onsdag 19 oktober 2011

Sapere med Mikaela

Igår kväll hade den stora glädjen att få uppleva en saperekväll med Mikaela Wickström på den lokala marthaföreningen Marthini i Esbo: "Sapere - för matglada barn". Mikaela har bloggen Socker under, socker på... där hon numera skriver ganska lite om socker men desto mer om riktig mat och sapere (se t.ex. etiketten Sapere).


Vad är sapere då? Sapere är smakskola, ett koncept som utvecklats i Frankrike på 70-talet för skolbarn och sedan på 90- och 2000-talen spritt sig till många länder, bland annat till Sverige och Finland. Idén var att lära barnen tycka om smaker av riktig mat igen istället för bara smaken av söt och konstgjord industrimat. Du kan läsa massor om sapere t.ex. här i min bloggarkollega Monicas blogg: Jacques Puisais, matfilosofen eller på samma blogg på etiketten Sapere.


Mikaela hade gjort massor av förberedelser för kvällens alla smaktest. Vi möttes av ett vacker bord dekorerat med de mest fantastiska höstiga lönnblad, och säsongens grönsaker framsatta i skålar av bland annat savojkål. Finurligt!

Mikaela inledde med lite information om vad sapere är och saperes historia. Sapere handlar i sista hand om att äta mångsidigt. Hon förklarade mycket om hur barn upplever smak och hur de använder sina olika sinnen vid måltiderna, för det är barn Mikaela jobbat mest med hittills, och många av marthorna ville också höra om barnen. Jag lärde mig bland annat att små barn ofta behöver känna på maten för att våga smaka på den. Och att de ofta vill ha alla råvarorna serverade var för sig. Självklart, när man hör det förklaras, men kanske inte så självklart i vardagen.

Jag lärde mig också att smaken faktiskt inte sitter i maten! Utan i munnen. Kanske självklart, men ändå spännande. Och så lärde jag mig att 80 % av smakupplevelsen består av annat än den egentliga smaken, t.ex av minnen. Så om maten inte smakar så är det väldigt sällan kockens eller ens matens skuld.

Smaktesten under kvällen var många och spännande! Jag är lite fräck och tänker inte alls avslöja alla, för många har ett överraskningselement. Men det kan jag säga att vi började med att testa varje sinne för sig. Först doft, sedan smak, så syn, känselsinne och hörsel. Och så hade vi burkar med olika dofter och ljud och de burkarna kan man spela sapere-memory med. Vilken härlig idé, tycker jag.


Efter många övningar fick vi till sist laga en sapere-smörgås åt oss. Den skulle innehålla både sött, surt, beskt, salt och umami. Bordet dignade av allt möjligt gott som representerade de olika smakerna, bland annat cantaloupe, honung, citron, surbrödet själv, selleri, savojkål, sallad, flingsalt, skinka, parmesanost. Min smörgås ser du på bilden. Visst är det idé i att inkludera alla smakerna i en måltid för den var jättegod!


Till sist presenterade Mikaela ännu vad det finns för litteratur för dem som är intresserade av att lära sig mer. Och så är hon tillgänglig för sapereuppdrag t.ex. på barnkalas eller bjudningar för vuxna.

Jag blev i alla fall intresserad av att hålla på mer med sapere. Kommer åtminstone att göra några små test i kockklubben på Mårtensbro skola som jag är ledare för. Ska bli så spännande!
_

5 kommentarer:

  1. Så bra om vi får flera saperister. Anmärkas bör att Jacques Puisais Oenologist ( vinkännare och smakprofessor) var så förutseende att han tog den här metoden i bruk redan för 30 år sedan i Frankrike och att denna metod kom till Norden har vi bara en man att tacka och det är Carl Jan Gnaqvist, också han professor i måltidskunnskap och grundaren av restauranghögskolan I sverige som har sitt högsäte i Grythyttan.

    Sapere är den enda måltidsrelaterade pedagogik som bevisligen fungerar, det finns det en hel del vetenskapligt material på, närmare 16000 sidor forskarmaterial att sätta sig in i om man vill. Har själv varit engagerad i sapere i snart 15 år och välkomnar alla nya krafter in i sapere sammanhang, smakskolor och måltidsfostran är det centrala verktygen i sapere och ett verktyg som aldrig skall använda sig av pekpinnar, lycka till, och välkommen in i gänget.

    SvaraRadera
  2. =) Det är så roligt med smaker! Och så skoj att upptäcka att allt fler blir intresserade av att lära sig/ lära ut Sapere.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna, Christian och Monica! Bra tillägg om Granqvist.

    SvaraRadera
  4. Verkligen roligt att vi hela tiden blir fler som arbetar med smakskola och Sapere! Jag har arbetat med smakskola sedan 2006 när jag började på Folkhälsan, men vi har främst valt att fokusera på frukter, grönsaker och bär. Jag blev inspirerad av Sapere, och valde att arbeta med både dagisbarn och skolbarn.

    Vi har också börjat fundera på hur denna kunskap kan användas med äldre. :)

    SvaraRadera
  5. Tack för kommentaren, Linda! Roligt när det dessutom dyker upp fler och fler som hållit på med detta i olika sammanhang redan många år! Intressant det där med äldre, ja. Men de skiljer sig inte så väsentligt från oss vuxna kvinnor som lyssnade på och smakade med Mikaela? Eller?

    SvaraRadera