fredag 9 april 2010

Grön, vit och röd sås

Vi använder oss ofta av några enkla såser i matlagningen. Idén fick vi av en vän till oss som är kock (stort tack för tipset!!). Vi kallar såserna grön, vit och röd sås. Man kan smaksätta så gott som all mat man lagar med dessa såser, t.ex. wok, soppa, gryta, pizza, pastasås. Har du grillmat får du vips en god sås genom att blanda en eller fler av såserna i en burk creme fraiche eller turkisk yoghurt, och lika snabbt trollar du fram en god dippsås för grönsaksstavar eller chips!

Man kan laga såserna nästan hur man vill, men gemensamma nämnaren är olivolja. Lite salt behövs också för hållbarheten. Man bör också vara supernoggrann med hygienen så att kärlen är rena och inga slickade skedar får kontakt med såsen om man vill att den ska hålla några veckor.

Grön sås: olivolja, örter som t.ex. basilika, persilja, koriander (om du gillar det, den tar nog lätt över!), timjan, och så lite havssalt. Stavmixa.

Vit sås: olivolja, vitlök och lite havssalt. Stavmixa.

Röd sås: olivolja, tomat, chili, färsk ingefära, eventuella andra favoriter, lite havssalt. Stavmixa. Använder du färsk tomat så håller den inte särskilt länge, kanske en vecka, de två andra såserna håller bättre!

12 kommentarer:

  1. Ja! Det där är tydligen ngt trade-knep, för jag läste just om samma grej i en nyinförskaffad kokbok. Måste testas, låter bekvämt.
    Hittade förreste äntligen dendär ekologiska grekiska yoggisen idag - väntar nu redan på morgonmålet imorgon som den panttas till! :)

    SvaraRadera
  2. Gjorde grönsåsen idag som jag blandade en burk crème fraîche i. Hällde såsen på kycklingfiléerna och in i ugnen. Alla tre barnen, och vi vuxna, gillade såsen! Så tack för tipset!

    Väntar på något spännande recept på lax!

    SvaraRadera
  3. Linda, ja var det månne ekologisk grekisk, inte ekologisk turkisk som jag skrev... minns inte!?

    Majmamma, vilken bra idé! Kycklingfiléer mår ju säkert bra av allt fett i den såsen så jag kan tro att det blev gott! Ska säkert laga lax också inom kort. Vi försöker ha fisk en gång i veckan faktiskt men nu har det helt tydligt inte riktigt blivit så.

    SvaraRadera
  4. Ja, äsch, nåndera, minns inte heller. Men god är den! Hih, läste just att gubben på burken är sur och har stämt Lindahls för 5 miljoner euro för att de använt hans foto utan lov. Voj djiizöz.

    SvaraRadera
  5. Linda, jo, mannen läste det också för mig idag. Det var vissts så att han var grek och på turkiska burken, eller tvärtom. Det ville han tydligen inte vara.

    SvaraRadera
  6. Ännu ett tips med din goda sås; Smaksatte idag spenatplättsmeten med några matskedar grönsås. Gott!

    SvaraRadera
  7. Vad använder ni när ni inte har färsk tomat i den röda såsen? Tomat på burk eller soltorkade tomater (på burk)?

    Och sen en dum fråga om den vita såsen. På vilket sätt skiljer den sig från färskpressad vitlök?

    SvaraRadera
  8. Bakformen! Vi lagar inte alltid alla såser. Ibland har vi alla tre, ofta bara grön och vit (för de håller längre), ibland ingen alls. Den röda har vi aldrig ännu lagat utan färsk tomat, men den går säkert prima att laga av tomatpuré, den får ju gärna ha mycket smak. Vi brukar ha tomatpuré på tub. Tomatpuré är förresten jättehälsosamt!

    SvaraRadera
  9. Du skrev att den gemensamma nämnaren är olivolja. Ska det i den röda såsen också?

    SvaraRadera
  10. Tove, sorry, jovisst ska det vara olivolja! Jag hade ju skrivit fel i anvisningen. Korrigerat, tack för det!

    SvaraRadera
  11. Går det inte lika bra med rypsolja?

    SvaraRadera
  12. Det går nog precis lika bra med rypsolja! Vi tycker om olivoljans smak. Men nog blir det säkert gott med rypsolja, oljan smakar knappast så mycket igenom.

    SvaraRadera