Mandel och russin, är det kanske en klassiker? Eller kan man variera? Ska mandeln vara hel eller flagad? Ja, vad sätter du i din glögg?
Gör du din glögg av glühwein, lägger du vin eller koskenkorva i, eller gör du den kanske helt från början med kryddor och allt?
Rösta till höger. Berätta gärna i en kommentar också!
_
tisdag 22 november 2011
måndag 21 november 2011
Rosa jordärtskockspurésoppa
Nu har vi börjat skörda jordärtskocka. Sannerligen så lär vi nog aldrig mer ska bli av med den. Förra året försökte vi skörda alla skockorna, med resultatet att skörden var enorm i år. Mannen stack ner spaden och hittade på ett spadtag flera kilo. De lär ska räcka en god bit inpå vintern. Vill du ha skockor? Kom och gräv upp några!
Tid: 45/15 minuter. För 5 personer. De flesta av oss tog till flera gånger!
Det är tvättandet och borstandet av skockorna som tar mest tid! Annars är rätten urenkel. Drygt 1 kg skockor, 3 stora morötter, ett par överblivna potatisar, och så en litenliten rödbeta för färgens skull. Alla skars i stora bitar och kokades i kycklingbuljong och lite extra vatten.
När de var mjuka, efter 30 minuter, spädde jag med 2 dl grädde och en rest creme fraiche. Vi smaksatte sedan soppan med lite röd sås, salt, peppar och 1 dl vittvin.
_
Tid: 45/15 minuter. För 5 personer. De flesta av oss tog till flera gånger!
Det är tvättandet och borstandet av skockorna som tar mest tid! Annars är rätten urenkel. Drygt 1 kg skockor, 3 stora morötter, ett par överblivna potatisar, och så en litenliten rödbeta för färgens skull. Alla skars i stora bitar och kokades i kycklingbuljong och lite extra vatten.
När de var mjuka, efter 30 minuter, spädde jag med 2 dl grädde och en rest creme fraiche. Vi smaksatte sedan soppan med lite röd sås, salt, peppar och 1 dl vittvin.
_
söndag 20 november 2011
Herbie kom fram igen
Nu när min egna persilja är slut var det dags att ta fram Indoor Gardens Herbie igen. Jag skrev några inlägg om den förra våren, bland annat det här: http://flo-food.blogspot.com/2011/03/prylen-har-ateruppvackt-mina-halvdoda.html.
Vi hittade en ny plats åt den på andra sidan av köket än vi hade den i våras. Det passade bra i det här mörka hörnet.
Vi har nu basilika, timjan och citronmeliss i den.
_
Vi hittade en ny plats åt den på andra sidan av köket än vi hade den i våras. Det passade bra i det här mörka hörnet.
Vi har nu basilika, timjan och citronmeliss i den.
_
lördag 19 november 2011
Nytt arbetsrum - del 7
Serien började med sex avsnitt "Gammal dörr blir nytt arbetsbord": del 1, del 2, del 3, del 4, del 5 och del 6. Men egentligen gäller förnyandet hela det nya arbetsrummet så serien fick byta namn i det här skedet.
Nästa steg är att få två arbetsstolar och en ny soffa. Dem har vi beställt på Boconcept för en månad sedan och väntar dem hem inom ett par veckor. Ska bli spännande!
Soffan, Boconcepts Istra-soffa, ser du på den översta bilden. Den ska få ett mörkbrunt ylletyg. Vi kunde inte provsitta den för modellen är så ny att den inte ännu fanns i någon butik. Så vi köpte grisen i säcken, kan man säga! Vi hoppas på att soffan är extremt bekväm, utan att ändå vara "plösig", om du förstår hur jag menar.
Stolarna, Boconcepts London-stolar, ska få ett grönt tyg som innehåller linne. Jag behöver ju två stolar, då jag tar emot klienter hemma. Just nu har jag inte en enda, utan håller på och flyttar en eller två av köksstolarna av och an i stället.
Samtidigt måste vi bli av med ett gammalt soffmöblemang i rokokostil som nu inte mer ryms in. En soffa och fyra stolar, samt ett bord som egentligen inte hör till möblemanget men också är till salu. Två av stolarna har stommarna sönder vid ryggstödet, de övriga är hela förutom kantningsbandet som har lossat samt några fel i trädetaljerna (men alla bitar finns kvar). Möblemanget har varit i min släkt och det känns å ena sidan sorgligt att avstå, men det kan inte förvaras i kalla gårdsutrymmen så vi måste sälja det.
Vet du någon som vill ha dem? Priset är 620 euro. De finns på annons på Tori också: http://www.tori.fi/uusimaa/Rokokoo_kalusto_2911272.htm?ca=18&w=1
_
Nästa steg är att få två arbetsstolar och en ny soffa. Dem har vi beställt på Boconcept för en månad sedan och väntar dem hem inom ett par veckor. Ska bli spännande!
