Vi hade rabarber, och tre överblivna äggvitor. Jag uppfann en ny paj, som blev riktigt god!
Tid: ca 35/15 minuter. För 5-8 personer (vi var fem och åt nog upp den :) )
Jag satte ugnen på 200 grader. Jag började med att röra 2,5 dl havreflingor med ca 1 dl jyttemjöl (en glutenfri mjölblandning, innehåller bl.a. rismjöl, för den som tål vete går det lika bra!), en tesked socker och ca 100 gram smör. Jag rörde ihop det med fingrarna. Sedan ropade jag med mina klottiga fingrar på ett barn som fick smörja min pajform. Varefter jag tryckte ner degen i formen, och tvättade mina händer.
Jag skar rabarberskaften i små bitar och hällde dem i pajskalet, strödde över ca 0,75 dl socker, och ställde in pajen i 200 grader varm ugn.
Så vispade jag de 3 äggvitorna till hårt skum och vispade sakta ner ca 3 msk socker och 3 msk mandelmjöl. Tog ut pajen efter att den hunnit vara ca 15 minuter i ugnen och bredde marängsmeten över den. Sänkte ugnens temperatur till 175 grader och gräddade ca 6-7 minuter till.
Lät pajen svalna en stund innan vi åt den. Mums!
_
måndag 6 juni 2011
söndag 5 juni 2011
Sommarfest hos vänner
För femte gången bjöd våra vänner hem samma fem familjer till sig. Männen lagar maten, och fruarna och barnen, numera i åldrarna 5-17 år, anländer kring sex timmar senare. Senast var det nyårsmiddag med italienskt tema, den här gången sommarfest till Mannerheims födelsedags ära.
Maten var som vanligt superb och likaså stämningen och sällskapet. Den här gången var vädret dessutom över alla förväntningar, en fantastisk eftermiddag och kväll. Här kommer några bilder av förberedlserna ...
... samt av maträtterna som serverades.
Förrätter:
Huvudrätt, och efterrätt:
... och stämningen:
Barnen, förutom den äldsta av dem, åt i skild dukning. De fick, bland annat grillspett med potatisgratäng.
Tack allihopa, både värdar, kockar och alla vänner!!
_
Maten var som vanligt superb och likaså stämningen och sällskapet. Den här gången var vädret dessutom över alla förväntningar, en fantastisk eftermiddag och kväll. Här kommer några bilder av förberedlserna ...
Pojkarna fixar cocktailbitar med lax och sill till förrätt.
Sparrisen ligger och marineras i sitt kokvatten.
Laxcoulibiac, som det lär heta, bakas in. (Det här var bland de få rätter jag inte kunde smaka på, då jag inte äter vete.)
... samt av maträtterna som serverades.
Förrätter:
Sparris med flodkräftssallad.
Kokt kalvtunga med kaprissås. Min favorit bland kvällens rätter!
Gravad oxfilé.
Cocktailbitarna.
Svampsalladen fattas från bilderna.
Huvudrätt, och efterrätt:
Stekt gös på Mannerheims vis i pepparrotssmör med pommes duchess och svampsås.
Hallon i champagnegelé. Jättegott var det!
Punchsavarin med mandelgrädde.
... och stämningen:
Kan man tänka sig en mer fantastisk inledning på sommarn?
Barnen, förutom den äldsta av dem, åt i skild dukning. De fick, bland annat grillspett med potatisgratäng.
Tack allihopa, både värdar, kockar och alla vänner!!
_
lördag 4 juni 2011
Snabbmat av risrest
Har du en rest av ris, ägg i kylskåpet och räkor i frysen? Då kan du skapa närande mat för 4 personer på 15 minuter: räkor i ris med omelett.
Tid: 20 minuter. För 4 personer.
Knäckte 8 ägg i en kanna, tillsatte 1 dl mjölk (kunde ha varit grädde också, men råkade ha röd mjölk) samt salt och peppar och vispade för hand. Hällde i en medelvarm stekpanna som jag smält en stor klick smör i först. Vred ner plattan till 2-3 (av 9) och satte lock på. Efter 10-15 minuter är den klar.
Tog fram en stor näve räkor ur frysen.
Fräste ett par hackade rödlökar i olja på låg värme i en liten kastrull. Tillsatte risresten (ca 4 dl kanske?) och rörde om. Rörde också ner lite röd sås. Sist rörde jag ner räkorna.
Då var också omeletten färdig, och klar för servering! Gott!
_
Tid: 20 minuter. För 4 personer.
