lördag 5 februari 2011

Vete- och mjölkfri runebergstårta

Barnen lagade runbergstårtor åt sig igår kväll. Jag blev jättesugen, och beslöt laga vete- och mjölkproteinfria tårtor åt mig och mannen idag. Hittade inga bra recept på nätet så jag tog en risk och hittade på.


Tid: 30 minuter totalt, tror jag. För 2-4 personer.

Rörde ihop några skedar ghee med några skedar socker. Så rörde jag ihop lika delar havreflingor, potatismjöl, rågkross och rågmjöl, totalt ca 1,5 dl, kanske lite mer. Och en fjärdedels tesked bakpulver. Rörde ihop allt detta med sked.

Så mixade jag två handfulla mandlar i blender tillsammans med några dl vatten i blender, silade det, och lade det jag hade kvar i silen i smeten. (Mandelmjölken, dvs det som rann igenom silen, ska jag använda till nästa caffelatte jag lagar!) Så tillsatte jag ännu ett halvt ägg.

Smorde en liten form, bredde ut smeten, och satte in i 175 graders ugn för 20 minuter.
Så tog jag ut två stora rundlar med glas. Blötte dem med konjak (hade ingen punch).

Dekorerade till sist med kristyr (florsocker + vatten) och hallonsylt.

Glad runegrensdag till dig min bloggläsare!!

Uppdatering kl 14:55: Nu har vi ätit dem också. Dom var helt superhypergoda!!
_

2 kommentarer:

 1. Nä, vet du, nu har du nog lite våldfört dig på runebergstårtorna... Det där får du nog göra ett försök till på... Alla kryddorna fattas ju i dina tårtor!

  Pröva "mitt recept" (*), men byt ut smöret mot ghee (eller kokosfett?) skorpmjölet mot skorpmjöl på råg (har sett i butiken, vet inte om det innehåller vete) vetemjölet mot potatismjöl och pepparkakorna mot lite fiberhusk och pepparkakskrydda. Eller nåt i den stilen?

  Och så skall man fukta med rom, jag fick mycket skäll för att jag fuktat med punch. Samma bagare påstod runebergstårtan till 90% skall vara hasselnöt. Så mängden "nötmjöl" kan säkert ökas i mitt recept?

  Senast fuktade vi med rom och äppelsaft. För barnen fläderblomssaft (från Ikea) och äppelsaft...

  (*) http://bakformen.blogspot.com/2010/01/runebergstarta-butikens-bra-men-hemma.html

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen, bakformen! Tyvärr så var jag helt oförberedd när jag började baka, så jag fick ju ta vad jag hade hemma, därav den "konstiga" blandningen! Barnen hade ju lagat sina egna redan, de var mer klassiska :).

  SvaraRadera