Tid: 5 minuter. För en person. För flera tar det ett par minuter extra.
Jag satte på en liten kastrull på plattan med en stor klick smör i. Jag vispade tre ägg med en skvätt mjölk (grädden var slut) med gaffel. Hällde röran i kastrullen, sänkte plattan till sexan. Lät det värmas sakta, rörde om emellanåt. Efter några minuter var det klart. Då rörde jag ner en klick smör ännu, gott!
Under tiden hade jag skurit upp en stor tomat i skivor, kryddade med svartpeppar.
_
tisdag 12 juli 2011
lördag 9 juli 2011
Broccolin har tagit sig
Någon loppa såg ut att äta upp mina broccoliplantor för en månad sedan. Deras blad var helt håliga och en del dog. Nu har i alla fall fem plantor överlevt, och verkar bli starkare för varje dag. Hurra!
_
_
torsdag 7 juli 2011
Grillad entrecote och sallad med kokt potatis i
Entrecote har vi grillat förr, här hittar du ett recept: http://flo-food.blogspot.com/search?q=entrecote.
Tid: under en halvtimme totalt, snabb grillning, lite vila. För 5 personer.
Mannen kryddade köttet och fixade grillen. Så grillade han köttet just så länge det behövdes, bara några minuter per sida. Sedan fick köttet vila i folie.
Jag plockade sallad, rucola och lite spenat i trädgården, sköljde och centrifugerade den. Jag hackade några lökblast och en lök. Jag hade ca 7 st överblivna nypotatisar som jag skar i skivor. Allt det här blandade jag till en sallad som jag dressade med citronolivolja - en gåva vi fått som passade ypperligt. Går lika bra med t.ex. olivolja och vinäger. Ett par tag med salt- och pepparkvarnarna fick salladen också.
Vi kokade också hela lökar till, för det är bara sååå gott.
_
Tid: under en halvtimme totalt, snabb grillning, lite vila. För 5 personer.
Mannen kryddade köttet och fixade grillen. Så grillade han köttet just så länge det behövdes, bara några minuter per sida. Sedan fick köttet vila i folie.
Jag plockade sallad, rucola och lite spenat i trädgården, sköljde och centrifugerade den. Jag hackade några lökblast och en lök. Jag hade ca 7 st överblivna nypotatisar som jag skar i skivor. Allt det här blandade jag till en sallad som jag dressade med citronolivolja - en gåva vi fått som passade ypperligt. Går lika bra med t.ex. olivolja och vinäger. Ett par tag med salt- och pepparkvarnarna fick salladen också.
Vi kokade också hela lökar till, för det är bara sååå gott.
_
onsdag 6 juli 2011
Esbo Arbis katalog har kommit ut
Som jag berättat tidigare, så kommer jag att hålla en kurs i kost och hälsa på Esbo Arbis i höst. Kursen börjar redan 6.9., en tisdag. Jag kommer också att hålla en föreläsning om samma ämne torsdagen 24.11 klockan 10.
Här kan du se hela Arbis katalog, som tyvärr inte längre skickas hem till stadens invånare: Kursprogram hösten 2011.
Liksom du ser på bilden jag klippt in här i inlägget så finns där ett tryckfel: det står att kursen innehåller 5 gånger och håller på 6.9-11.10. Men den sista gången är ju redan 4.10, inte 11.10. Så det kan löna sig att hålla det i minnet.
Välkommen på kurs eller föreläsning, eller båda! Anmälningen börjar fredagen 19.8 kl 12.00 via internet: www.Ilmonet.fi eller per telefon kl. 12.00–15.00, tfn 09 8165 7890.
_
Här kan du se hela Arbis katalog, som tyvärr inte längre skickas hem till stadens invånare: Kursprogram hösten 2011.
Liksom du ser på bilden jag klippt in här i inlägget så finns där ett tryckfel: det står att kursen innehåller 5 gånger och håller på 6.9-11.10. Men den sista gången är ju redan 4.10, inte 11.10. Så det kan löna sig att hålla det i minnet.
Välkommen på kurs eller föreläsning, eller båda! Anmälningen börjar fredagen 19.8 kl 12.00 via internet: www.Ilmonet.fi eller per telefon kl. 12.00–15.00, tfn 09 8165 7890.
_
måndag 4 juli 2011
Semestern närmar sig...
Jag ska i dagarna inleda min semester. Jag kommer också att tillbringa en tid i utlandet. Särskilt klokt är det inte så klart att deklarera i cyberspace att man ska vara borta, men gissa vad, vi kommer att ha husvakt! Som bor här dag och natt medan vi är borta, matar vår katt, vattnar, med mera.
