måndag 12 september 2011

Arbiskursen började och fortsätter imorgon tisdag...

Min kurs "Piggare och slankare med riktig, hälsosam mat" på Esbo Arbis började i tisdags och fortsätter imorgon. Jag har sex ivriga kursdeltagare, av vilka två tyvärr var förhindrade första gången, men imorgon dyker hoppeligen alla upp.


Du hinner faktiskt ännu med! Hoppar du på i efterkälken så skickar jag dig materialet du missat per e-post. Vi gick igenom mänskans naturliga föda samt vad olika tillsatsämnen gör i maten. Det blev många frågor och intressanta diskussioner.

På bilden ser du klassrummet där vi är, Alskär på andra våningen i Sökövikens skola.
_

söndag 11 september 2011

Ugnskassler med morot, paprika och brysselkål

Jag lagade kassler i ugn en dag. Jag är egentligen inte så bra på kassler, inte min favoritköttbit helt enkelt, men det här blev ganska bra. En evighet tog det nog i ugnen, tyckte jag.


Tid: 60/20 minuter. För 5 personer.

Fräste kasslerbiten runt om i smör ca en minut, saltade och pepprade och lade den i ugnsform i ca 175 graders ugn med stektermometer i. Biten var på ett knappt kilo, och termometern fick visa ca 70 innan den var klar.

Under tiden fräste jag en paprika som jag strimlat stort i smör så den lite hann mjukna, och kokade några egna skivade morötter i smör. Moroten kryddade jag med hackad persilja.

Brysselkålen kokade jag sedan. Den får absolut inte bli för mjuk, då är den inte god, tycker jag!

Skivade köttet när det var klart och fått vila ca 5 minuter. Serverade med smör till brysselkålen, och en liten yoghurtsåsrest och en blomkålsmosrest fick också komma med.
_

lördag 10 september 2011

Kycklinglår i ugn med broccoli och svampris

Häromdagen hittade mannen åter en korgbotten med svamp. Där var lite svart trumpetsvamp samt några smörsoppar och andra soppar. Lite för lite för en stuvning igen, så det fick bli del av en risrätt istället.


Tid: en dryg timme / 20 minuter. För 5 personer.

Kycklinglåren, totalt 6 stycken faktiskt (det blev en bit över) skar mannen itu i lår och klubba för att de skulle gå lite snabbare i ugnen. Han marinerade dem för några timmar i en röra av mest grön sås. Jag lade dem sedan i 175 graders ugn för ca 45 minuter, där de snällt mognade för sig själva.

Fräste svampen i smör, och fräste sedan en ganska stor sats överblivet ris (från mellanflickans malda kött med ris) med i samma panna. Ångkokade egen broccoli till, som vi den här gången serverade med den feta skyn från ugnsformen.
_

fredag 9 september 2011

Kurs i dagismat för dagiskockar

Den här veckan har jag hållit en kurs med både föreläsning och praktisk matlagning för kökspersonal och föreståndare på en privat daghemsstiftelse. Kursen var beställd av Helsingfors Arbis med skräddarsydd enligt just den här stiftelsens önskemål. Det var 11 deltagare på kursen.


Idén, som jag tolkade den, var att förklara varför det är viktigt att laga maten från grunden och att använda sig av äkta vara. Jag ville också visa att det i praktiken är fullt möjligt, inte kräver avancerade ingredienser, inte är svårt, inte tar lång tid, och inte ens nödvändigtvis är så dyrt.

I den praktiska delen av kursen, ca 3 timmar, lagade kursdeltagarna mat enligt 10 olika recept jag utvecklat för dem i fem grupper. Bland recepten fanns både frukostar, mellanmål och lunchar. På bilden lagar de bland annat smörkokt squasch och ugnsgröt av korngryn och ekologisk mjölk.