Soffan, Boconcepts Istra-soffa, ser du på den översta bilden. Den ska få ett mörkbrunt ylletyg. Vi kunde inte provsitta den för modellen är så ny att den inte ännu fanns i någon butik. Så vi köpte grisen i säcken, kan man säga! Vi hoppas på att soffan är extremt bekväm, utan att ändå vara "plösig", om du förstår hur jag menar.
Stolarna, Boconcepts London-stolar, ska få ett grönt tyg som innehåller linne. Jag behöver ju två stolar, då jag tar emot klienter hemma. Just nu har jag inte en enda, utan håller på och flyttar en eller två av köksstolarna av och an i stället.
Samtidigt måste vi bli av med ett gammalt soffmöblemang i rokokostil som nu inte mer ryms in. En soffa och fyra stolar, samt ett bord som egentligen inte hör till möblemanget men också är till salu. Två av stolarna har stommarna sönder vid ryggstödet, de övriga är hela förutom kantningsbandet som har lossat samt några fel i trädetaljerna (men alla bitar finns kvar). Möblemanget har varit i min släkt och det känns å ena sidan sorgligt att avstå, men det kan inte förvaras i kalla gårdsutrymmen så vi måste sälja det.
Vet du någon som vill ha dem? Priset är 620 euro. De finns på annons på Tori också: http://www.tori.fi/uusimaa/Rokokoo_kalusto_2911272.htm?ca=18&w=1
_
fredag 18 november 2011
Snabbmat: glasnudlar med kallrökt lax och grönsaker
Den här maträtten, i alla fall lagad för bara två som den här gången, är antagligen snabbare än att köa efter en hamburgare. Därav ordet "snabbmat".
Tid: högst 10 minuter. För 2 personer.
Jag kokade upp hett vatten i en mellanstor kastrull. När vattnet kokade lade jag i lagom mycket glasnudlar för två. (Glasnudlar är nudlar gjorda av mungbönsmjöl, och benämningen kommer av att de är genomskinliga.)
Under tiden strimlade jag lite kallrökt lax och en liten bit squasch. Squaschbitarna fick koka med en minut, medan jag tillsatte laxen först när jag hällt av vattnet. Till sist en skvätt grädde på (skulle jag haft kokosmjölk hade det nog passat bättre också). Klart!
_
Tid: högst 10 minuter. För 2 personer.
Jag kokade upp hett vatten i en mellanstor kastrull. När vattnet kokade lade jag i lagom mycket glasnudlar för två. (Glasnudlar är nudlar gjorda av mungbönsmjöl, och benämningen kommer av att de är genomskinliga.)
Under tiden strimlade jag lite kallrökt lax och en liten bit squasch. Squaschbitarna fick koka med en minut, medan jag tillsatte laxen först när jag hällt av vattnet. Till sist en skvätt grädde på (skulle jag haft kokosmjölk hade det nog passat bättre också). Klart!
_
torsdag 17 november 2011
Missa inte Restaurangdagen i lördag!
Ravintolapäivä (Restaurangdagen) firas i övermorgon lördag, 19 november, för tredje gången i Finland. Idén är unik, vad jag vet. Vem som helst får grunda en restaurang för en dag, t.ex. hemma hos sig. På det viset kan man öppna en popup-restaurang utan att behöva följa de synnerligen stränga lagarna om livsmedelshygien som gäller för alla riktiga restauranger.
Om du inte ännu planera din egen restaurang så börjar det bli bråttom nu! Här kan du i alla fall se alla restauranger du har att välja mellan för en trevlig och annorlunda lördagslunch eller -middag. Här kan du söka en restaurang nära dig via kartan.
Det finns just nu 249 alternativ, av vilka de flesta är i Helsingfors. Men nog finns det några i Åbo och ett par i Vasa också, t.ex. I min hemstad Esbo finns det redan fyra. Kanske de ännu hinner bli fler!
Mannen och jag övervägde faktiskt att grunda vår lilla restaurang, men vi har för mycket annat just nu. Kanske nästa gång. Det här veckoslutet ska vi försöka bygga en mellanvägg istället.
Här kan du läsa mer om Restaurangdagen: http://www.ravintolapaiva.com/info/ eller på engelska http://www.ravintolapaiva.com/en/ .
Berätta gärna om era erfarenheter från föregående restaurangdagar, eller senare från den här!
_
Om du inte ännu planera din egen restaurang så börjar det bli bråttom nu! Här kan du i alla fall se alla restauranger du har att välja mellan för en trevlig och annorlunda lördagslunch eller -middag. Här kan du söka en restaurang nära dig via kartan.
Det finns just nu 249 alternativ, av vilka de flesta är i Helsingfors. Men nog finns det några i Åbo och ett par i Vasa också, t.ex. I min hemstad Esbo finns det redan fyra. Kanske de ännu hinner bli fler!
