det till mig tidigare. Tack för det..Hon som lägger puzzlethttps://www.blogger.com/profile/16852521951078752263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-91780932820139107542011-03-01T22:41:03.346+02:002011-03-01T22:41:03.346+02:00Tack Guni också för bra synpunkter! För mig har de...Tack Guni också för bra synpunkter! För mig har det varit guld värt att just folk delar med sig av bra, rena produkter. Bland annat Vatajas produkter fick jag läsa om första gången på ett diskussionsforum för några år sedan, och många fler.Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-79204275900964441992011-03-01T22:29:36.970+02:002011-03-01T22:29:36.970+02:00Tack Christian, Nea och Ursula för bra kommentarer...Tack Christian, Nea och Ursula för bra kommentarer! <br /><br />Christian, kortrest mat, det gillar jag också. Själv lyckas jag förverkliga det bäst på sommarn - hälften av maten reser ca 15 meter :).<br /><br />Nea, tack för tipset om Vatajas nya skinkor! Tidigare hade de alla nitrit, E250. Hoppas jag får tag på nån av dem.<br /><br />Ursula, bra poäng. Just av samma orsak är jag inte heller absolutist med tillsatser. Däremot ersätter de nog nästan i samtliga fall nån form av kvalitetsbrist, onaturligt tillredningssätt, eller annan processningsförlust. Även de helt oskadliga tillsatserna. Tror jag på, alltså. Men mest gör jag nog den här utmaningen för att bli ännu mer uppmärksam själv, inte för att "undvika kemikalierna"!Nina (Flo)https://www.blogger.com/profile/12660385752084464912noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-48601827160794388882011-03-01T22:26:40.694+02:002011-03-01T22:26:40.694+02:00Jag försöker undvika E:serien - men det är ibladn ...Jag försöker undvika E:serien - men det är ibladn ganska omöjligt.. Visst blir man förbryllad då rökt sidfläsk och bacon också innehåller E-medel. <br /><br />Som konsumenter borde vi kanske lyfta fram de produkter som INTE är preparerade och "tvinga fram" renare produkter.<br /><br />Matindustrin är säkert litet långsam, men blir vi många som agerar så kommer fler rena produkter på marknaden.<br /><br />Kanske vår utmaning kunde bestå av att lista fullgoda produkter. Tipsa varandra.. om rena råvaror och rena produkter.<br /><br />Medvetenheten kommer oftast inte utan upplysning:-)Hon som lägger puzzlethttps://www.blogger.com/profile/16852521951078752263noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-79235047434535601222011-03-01T22:05:48.649+02:002011-03-01T22:05:48.649+02:00Kom ihåg att inte äta något luftigt vispat, för då...Kom ihåg att inte äta något luftigt vispat, för då sätter du en massa E941, E948, E938, E290, E939 och lite E949 med i maten. ;)<br /><br />Jag undviker också tillsatser, men att stirra på e-kodslistan passar inte alls mig. Vanliga grundämnen som vi andas dagligen blir väl inte farliga/opassande för att de har fått en kod? <br />Men jag gillar idén att vara extra uppmärksam på E:na under en månad. Kanske jag sku räkna våra E:n i mars istället? Jag ser fram emot E-fria fynd i matbutikerna!Ursulahttps://www.blogger.com/profile/09485914057138078846noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-39565530034507115822011-03-01T20:11:57.878+02:002011-03-01T20:11:57.878+02:00Är ingen absolutist med E:n, men strävar till att ...Är ingen absolutist med E:n, men strävar till att välja bort dem då det går. Just bacon hör till det krångligare, men sidfläsk kunde man ju faktiskt köra oftare. Egna syltar och safter kan inte ens jämföras med butikens och har haft turen att ha tid och ork att laga eget om höstarna. Nåja, men skulle bara tacka för bra tema och be att du berättar vilka fynd du gör i butikshyllorna. Du skrev om e-fri skinka, Huhtahyvät och Vataja lär ska e-fria pålägg nu. Har smakat Huhtahyväts, den är helt bra, men där finns nog maltodextros som utfyllnad.Neanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4468178788465915214.post-8818639883782846852011-03-01T17:43:26.490+02:002011-03-01T17:43:26.490+02:00Utmanar till att äta totalt e-fritt i resten av år...Utmanar till att äta totalt e-fritt i resten av året, Själv har vi i vår familj nu varit totalt utan E-tillsatserna i , ja vad blir det, ca 6 år. De går men då skall du ha järnkoll på vad du sysslar med och laga allt, precis allt själv, även safter och sylter. Sidfläsket köper man av den lokala bonden och låter ett rökeri sköta resten. När det sedan blir en vana att ha allt utan E_ märkta varor är allt så mycket underbarare och smakerna går inte att jämföras med någonting av det med tillsatser. En utopi för många men en självklarhet för en som förespråkar kortrest mat.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.com