Knäckte 8 ägg i en kanna, tillsatte 1 dl mjölk (kunde ha varit grädde också, men råkade ha röd mjölk) samt salt och peppar och vispade för hand. Hällde i en medelvarm stekpanna som jag smält en stor klick smör i först. Vred ner plattan till 2-3 (av 9) och satte lock på. Efter 10-15 minuter är den klar.
Tog fram en stor näve räkor ur frysen.
Fräste ett par hackade rödlökar i olja på låg värme i en liten kastrull. Tillsatte risresten (ca 4 dl kanske?) och rörde om. Rörde också ner lite röd sås. Sist rörde jag ner räkorna.
Då var också omeletten färdig, och klar för servering! Gott!
_
fredag 3 juni 2011
Salladstider: sallad med mozzarella, lax och köttbullar
Varma dagar = matiga sallader! Den här dagen åt vi upp en laxrest och en köttbullsrest i form av en sallad.
Tid: 10 minuter. För 5 personer.
Sallad som rivs för hand, några tomater som skärs i klyftor, två mozzarellaostar, lite grön sås och olivolja, samt en rest ugnslax och en rest köttbullar av ekologiskt nötkött. Köttbullarna värmde jag i kastrull, resten fick vara kallt. Mums!
_
Tid: 10 minuter. För 5 personer.
Sallad som rivs för hand, några tomater som skärs i klyftor, två mozzarellaostar, lite grön sås och olivolja, samt en rest ugnslax och en rest köttbullar av ekologiskt nötkött. Köttbullarna värmde jag i kastrull, resten fick vara kallt. Mums!
_
torsdag 2 juni 2011
Ugnslax med miniblomkål
Lax i ugn är alltid gott! 10 minuter per cm i ugnen är en bra tumregel, så hålls den saftig. Den här gången hade vi lyckan att hitta vild lax.
Tid: 40/10 minuter. För 5 personer.
Kryddade laxfilén med endast salt och peppar, lade i 175 graders ugn med skinnsidan neråt. (Ibland har jag skinnsida uppåt också, det går lika bra.) Gjorde en varm sås av grädde och hemlagad majonnäs, man värmer upp grädde i kastrull och vispar sedan ner majonnäsen, värmer upp och smakar av med de kryddor man vill.
Kokade miniblomkålar till, en per man - barnen åt nog inte riktigt en hel men ändå stora bitar, vi delade fyra av dessa på fem personer.
Enkelt och gott!!
Tid: 40/10 minuter. För 5 personer.
Kryddade laxfilén med endast salt och peppar, lade i 175 graders ugn med skinnsidan neråt. (Ibland har jag skinnsida uppåt också, det går lika bra.) Gjorde en varm sås av grädde och hemlagad majonnäs, man värmer upp grädde i kastrull och vispar sedan ner majonnäsen, värmer upp och smakar av med de kryddor man vill.
Kokade miniblomkålar till, en per man - barnen åt nog inte riktigt en hel men ändå stora bitar, vi delade fyra av dessa på fem personer.
Enkelt och gott!!
Vetefria plättar igen: med kokos och bovete
Inte helt LCHF är dessa plättar, men ändå väldigt nyttiga och helt glutenfria.
Tid: ca 30 minuter. För 5 personer.
Blandade ihop ca 6 dl röd mjölk med 5 ägg, ca 1 dl kokosmjöl, ett par matskedar mandelmjöl och ca 0,5 dl bovetemjöl. Det lönar sig att känna efter att konsistensen är lagom. Stekte små plättar.
Vi åt dem med upptinade lingon och vispad grädde. Supergott!
_
Tid: ca 30 minuter. För 5 personer.
Blandade ihop ca 6 dl röd mjölk med 5 ägg, ca 1 dl kokosmjöl, ett par matskedar mandelmjöl och ca 0,5 dl bovetemjöl. Det lönar sig att känna efter att konsistensen är lagom. Stekte små plättar.
Vi åt dem med upptinade lingon och vispad grädde. Supergott!
_
onsdag 1 juni 2011
Stora flickans första blomrabatt - del 2
Nåja! Nu har flickan planterat blommorna, pusslat kantstenarna, fyllt med sand, och borstat sanden från stenarna. Hon är väldigt stolt. På den tommaste fläcken har hon sått atlasblomma.
Clematisen heter förresten Clematis "Miss Bateman".
_
Clematisen heter förresten Clematis "Miss Bateman".
_
tisdag 31 maj 2011
Håller kurs på Esbo Arbis i höst!
Nu är det klart! Jag kommer att hålla en kurs under rubriken "Piggare och slankare med riktig hälsosam mat" på Esbo Arbis i höst. Kursen blir under sex tisdagskvällar 6 september - 11 oktober, någonstans i sydvästra Esbo.