Mannen och jag övervägde faktiskt att grunda vår lilla restaurang, men vi har för mycket annat just nu. Kanske nästa gång. Det här veckoslutet ska vi försöka bygga en mellanvägg istället.
Här kan du läsa mer om Restaurangdagen: http://www.ravintolapaiva.com/info/ eller på engelska http://www.ravintolapaiva.com/en/ .
Berätta gärna om era erfarenheter från föregående restaurangdagar, eller senare från den här!
_
Lax i gräddig sås med purjo
Jag hittade en laxfilé i frysen här om dagen om tänkte att den nog inte ska vara där så länge, fet fisk som det är. Hade inte så mycket annat hemma just den kvällen, så det blev ganska enkelt. Men gott!
Tid: 30/5 minuter. För 5 personer, och det blev en portion över också för min lunch nästa dag.
Filén var benad redan före infrysningen, så det behövde jag inte göra. Efter att den tinat upp saltade jag och pepprade den. Jag strimlade en halv purjo som jag spred över en glasforms botten. Ovanpå lade jag laxfiléerna med skinnsidan uppåt. Jag rörde ihop 3 dl grädde med 1 dl creme fraiche (vad jag råkade ha hemma) och ett par teskedar röd sås och lite salt. Hällde över alltihopa.
In i ugnen för 20 minuter, 200 grader (10 min/cm tjocklek hos fién, på tjockaste stället). Under tiden kokade jag potatis till.
_
Tid: 30/5 minuter. För 5 personer, och det blev en portion över också för min lunch nästa dag.
Filén var benad redan före infrysningen, så det behövde jag inte göra. Efter att den tinat upp saltade jag och pepprade den. Jag strimlade en halv purjo som jag spred över en glasforms botten. Ovanpå lade jag laxfiléerna med skinnsidan uppåt. Jag rörde ihop 3 dl grädde med 1 dl creme fraiche (vad jag råkade ha hemma) och ett par teskedar röd sås och lite salt. Hällde över alltihopa.
In i ugnen för 20 minuter, 200 grader (10 min/cm tjocklek hos fién, på tjockaste stället). Under tiden kokade jag potatis till.
_
tisdag 15 november 2011
Gammal dörr blir nytt arbetsbord - del 6
Nu är bordet klart! Glasskivan, som följer dörrens mått på mm, och är 4 mm tjock och kantslipad, anlände igår.
Jag blir i alla fall snabbt motiverad att hålla bordet tomt och snyggt, för gissa om alla dammkorn syns tydligt när jag nu sitter vid bordet i morgonsolens strålar.
Här finner du del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5 i serien.
Nu återstår lite jobb med hyllan som vi byggt av en gammal stege (som syns bakom bordet), och så mellanväggen och dörrarna. Och vår nya soffa och mina två arbetsstolar ska komma om några veckor. Sedan är mitt arbetsrum klart.
_
Jag blir i alla fall snabbt motiverad att hålla bordet tomt och snyggt, för gissa om alla dammkorn syns tydligt när jag nu sitter vid bordet i morgonsolens strålar.
Här finner du del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5 i serien.
Nu återstår lite jobb med hyllan som vi byggt av en gammal stege (som syns bakom bordet), och så mellanväggen och dörrarna. Och vår nya soffa och mina två arbetsstolar ska komma om några veckor. Sedan är mitt arbetsrum klart.
_
måndag 14 november 2011
Sapere med kockklubben
Jag håller kockklubb för 4-6-klassister på Mårtensbro skola två gånger i veckan. Vi har under höstens lopp lagat bland annat egen rostad mysli, äppelgröt, nyttigare chokladbollar och pizza. Det har varit jätteroligt.
Förra veckan byttes hussasalens spisar ut och vi kunde inte använda köket. Då hade vi sapere istället, det vill säga smakskola på barnens sätt. Sapere är viktigt eftersom en betydande del i matlagningen är att våga smaka på olika saker, att kunna använda sina olika sinnen vid matlagning och måltid (känsel, ljud, syn, lukt och smak), samt att kunna beskriva de olika känslorna verbalt.
Vi hade två olika uppgifter. Vi lekte en typ av känselalias i grupp. Varje barn fick en påse med något ätbart i och fick beskriva för de andra barnen hur råvaran kändes, och de andra fick gissa. Om ingen gissade, fick man börja beskriva utseende istället. Det var oftast lättare. Även om jag försökt ta så grundläggande grejer som möjligt så fanns det flera saker som inget barn i gruppen kände igen: äggplanta, kålrabbi, palsternacka, ingefära och rättika. Men avokado, lime och dadel kände de igen. Efteråt fick de titta, lukta, känna och smaka på alla saker. De flesta vågade prova på allt. En del hittade nya saker de gillade, t.ex. kålrabbin.
