Mat från grunden

För det första - jag älskar mat, och jag tycker att mat ska tillredas med kärlek.

För det andra - jag tillreder maten från grunden. Orkar jag (eller mannen) inte det så går vi på restaurang hellre än köper hem färdigmat. Men... varje regel har ju ett undantag, och därför finns det också en färdigrätt vi köper hem ibland och det är leverlåda. Det beror på två saker: barnen älskar det, och ibland tycker jag man får "fuska".

Jag tycker att kosten ska vara varierande. Men varierande kost för mig betyder absolut inte att varje måltid ska innehålla proteiner, fett och kolhydrater, eller att de ska ligga i ett visst förhållande, som t.ex. i "tallriksmodellen", som jag personligen inte tror ett dyft på. Jag äter ofta bara två av dessa på en måltid - det jämnar ju ut sig i längden, ifall man så önskar. Kolhydraterna tror jag de flesta av oss inte behöver till nånting, förutom toppidrottarna.* Däremot äter jag en hel del kolhydrater genom mat som jag tycker om. Jag försöker alltså inte undvika dem, men försöker satsa på så näringsrik mat som möjligt, och stärkelse- och sockermaten har i regel minst näring, så det blir minst av det.

Jag älskar grönsaker. Man kan använda dem på så många sätt. Vi äter ofta bara grönsaker och kött på en måltid. Vi äter alla sorters inhemska grönsaker som finns att få, samt en del utländska när vår egen säsong är som fattigast, bl.a. sparris, brysselkål och blekselleri. Kött, fisk och ägg tycker jag också är både nyttigt och gott, så det blir mycket sånt.

Andra principer jag följer och tror på för hälsans skull: gärna ekologiskt (alltid ägg, ofta mjölk, kött, även grönsaker), aldrig low-fat utan istället så mycket fett som möjligt (det mättar bäst), aldrig mononatriumglutamat (E621) eller sötningsmedel, så äkta som möjligt, sällan halvfabrikat, undviker socker.

För övrigt tror jag på hemlagad mat. Jag har också en lite speciell syn på saken på så sätt att jag tror att om maten görs med kärlek och känsla så är den ännu nyttigare för dem som äter. Och så ska man vara mottaglig när man äter den - t.ex. sitta i lugn och ro, gärna med familj eller goda vänner, och inte på flygande fot.

*Den som påstår att hjärnan behöver kolhydrater har kanske inte läst tillräckligt med fysiologi, för hjärnan behöver faktiskt glukos och inte kolhydrater, och ifall kosten är kolhydratfattig omvandlar levern proteiner och fett till glukos för hjärnan, eller alternativt tillverkar levern ketoner av fett, som hjärnan också kan använda som energi.