I föreläsningsdelen, totalt ca 3 timmar, berättade jag om bland annat om sockrets och andra snabba kolhydraters inverkan på barnens hälsa och beteende, om blodsockerkurvan, om fettets betydelse för hälsan, energinivån och hjärnans utveckling, tillsatsämnen och processad mat, halv- och helfabrikat.

Kursen fick väldigt bra feedback. Jag var glad att jag faktiskt kunde tillföra ny kunskap i matlagning från min synvinkel också åt professionella. Det gladde mig särskilt mycket eftersom jag själv njöt av att få planera och hålla en sådan kurs och gärna vill hålla många fler i framtiden.
_

torsdag 8 september 2011

Råchoklad på CocoVi

Igår kväll var jag på en råchokladsdemonstration och -föreläsning. Det var Heikki Harju, kostcoach och personal trainer, som visade hur man gör råchoklad, på CocoVi bar på Skillanden i Helsingfors.


Det var precis så intressant jag hoppats på. Som du kanske sett här på bloggen så har jag och stora flickan flera gånger gjort egen choklad, men kvaliteten har inte blivit så proffsig, och chokladbitarna har varit mjuka och flottiga (men goda). Nu ville jag lära mig finesserna, och samtidigt smaka på den äkta råchokladen.

Heikki Harju gjorde fyra sorters choklad. Först en av CocoVis grundset för chokladtillverkning, helt baschoklad, innehöll kakaosmör, kokosolja, kakaopulver, maca, lucuma, agavesirap och en gnutta havssalt.


Sedan tre olika smaksatta varianter: mintchoklad, julchoklad och cashewnöt-mullbärschoklad. Av dessa blev mintchokladen inte så bra, den var lite plätu, och en del i gruppen tyckte den inte var tillräckligt söt heller.


Julchokladen var allra bäst. Det var egentligen Heikkis sambo, Heidi från bloggen Quinoaa, som lagade den, för det är lite av hennes specialitet. Den var smaksatt med kanel, kardemumma och nejlika, samt nåt slags risfiber jag glömt namnet på, och mullbär. Helt supergod var den.

Cashew-mullbärs-chokon var också god, men cashewnöten är tyvärr den tråkigaste nöten i min smak, hade fördragit hassel, mandel eller valnöt, till exempel.

Av de saker jag lärde mig under de två timmarna, vilket var många! kan jag nämna några.
  • chokladmassan får inte värmas upp till mer än 45-48 grader, för då börjar många av de nyttiga ämnena i chokladen förstöras
  • macapulvret används för att ge kompletterande smak och antioxidanter, och lucuma för att kompensera beskheten och ge fyllnad
  • äkta råchoklad är väldigt stimulerande och det kan vara skäl att inte ge småbarn många bitar på en gång, eller att äta råchoklad strax innan läggdags
  • theobrominet i kakaon utvidgar blodkärlen och förbättrar blodcirkulationen, och på det viset kan alla andra antioxidanter i chokladen upptas bra i cellerna.

Blev du nyfiken? Testa! Jag ska nån dag blogga mitt första seriösa försök till råchoklad, som för tillfället är i kylskåpet!

CocoVis serie med superfood-tema fortsätter ännu två onsdagar till: Superfood- ja hyvinvointaiheiset luennot alkavat CocoVi bar Erottajalla.

tisdag 6 september 2011

Mellanflickans malda kött med ris

En dag kom mannen och jag hem först 7-tiden från jobbet efter att ha hämtat lilla flickan från sin musiklektion. Under tiden hade mellanflickan lagat mat! Helt själv! Det enda uppdraget hon fick var "vi har malet kött".


Tid: ingen aning! För 5 personer.

Mellanflickan hade fräst köttet (400 gram, ekologiskt malet nötkött) samt ett halvt paket bacon i en stekpanna i smör, och kryddat med bland annat salt, chilipulver och kanel. Så hade hon knäckt ett ägg i pannan och rört in det med köttet (vilket var smart, då köttet var på gränsen att räcka till). Och så hade hon kokat basmatiris.