Jag kommer därför att glesa mina inlägg här rejält. Vilket jag i och för sig började med redan i juni - 39 inlägg för en månad är det minsta jag bloggat sedan jag startade bloggen i mars 2010. Men det kanske blir ett blogginlägg då och då i alla fall. Ett eller några per vecka, tänkte jag.
Och enligt läsarstatistiken så har många av mina läsare också redan åkt offline, och jag gissar på att fler kommer att göra det nu under juli. Så, kära bloggläsare, jag önskar dig en fin sommartid, och vi ses i alla fall då och då! Tillbaka med full energi sedan i augusti!
_
Jag kommer därför att glesa mina inlägg här rejält. Vilket jag i och för sig började med redan i juni - 39 inlägg för en månad är det minsta jag bloggat sedan jag startade bloggen i mars 2010. Men det kanske blir ett blogginlägg då och då i alla fall. Ett eller några per vecka, tänkte jag.
Och enligt läsarstatistiken så har många av mina läsare också redan åkt offline, och jag gissar på att fler kommer att göra det nu under juli. Så, kära bloggläsare, jag önskar dig en fin sommartid, och vi ses i alla fall då och då! Tillbaka med full energi sedan i augusti!
_
Kompostbänken - sista detaljerna
Förra sommarn byggde vi en kompostbänk. Läs mer här: etiketten kompostbänk.
Kompostbänken har kommit väl till pass nu särskilt den här varma våren! Vi har ofta tagit vårt eftermiddagskaffe på den eller annars bara vilat en stund. Vi, tontarna, som nämligen inte är den "solande" typer och faktiskt inte ens har fått ut våra två solstolar ännu för i år, inser jag nu när jag skriver detta.
I år har vi byggt de kanske sista detaljerna på kompostbänken, nämligen två flyttbara hyllor att ställa glaset, kaffekoppen eller boken på, samt trallbrädor för fotstödet.
Hyllorna ska ännu dras med Uulas roslagsmahogny, liksom vi redan dragit på resten av konstruktionen. De är inte världens sirligaste små hyllor, men de är praktiska och gjorda av restbitar. Och, som sagt, flyttbara. Egentligen inte ens så nödvändiga, utan lite mer kul bara.
Fotstödet kan man egentligen inte kalla fotstöd, eftersom man inte kan sitta så att fötterna skulle stöda på brädorna, då bänken är så enorm.
_
Kompostbänken har kommit väl till pass nu särskilt den här varma våren! Vi har ofta tagit vårt eftermiddagskaffe på den eller annars bara vilat en stund. Vi, tontarna, som nämligen inte är den "solande" typer och faktiskt inte ens har fått ut våra två solstolar ännu för i år, inser jag nu när jag skriver detta.
I år har vi byggt de kanske sista detaljerna på kompostbänken, nämligen två flyttbara hyllor att ställa glaset, kaffekoppen eller boken på, samt trallbrädor för fotstödet.
Hyllorna ska ännu dras med Uulas roslagsmahogny, liksom vi redan dragit på resten av konstruktionen. De är inte världens sirligaste små hyllor, men de är praktiska och gjorda av restbitar. Och, som sagt, flyttbara. Egentligen inte ens så nödvändiga, utan lite mer kul bara.
Fotstödet kan man egentligen inte kalla fotstöd, eftersom man inte kan sitta så att fötterna skulle stöda på brädorna, då bänken är så enorm.
_
söndag 3 juli 2011
Små byggprojekt: miniräcke till biltaket
Fem cyklar och tre kickisar ska alla rymmas på biltakets lilla terass. Terassen planerade vi nog ursprungligen för våra cyklar, men lite lite trångt har det blivit. Nu får vi använda hela den lilla terassen och behövde då ett räcke mot bilplatsen så inte cyklar eller sparkcyklar ska kunna falla på bilen.
Det här räcket planerade vi i måndags, och medan jag var på arbetsresa hade mannen sågat alla pinnarna. Igår målade lilla flickan och pappa räckets lövsågade kanter och dag satte vi upp räcket. Nu återstår bara att måla fram- och baksidan av räcket och stödkonstruktionerna.
Vi har designat och lövsågat också våra andra räcken - vår stora öppna verandas räcke samt balkongräcket. Bara för att vi tycker gammaldags lövsågade räcken är sååå vackra!
_
Det här räcket planerade vi i måndags, och medan jag var på arbetsresa hade mannen sågat alla pinnarna. Igår målade lilla flickan och pappa räckets lövsågade kanter och dag satte vi upp räcket. Nu återstår bara att måla fram- och baksidan av räcket och stödkonstruktionerna.
Vi har designat och lövsågat också våra andra räcken - vår stora öppna verandas räcke samt balkongräcket. Bara för att vi tycker gammaldags lövsågade räcken är sååå vackra!