Programmet ges ut först 4 juli, och anmälningarna börjar först 15 augusti, så reservera gärna datumen redan nu ifall du är intresserad av kursen!
Jag kommer även att hålla en föreläsning, "Hur påverkar maten din kropp", på Esbo Arbis den 24 november kl 10-12.15.
Programmet ges ut först 4 juli, och anmälningarna börjar först 15 augusti, så reservera gärna datumen redan nu ifall du är intresserad av kursen!
Jag kommer även att hålla en föreläsning, "Hur påverkar maten din kropp", på Esbo Arbis den 24 november kl 10-12.15.
Amarant - en ny bekantskap
Jag kan på grund av veteintolerans inte äta vanlig pasta mer. Som följd av det har jag undersökt många glutenfria eller vetefria produkter. Den senaste är amarant.
Amarant är en ört som växer i åtminstone Afrika. Den är egentligen ett ogräs, men man använder både bladen och fröna.
Amaranten kokas helt som quinoa eller ris. Smaken påminde om quinoa, och konsistensen om hirs, men grötigare. Grynen är betydligt mindre än både hirs och quinoa. Men goda var de!
Amarant lär vara väldigt hälsosamt också. Grynen innehåller många essentiella aminosyror i sitt relativt stora proteininnehåll, och många antioxidanter, och kan möjligtvis sänka blodets LDL-kolesterol. Amarant innehåller kalcium, järn, magnesium, zink, koppar, mangan och potassium. Vitaminrik är den också, den innehåller bland annat folsyra, A, K och B6.
_
Amarant är en ört som växer i åtminstone Afrika. Den är egentligen ett ogräs, men man använder både bladen och fröna.
Amaranten kokas helt som quinoa eller ris. Smaken påminde om quinoa, och konsistensen om hirs, men grötigare. Grynen är betydligt mindre än både hirs och quinoa. Men goda var de!
Amarant lär vara väldigt hälsosamt också. Grynen innehåller många essentiella aminosyror i sitt relativt stora proteininnehåll, och många antioxidanter, och kan möjligtvis sänka blodets LDL-kolesterol. Amarant innehåller kalcium, järn, magnesium, zink, koppar, mangan och potassium. Vitaminrik är den också, den innehåller bland annat folsyra, A, K och B6.
_
måndag 30 maj 2011
Kycklingfilé i ugn med amarant, cashewnöt och granatäpple
En ny bekantskap för mig: amarant! Jag tyckte det påminde om quinoa i smaken, och lite om hirs i konsistens och utseende, men mörkare. Inte illa! Hela familjen åt med god aptit.
Tid: 40/20 minuter. För 5 personer.
Jag började med att ta fram de 4 kycklingfiléerna och sätta på ugnen. Jag gjorde en röra av 3-4 matskedar ankfett (går att ersätta med smör eller kokosolja!), lika mycket creme fraiche, ett par teskedar nyriven ingefära, en näve kakaonibs, en näve hackade cashewnötter samt salt och svartpeppar. Detta bred jag över och under filéerna och lade i 200 grader varm ugn för en knapp halvtimme.
Kokade amaranten enligt anvisningarna, det tog ca 25 minuter. Serverade kycklingfilén med amaranten och urgröpt granatäpple.
Särskilt kycklingfiléerna blev jättegoda, måste medge att jag aldrig gjort så saftiga filéer i ugn förr. De var inte det minsta torra. Ankfett råkade jag ha i kylskåpet från att ha stekt hel anka för flera veckor sedan.Granatäpplet råkade vi också ha hemma, men det passade faktiskt helt superbra med amarantens lilla beskhet.
_
Tid: 40/20 minuter. För 5 personer.
Jag började med att ta fram de 4 kycklingfiléerna och sätta på ugnen. Jag gjorde en röra av 3-4 matskedar ankfett (går att ersätta med smör eller kokosolja!), lika mycket creme fraiche, ett par teskedar nyriven ingefära, en näve kakaonibs, en näve hackade cashewnötter samt salt och svartpeppar. Detta bred jag över och under filéerna och lade i 200 grader varm ugn för en knapp halvtimme.
Kokade amaranten enligt anvisningarna, det tog ca 25 minuter. Serverade kycklingfilén med amaranten och urgröpt granatäpple.
Särskilt kycklingfiléerna blev jättegoda, måste medge att jag aldrig gjort så saftiga filéer i ugn förr. De var inte det minsta torra. Ankfett råkade jag ha i kylskåpet från att ha stekt hel anka för flera veckor sedan.Granatäpplet råkade vi också ha hemma, men det passade faktiskt helt superbra med amarantens lilla beskhet.
_
Prenumerera på:
Kommentarer (Atom)