Det var jättegott och jag är nog lite stolt över henne måste jag medge (hon är alltså 11 år). Vi serverade en yoghurtsås som hade blivit över från föregående dag till hennes rätt.
_

söndag 4 september 2011

Kassler i ugn med blomkålsmos och gröna bönor

Enkelt, igen. Mannen lagar kasslern betydligt oftare än jag, men så här gjorde jag och det blev överraskande bra det med.


Tid: 50/30 minuter. För 5 personer.

Fräste kasslerbitarna (två hela bitar, totalt ca ett kilo) runtom i panna i smör. Saltade och pepprade och lade i ugnsform i 175 graders ugn till innertemperaturen var närmare 70 grader.

Under tiden kokade jag en blomkål i 1 dl grädde och lika mycket vatten. När den var helt mjuk saltade jag lätt, körde allt till puré med stavmixern (se bara upp så det inte blir för mycket vätska, späd mer vid behov) och rörde ner en stor klick smör.

Kokade gröna bönor till, inklusive min egen ynkliga rosenböneskörd på fyra visserligen jättelånga bönor, och dem serverade jag lite smör till.
_

Tomater, mycket!

Nu har tomaterna fått fart. Mitt projekt Självförsörjande augusti har gått till ända, och tyvärr kommer slutrapporten att dröja lite då jag har för bråttom just nu.


På bilden en dagsskörd av egna körsbärstomater.

Hur som helst så undrar jag om inte september är en ännu bättre skördemånad än augusti? I augusti har vi visserligen haft alla vinbären och körsbären, och bättre med sallad. Men i september har vi mer svamp och tomater, och så har vi just nu massor av plommon och äpplen.
_

lördag 3 september 2011

Stora flickans första blomrabatt - del 4

Nu har stockrosen blommat. Vacker är den! Även om vi trodde den var mer mörkröd än ljusröd.


Däremot har den längsta slingan av klematisen dött, den är helt torr. Men den övriga växten lever. Några blommor har vi tyvärr inte fått se på den ännu i år.


Atlasblomman har ännu inte på den här bilden slagit ut, men kommer strax att göra det.
_

torsdag 1 september 2011

Bråttom, bråttom! Många nya spännande uppdrag!

Jag har inte hunnit blogga så mycket, och särskilt mycket bättre kommer det tyvärr inte att bli de kommande dagarna heller. Jag har nämligen fyra helt nya uppdrag på gång, och de kräver sitt!

För det första så börjar min arbiskurs i tisdag. Det finns faktiskt ännu några platser kvar - anmäl dig här om du vill: Piggare och slankare med riktig, hälsosam mat. Det blir fem tisdagar i rad från och med 6.9 kl 18.30-20.45 i Sökövikens skola, Esbo.

För det andra ska jag hålla en skräddarsydd kurs i ekologisk, nyttig och närskaffad mat på Helsingfors Arbis nästa vecka. Det blir 2 gånger 3 timmar, hälften teori (föreläsning) och hälften matlagning, och så klart också diskussion. Det är dagiskokpersonal som deltar, och idén är att motivera dem i varför det är viktigt att laga mat från grunden av äkta råvaror, och lära dem några nya recept som passar dagisbarn.

För det tredje har jag valts in i styrelsen för Finlands nya diabetesförening. Den grundades för bara fem dagar sedan så vi har ännu inga webbsidor eller desto mer information. En facebook-sida finns däremot redan: Suomen uusi diabetesyhdistys. Här har jag också skrivit mer om saken: Finlands nya diabetesforening är nu grundad. Styrelsen försöker samlas redan den här veckan.

Och för det fjärde ska jag börja hålla kockklubb för Mårtensbro skolas elever i klasserna 4-6 två dagar i veckan. Det ska bli superkiva det också! Vi ska tillreda goda och nyttiga mellanmål och andra rätter, och ha roligt så klart. Klubbarna börjar nästa vecka.
_