söndag 31 juli 2011

Byfest i Moncorneil-Grazan, Syd-Frankrike, på nationaldagsafton

Resereportage (i efterskott).

Den 13 juli hade vi lyckan att bli bjudna, tillsammans med värdarna på vilkas gård vi bodde, att fira Frankrikes nationaldagsafton tillsammans med alla andra bybor.


Det var en fantastisk upplevelse. En hel middag på äkta franskt vis. Utan finesser, bara på enkelt, men franskt, vis.

Först serverades förrätter. En del från buffé, en del så att den i byn som tillrett rätten gick runt och bjöd åt alla tiotals gästerna vid borden. Det var bland annat rädisor, selleri och morot med aioli samt dippsås av puréad zucchini, tabouleh, och mycket mer.


Huvudrätten var en gryta på hjort som byns jaktlag fällt. Rödvinet smakade igenom, underbart god. Stora flickan var aningen besviken då den faktiskt serverades med mjukkokt penne (!). I Frankrike har man ofta för vana att servera pasta till kötträtter, alltså inte alls som i Italien. På bilden syns min portion, utan penne.


Efterrätten bestod av bakverk som byborna i inbjudan ombetts hämta för att dela med alla. Tyvärr fanns det inget jag egentligen kunde äta av det, vilket kanske var bra för man kunde lätt ha överätit sig på dem. För det fanns så klart så det blev över.
_

En annan enkel fransk sallad

Resereportage (i efterskott).

Så här åt vi en kväll i Normandie. På bilderna min portion och en bordskompis' portion. Man fick lägga i vad man ville!





Fransk god grönsallat, majs, tomater, kokta ägg, grönpepparpaté, fransk lagrad korv, oliver, cornichon (inlagda minigurkor). Och en god fransk dressing hopvispad av olivolja, vinäger, dijonsenap, salt och peppar. Baguette till.
_

lördag 30 juli 2011

Mera skaldjur i Normandie

Den här rätten fick jag på en restaurang i staden Ouistreham i Normandie. Choucroute de la mer, hette den, dvs. surkål från havet. Jag blev nyfiken, för jag gillar ju både surkål och skaldjur. Och när jag är utrikes vill jag gärna äta sådant som jag inte skulle kunna äta i Finland.


Rätten kom, och den hade fyra olika skaldjur (mussla, räka, hummer och kammussla) och tre olika fiskar, tillredda på olika sätt. En gräddig sås till med mycket smak i. Underbart gott.
_

fredag 29 juli 2011

Skaldjur i Normandie

Resereportage (i efterskott)

Stora flickan och jag hade den stora turen att tillsammans med vänner bli bjudna till en fransk familjs sommarvilla i La Manche, västra delen av Normandie. Vi åt lunch och middag där, sov över, åt frukost och åkte sedan vidare.


Villan låg med fantastisk utsikt över sanddynerna och havet. Så här såg det ut när man promenerat till stranden (tog en kvart).


Lunchen var enkel med väldigt god. Det serverades bland annat en kall kötterrin, som var underbart god och en enkel sallad med kokt potatis i som fatigerades vid bordet.


Till middag blev vi bjudna på dessa härliga ostron med champagne som förrätt. De serverades i "salongen" och åts au naturel eller med vinäger. Som huvudrätt blev det musslor i grädde. Vi serverades både cider och vin till maten, och givetvis en fantastisk calvados efteråt.

_

Riktig mat i Frankrike

Resereportage (i efterskott)

Under min 19 dagar långa vistelse i Frankrike besökte jag en hel del lokala butiker, särskilt då vi bodde i hem och kunde laga en del egen mat hela resan.


Slaktarens disk var en glädje för en som älskar riktig mat. Förutom prima, lokalt naturbetat kött fanns där färska lokala korvar, rillettes och en uppsjö av slaktarens egna terriner och patéer. Härligt!


Fisk och skaldjur köpte man bäst på fisktorget, och det gällde så klart bara i städer med egen hamn. Den här bilden är från Trouville i Normandie.

