fredag 21 januari 2011

Gräddstuvad lake med laklever och lakrom

Laken verkar vara som bäst just nu. Dessvärre har jag lagat lake bara en gång förr, och då hade karln i fiskdisken filerat den, och jag gjorde bouillabaisse (där var annan fisk med också). Nu blev det stuvad lake.

Tid: en timme totalt / 30 minuter effektiv tid. För 5 personer.

En hel lake startade vi med, och karln i fiskdisken hade den här gången bara rensat den. Totalt var den, rensad, ungefär ett kilo. Mannen tog loss huvudet och fenor, och vi kokade buljong på dem. Levern och romsäckarna kokade vi i lättsaltat vatten i 20 minuter.

Själva fisken skar jag i bitar med ryggrad och allt, och lät puttra tillsammans med två skivade lökar och en strimlad morot, två dl grädde och lite fiskbuljong, salt och peppar, i ungefär 20 minuter. Under tiden ångkokade vi ett blomkålshuvud över en av kastrullerna.

Sedan tog jag upp fiskbitarna och grönsakerna med hålslev och lade dem på ett fat, som vi höll varmt i 80 graders ugn, medan jag lät den silade såsen med lite extra lakbuljong koka ner i 10 minuter. Laklevern och rommen skar vi i bitar och satte upp på lakfatet.

Så var det klart! På den översta bilden ser du levern i förgrunden och en bit av romsäcken precis bakom den.

Laken och såsen var jättegoda. Levern var speciell, och väldigt god. Rommen var lite si och så - smakade inte så mycket och var väldigt grynig. Kanske man borde tillrett den på något annat sätt, frusit ner och ätit den rå kanske?
_

5 kommentarer:

  1. Lakrommen och levern skall man äta till blinier! Mums.

    "Blinifantasten"

    SvaraRadera
  2. Så sant så till blinier, snart är den tiden inne, men romsäcken kan också först kokas i vitvin varefter den skivas upp och steks i smör tillsammans med lite hackad gräslök och dill samt en hollandaise sås, ett klassiskt urnordiskt recept som väckt intresset för den här fiskens rom bland utlänningar.

    SvaraRadera
  3. Somateria Mollissima22 januari 2011 kl. 10:31

    Lakrommen blir FANTASTISK kaviar (lök, grädde, smetana, svartpeppar, salt), det är den BÄSTA rommen som finns i våra vatten. Om man vill kan man frysa den först,men samma effekt uppnås väl med koskis i eller till . . .
    Nästa gång du överväger att kasta rommen i kastrullen lägger jag ett bud på den . . .

    SvaraRadera
  4. OK - tack för era lakromstips!! Jag har bara aldrig förr lyckats vispa rommen fin, har haft gäddrom bland annat förr... det verkar så svårt. Men ska nog prova på nytt nån dag!

    SvaraRadera
  5. Kläm ur rommen ur rompåsarna, vispa ännu med gaffel för att ta bort hinnor. Lägg i frysen för minst ett dygn.Ätes upptinad blandad med lite salt&peppar, lök, smetana på t.ex en rågbrödsbit. En klassisk laksoppa hör också till de bästa av fisksoppor!

    SvaraRadera