_
lördag 2 juli 2011
För heta sommardagar: laxsallad
Just det, vad vill man annat ha en sån här het sommardag än en sallad med något lite matigt i? Det matiga kan vara en rest från gårdagen, vi stekte en laxfilé igår och hade just lagom kvar.
Tid: 10-15 minuter. För 5 personer.
Salladen innehöll: massor av huvudsallad från trädgården (väl tvättad och centrifugerad, sedan lätt riven), rucola från trädgården, strimlad ny vitkål, holländsk ost i tärningar, parmesan i flagor, gurka, tomat, ny lök med blast i strimlor, samt dill och basilika från trädgården.
Till det serverade vi den kalla stekta laxen skilt, samt en sås på creme fraiche-bas (jag tror den bara hade lite röd sås i helt enkelt, mannen hade gjort den under veckan när jag var på arbetsresa).
Här hittar du förresten mer matiga och andra sallader (scrolla lite neråt hittar du förra sommarens sallader): http://flo-food.blogspot.com/search/label/sallad.
_
Tid: 10-15 minuter. För 5 personer.
Salladen innehöll: massor av huvudsallad från trädgården (väl tvättad och centrifugerad, sedan lätt riven), rucola från trädgården, strimlad ny vitkål, holländsk ost i tärningar, parmesan i flagor, gurka, tomat, ny lök med blast i strimlor, samt dill och basilika från trädgården.
Till det serverade vi den kalla stekta laxen skilt, samt en sås på creme fraiche-bas (jag tror den bara hade lite röd sås i helt enkelt, mannen hade gjort den under veckan när jag var på arbetsresa).
Här hittar du förresten mer matiga och andra sallader (scrolla lite neråt hittar du förra sommarens sallader): http://flo-food.blogspot.com/search/label/sallad.
_
Gurkan växer till sig!
Min första lilla gurka i växthuset som jag skrev om för en vecka sedan skrumpnade ihop. Men nu har jag en nya på gång som redan är ca 12 cm! Är den inte fin!
Förutom den här är där åtminstone en till riktigt liten på väg. Av nån orsak blir de flesta blommorna inga frukter, helt som det ofta är på squaschen. Vet inte varför. Vet du?
_
Förutom den här är där åtminstone en till riktigt liten på väg. Av nån orsak blir de flesta blommorna inga frukter, helt som det ofta är på squaschen. Vet inte varför. Vet du?
_
fredag 1 juli 2011
Hela grisar på Åbo slott
Den här veckan har jag tillbringat i Nådendal på en konferens med kolleger från 36 länder. Det gällde mitt "gamla" jobb, det vill säga som Learning Materials Coordinator på Tekla.
Vi har minsann ätit gott hela veckan. Höjdpunkten var i alla fall gårdagskvällens middag på Åbo slott, där vi bjöds på bland annat hela små grisar. Köttet skars upp framför gästerna. Det var kutym i slottet, då när det var bebott, att servera det mesta köttet så att det såg ut som "hela" djur. Vi fick höra att fasanerna serverades som fasanpaté överklädd med hela fasanens fjäderskrud.
En annan rolig detalj: Vi fick också något som introducerades som tandoori-kyckling. Min kollega från Indien som satt mitt emot sig tittade på oss andra, skakade på huvudet och sa "This is not tandoori. It is something else. I don't know what it is, but it is not tandoori.". Undrar varför man ska försöka apa efter tandoori när man får utländska gäster? Det ger ju bara ett okunnigt intryck, även om kycklingen var riktigt god. Vi hade nästan 10 kolleger från Indien där ...
Till dessert var det massor av frukter samt jordgubbar med vaniljgrädde.
_
Vi har minsann ätit gott hela veckan. Höjdpunkten var i alla fall gårdagskvällens middag på Åbo slott, där vi bjöds på bland annat hela små grisar. Köttet skars upp framför gästerna. Det var kutym i slottet, då när det var bebott, att servera det mesta köttet så att det såg ut som "hela" djur. Vi fick höra att fasanerna serverades som fasanpaté överklädd med hela fasanens fjäderskrud.
En annan rolig detalj: Vi fick också något som introducerades som tandoori-kyckling. Min kollega från Indien som satt mitt emot sig tittade på oss andra, skakade på huvudet och sa "This is not tandoori. It is something else. I don't know what it is, but it is not tandoori.". Undrar varför man ska försöka apa efter tandoori när man får utländska gäster? Det ger ju bara ett okunnigt intryck, även om kycklingen var riktigt god. Vi hade nästan 10 kolleger från Indien där ...
Till dessert var det massor av frukter samt jordgubbar med vaniljgrädde.
_
Prenumerera på:
Kommentarer (Atom)