Den andra leken var ljudmemory. Jag hade fyllt 20 tändsticksaskar med 10 olika födoämnen som har ljud. Bland annat svartpeppar, pasta, ris, couscous, kikärter och kardemummafrön. Varje ljud hade sitt par. Memoryspelet spelas med samma regler som vanlig memory förutom att man lyssnar istället för att vända och titta. Det var roligt, tyckte de allra flesta barnen. Här på bilderna testar vi spelet hemma. Det är mellanflickan som lyssnar på två askar.
Idéerna för de två lekarna härstammar från Mikaela Wickströms saperekväll som jag skrev om för några veckor sedan. Hon har hållit på mycket med sapereundervisning, men huvudsakligen för dagisbarn och yngre lågstadiebarn så jag har anpassat idéerna lite.
Här är några andra bilder från hösten. Jag har gjort dem ganska små och suddat ut kockklubbsbarnens ansikten på alla bilder så att det inte går att identifiera dem, men man ser ungefär hur det går till. Vi lagade chokladbollar den här dagen. De innehöll bland annat kokosolja, mandelmjöl, kakaopulver, kokosflingor, hackade nötter och mandlar, smör och havregryn.
_
Förra veckan byttes hussasalens spisar ut och vi kunde inte använda köket. Då hade vi sapere istället, det vill säga smakskola på barnens sätt. Sapere är viktigt eftersom en betydande del i matlagningen är att våga smaka på olika saker, att kunna använda sina olika sinnen vid matlagning och måltid (känsel, ljud, syn, lukt och smak), samt att kunna beskriva de olika känslorna verbalt.
Vi hade två olika uppgifter. Vi lekte en typ av känselalias i grupp. Varje barn fick en påse med något ätbart i och fick beskriva för de andra barnen hur råvaran kändes, och de andra fick gissa. Om ingen gissade, fick man börja beskriva utseende istället. Det var oftast lättare. Även om jag försökt ta så grundläggande grejer som möjligt så fanns det flera saker som inget barn i gruppen kände igen: äggplanta, kålrabbi, palsternacka, ingefära och rättika. Men avokado, lime och dadel kände de igen. Efteråt fick de titta, lukta, känna och smaka på alla saker. De flesta vågade prova på allt. En del hittade nya saker de gillade, t.ex. kålrabbin.
Den andra leken var ljudmemory. Jag hade fyllt 20 tändsticksaskar med 10 olika födoämnen som har ljud. Bland annat svartpeppar, pasta, ris, couscous, kikärter och kardemummafrön. Varje ljud hade sitt par. Memoryspelet spelas med samma regler som vanlig memory förutom att man lyssnar istället för att vända och titta. Det var roligt, tyckte de allra flesta barnen. Här på bilderna testar vi spelet hemma. Det är mellanflickan som lyssnar på två askar.
Idéerna för de två lekarna härstammar från Mikaela Wickströms saperekväll som jag skrev om för några veckor sedan. Hon har hållit på mycket med sapereundervisning, men huvudsakligen för dagisbarn och yngre lågstadiebarn så jag har anpassat idéerna lite.
Här är några andra bilder från hösten. Jag har gjort dem ganska små och suddat ut kockklubbsbarnens ansikten på alla bilder så att det inte går att identifiera dem, men man ser ungefär hur det går till. Vi lagade chokladbollar den här dagen. De innehöll bland annat kokosolja, mandelmjöl, kakaopulver, kokosflingor, hackade nötter och mandlar, smör och havregryn.
_
söndag 13 november 2011
Frusna röda vinbär med tjinuskisås till farsdag
En klassiker, mitt säkra nummer. Röda vinbär brukar jag använda, men även lingon, tranbär eller svarta vinbär funkar.
Bären tar man fram i rumstemperatur när man börjar göra såsen.
För 4-5 personer tar man 1,5 dl grädde, 1 dl mjölk, 0,5 dl sirap, 2,5 msk socker.
Rör allt i en kastrull och koka upp. Låt koka så det bubblar ordentligt i 10 minuter. Då är såsen klar. Om konsistensen verkar kräva det kan man röra ner ännu 1 msk smör på slutet.
Servera genast, medan såsen är så varm som möjligt!
_
Bären tar man fram i rumstemperatur när man börjar göra såsen.
För 4-5 personer tar man 1,5 dl grädde, 1 dl mjölk, 0,5 dl sirap, 2,5 msk socker.
Rör allt i en kastrull och koka upp. Låt koka så det bubblar ordentligt i 10 minuter. Då är såsen klar. Om konsistensen verkar kräva det kan man röra ner ännu 1 msk smör på slutet.
Servera genast, medan såsen är så varm som möjligt!
_
Prenumerera på:
Kommentarer (Atom)