Också i supermarketen var köttutbudet imponerande. Inget var färdigmarinerat. Vill man ha färdigmat så fanns det visserligen färdiga maletköttbiffar (som bestod av 100 % kött samt kryddor!) och så klart djupfrysta råvaror. Men inget sånt där marinerat som finska butiker är helt fulla av. Variationen var enorm, i en supermarket av "normal" storlek fanns bland annat färsk kanin, anka, kalkon och småfåglar (alltså fåglar som är mindre än kycklingar). Både hela, lår, och filéer.

Grönsaksdisken var så klart också väldigt glädjande. För nästan allt var franskt. I södra Frankrike fanns givetvis också en del spanska frukter, då vägen inte är lång, men även där var nästan allt franskt. De mogna, mjuka, supergoda aprikoserna, nektarinerna och melonerna njöt vi av varje dag.

Ostdisken var det tredje som skilde sig väsentligt från en finsk supermarket. I större supermarketar hade man dessutom en särskild disk för "lokala" ostar, dvs sådana som kom från grannbyar och -städer. Från distriktet. Det samma fanns för vinhyllorna, lokala viner.
_

onsdag 27 juli 2011

Den franska gurkan och den finska

När vi åkte iväg till Frankrike på morgonen 7 juli tog vi med oss den nyss mogna allra första gurkan ur växthuset. När vi kom fram fick vi en fransk gurka av värdarna, som växte i deras trädgård. Det var en viss skillnad på storleken... :)



Smaken var bra i båda. Men den franska måste skalas, skalet var hårt och beskt. Nu, nästan tre veckor senare, har vi redan många nya små gurkor på kommande.
_

tisdag 26 juli 2011

Enkel fransk mat av lokala franska råvaror

Resereportage (i efterskott)!

9.7.2011
Här sitter vi i södra Frankrike, mitt emellan Atlanten och Medelhavet, väster om Toulouse. Vi efterlyste husbyte, och blev erbjudna detta franska stenhus mitt ute på sydfranska vischan. Vi har lagat mat av lokala råvaror direkt från trädgården, och ätit lokala frukter som aprikos, nektarin och melon. Livet ler!

Vi har bara ett litet kök och har därför gjort enkel mat. Andra dagen efter att vi kommit hit blev det en enkel sallad till lunch av sallat, gurka, kokta bönor, stekt lök och kokt potatis.



Vi har ätit bara lokal mat, och prövar så klart gärna på mat som inte finns i Finland. Nu håller mannen däremot på att tillreda en kaningryta.
_

tisdag 12 juli 2011

Supersnabbis: äggröra med tomat

Tid: 5 minuter. För en person. För flera tar det ett par minuter extra.


Jag satte på en liten kastrull på plattan med en stor klick smör i. Jag vispade tre ägg med en skvätt mjölk (grädden var slut) med gaffel. Hällde röran i kastrullen, sänkte plattan till sexan. Lät det värmas sakta, rörde om emellanåt. Efter några minuter var det klart. Då rörde jag ner en klick smör ännu, gott!

Under tiden hade jag skurit upp en stor tomat i skivor, kryddade med svartpeppar.
_

lördag 9 juli 2011

Broccolin har tagit sig

Någon loppa såg ut att äta upp mina broccoliplantor för en månad sedan. Deras blad var helt håliga och en del dog. Nu har i alla fall fem plantor överlevt, och verkar bli starkare för varje dag. Hurra!


_

torsdag 7 juli 2011

Grillad entrecote och sallad med kokt potatis i

Entrecote har vi grillat förr, här hittar du ett recept: http://flo-food.blogspot.com/search?q=entrecote.


Tid: under en halvtimme totalt, snabb grillning, lite vila. För 5 personer.

Mannen kryddade köttet och fixade grillen. Så grillade han köttet just så länge det behövdes, bara några minuter per sida. Sedan fick köttet vila i folie.

Jag plockade sallad, rucola och lite spenat i trädgården, sköljde och centrifugerade den. Jag hackade några lökblast och en lök. Jag hade ca 7 st överblivna nypotatisar som jag skar i skivor. Allt det här blandade jag till en sallad som jag dressade med citronolivolja - en gåva vi fått som passade ypperligt. Går lika bra med t.ex. olivolja och vinäger. Ett par tag med salt- och pepparkvarnarna fick salladen också.

Vi  kokade också hela lökar till, för det är bara sååå gott.
_