Buljong

Så här gör jag buljongen som jag använder i många av mina maträtter.

När du ätit kyckling (hel, eller lår), grissida eller ribs, eller annat benigt kött (älg eller lamm kanske?), eller fisk, så kan du alltid koka buljong efteråt. Samtidigt som du städar undan efter middagen lägger du benen att koka i en kastrull så att de nätt och jämnt täcks med vatten. Om ni inte ätit upp allt kött putsar du de sista benen så de också får komma med och koka. Beroende på hur maten i övrigt var kryddad så kanske du vill krydda buljongen extra med pepparkorn, lagerblad, lök, morot eller selleri, lite salt, men det behövs faktiskt ofta inte. Det är bara att slänga i grejerna. Här är några bilder från ett par kycklingbuljongkok och ett med grisribs.

Förrän du hunnit städa köket färdigt kokar den redan fint. Sänk då plattan till ettan, locket på, och kom bara ihåg att sila den och ställa ut den innan du går och lägger dig! Så enkelt är det. Fiskbuljongen får gärna koka en timme, medan buljong av gris, får, nöt, älg och kyckling får koka många timmar, helst 3-4 timmar eller mer, ända tills du lägger dig med andra ord. Ställ den sedan att svalna ute om vädret är lämpligt, annars kyler du bäst ner den i vattenbad. När den blir geléig som på bilden vet du att du gjort riktig buljong!

Om du inte gör en soppa inom de närmaste dagarna, eller om du har en större buljong är det som behövs till en soppa, är det fiffigt att frysa ner buljongen i frysaskar i olika storlekar. Då kan man smaksätta såser, grytor och soppor med dem när som helst, och samtidigt blir maten mera nyttig! Jag brukar skriva bara sort, månad och årtal på burken, t.ex. "Gris april 2010", så håller jag reda på mina burkar. Här är en kollektion av mina frysta buljongburkar: gris*2, kyckling*2, får och gädda.

Buljongen är förresten också god helt som sådan, kanske med en smörgås till. Om du vill göra buljong att använda som sådan lönar det sig att ta bort fetthinnan när du kylt ner den, för fettet bränner annars lätt på tungan tycker jag. Annars är fettet bara bra att ha med. Ju mer fett, desto mer smak på maten du smaksätter, och bättre mättnad också. Det är ju fråga om naturligt fett, sånt fett som mänskan är skapad att äta.

Det finns många nyttigheter i buljongen, bland annat gelatin och kollagen, och så utsöndras det dessutom kalcium, magnesium, fosfor och andra mineral från benen. Dagens människor går lätt miste om allt detta i och med att vi äter så processade köttprodukter, ofta benfria filéer. T.ex. gelatinet hjälper mot bland annat infektionssjukdomar och matsmältningsproblem. Du kan läsa mer i en av mina favoritskribenters blogg: Johanna Söderlund, Ångkokning och buljong.