Fortfarande åt jag lingonsylt med tillsatser i idag, med resten av förrgårdagens blodplättar, så jag har tyvärr redan "fuskat". Idén till detta månadstema kom så sent att jag inte hunnit planera allt. Men minst fyra hela veckor blir det om vi startar senast 4.3, dvs i fredag. Är du med?
Definitionen på E-fri är att man inte äter ett enda tillsatsämne som finns på listan av godkända livsmedelstillsatser. Listan finns på många ställen, här är en: http://www.aktavara.org/upl/files/7124.pdf (Mats-Eric Nilssons, www.aktavara.org) och här en till: http://www.evira.fi/portal/se/evira/publikationer/?a=view&productId=52 (Eviras).
Det är viktigt att använda sig av koderna, för till exempel etiketten på bilden, från en flaska blåbärssaft, har inga E-koder men citronsyra betyder likväl E330 och är inte tillåtet för mig i mars!
För vår del har vi ju nog undvikit tillsatser sen minns inte när, men ändå vet jag några som har slunkit in genom vår dörr också, bl.a. just lingonsylt, och bacon. Det finns ju e-fri lingonsylt (t.ex. på Ikea), men inte i varje butik. E-fritt bacon finns inte, men e-fritt sidfläsk finns nog. E-fri (inhemsk) skinka finns inte heller, men det finns ju parmaskinka.
Jag tippar ändå på att jag kommer att få fast mig på några punkter till denna månad. Här ska varje lilla produkt nämligen kollas!
_
Utmanar till att äta totalt e-fritt i resten av året, Själv har vi i vår familj nu varit totalt utan E-tillsatserna i , ja vad blir det, ca 6 år. De går men då skall du ha järnkoll på vad du sysslar med och laga allt, precis allt själv, även safter och sylter. Sidfläsket köper man av den lokala bonden och låter ett rökeri sköta resten. När det sedan blir en vana att ha allt utan E_ märkta varor är allt så mycket underbarare och smakerna går inte att jämföras med någonting av det med tillsatser. En utopi för många men en självklarhet för en som förespråkar kortrest mat.
SvaraRaderaÄr ingen absolutist med E:n, men strävar till att välja bort dem då det går. Just bacon hör till det krångligare, men sidfläsk kunde man ju faktiskt köra oftare. Egna syltar och safter kan inte ens jämföras med butikens och har haft turen att ha tid och ork att laga eget om höstarna. Nåja, men skulle bara tacka för bra tema och be att du berättar vilka fynd du gör i butikshyllorna. Du skrev om e-fri skinka, Huhtahyvät och Vataja lär ska e-fria pålägg nu. Har smakat Huhtahyväts, den är helt bra, men där finns nog maltodextros som utfyllnad.
SvaraRaderaKom ihåg att inte äta något luftigt vispat, för då sätter du en massa E941, E948, E938, E290, E939 och lite E949 med i maten. ;)
SvaraRaderaJag undviker också tillsatser, men att stirra på e-kodslistan passar inte alls mig. Vanliga grundämnen som vi andas dagligen blir väl inte farliga/opassande för att de har fått en kod?
Men jag gillar idén att vara extra uppmärksam på E:na under en månad. Kanske jag sku räkna våra E:n i mars istället? Jag ser fram emot E-fria fynd i matbutikerna!
Jag försöker undvika E:serien - men det är ibladn ganska omöjligt.. Visst blir man förbryllad då rökt sidfläsk och bacon också innehåller E-medel.
SvaraRaderaSom konsumenter borde vi kanske lyfta fram de produkter som INTE är preparerade och "tvinga fram" renare produkter.
Matindustrin är säkert litet långsam, men blir vi många som agerar så kommer fler rena produkter på marknaden.
Kanske vår utmaning kunde bestå av att lista fullgoda produkter. Tipsa varandra.. om rena råvaror och rena produkter.
Medvetenheten kommer oftast inte utan upplysning:-)
Tack Christian, Nea och Ursula för bra kommentarer!
SvaraRaderaChristian, kortrest mat, det gillar jag också. Själv lyckas jag förverkliga det bäst på sommarn - hälften av maten reser ca 15 meter :).
Nea, tack för tipset om Vatajas nya skinkor! Tidigare hade de alla nitrit, E250. Hoppas jag får tag på nån av dem.
Ursula, bra poäng. Just av samma orsak är jag inte heller absolutist med tillsatser. Däremot ersätter de nog nästan i samtliga fall nån form av kvalitetsbrist, onaturligt tillredningssätt, eller annan processningsförlust. Även de helt oskadliga tillsatserna. Tror jag på, alltså. Men mest gör jag nog den här utmaningen för att bli ännu mer uppmärksam själv, inte för att "undvika kemikalierna"!
Tack Guni också för bra synpunkter! För mig har det varit guld värt att just folk delar med sig av bra, rena produkter. Bland annat Vatajas produkter fick jag läsa om första gången på ett diskussionsforum för några år sedan, och många fler.
SvaraRaderaIbland sker absurdum.. Om jag står framför en butiksdisk och ska köpa E-fritt och lokalt.. så trots stora fina matindustrier i närheten.. hittar jag bara E-fritt på långdistans.. Så valet blir då - till fördel för långtransporterad mat.
SvaraRaderaSom också rört sig över ett Europa.
Man hoppas att matindustrin med inpackning och hela köret - kan förmå sig att tänka om.
Avantgardtruppen med "nytt tänk" är inte farlig för deras business, men väl nog när "tänket" nått massan.
Hmm.. Jag har inte heller hört talas om Vatajas produkter. Åtminstone har jag inte tagit det till mig tidigare. Tack för det..
Tänker i samma banor som Ursula. Blir inte med i den e-fria marsmånaden, men lovar att hålla ögonen uppna!
SvaraRaderaHörde om Vatajas skinkor från en bekant, så måste nu också själv kolla upp vilka de riktigt är. Det fanns flera: http://www.maalaistuotevataja.fi/index.php?id=1597 Jag brukar också köpa deras e-fria knackkorv, som vi varit nöjda med.
SvaraRaderaHåller med om att det blir lite överdrivet att undvika alldeles naturliga ämnen för att de också har ett E-namn. Men det jobbiga är att man ska minnas vilken kod som betyder vad.
Christian, kom att tänka på det, visst använder du väl bakpulver, eller? Det innehåller ju flera E:n. Gelatinet är jag inte säker med, det tror jag räknas som en råvara, inte tillsats. Glassen kan jag gissa att du brukar laga själv, du har ibland glass i dina recept. Sorry om jag är pedant men jag kunde inte låta bli!
SvaraRaderaAsukkinen och Nea, bra att ni är med på något plan i alla fall!
Jag hittade E-fri ugnskorv nu ikväll efter att ha läst på alla korvpaket i Prisma kl fem före nio. Riktigt nöjd är jag ändå inte för den innehöll glukos och köttprotein. Duger förstås för E-fri månad men kanske inte for Mats-Eric Nilsson... det var Helsingin makkaratehdas "Gröna korv".
SvaraRaderaVilken firma är det som tillverkar det e-fria sidfläsket?
SvaraRaderaJeanette, nu hittade jag, Pirkkas possun kylkisiivu: http://www.pirkka.fi/ruoka/pirkka_tuotteet/pirkka_tuotehaku/?action=product&productId=2386456900001 Jag använder den till fläsksås, bland annat. Den är helt naturell och smaken är god men kan inte jämföras med bacon.
SvaraRaderaTack för idén om ugnskorven! Jag hittade Vatajas tillsatsfria skinka idag i min K-butik. Har inte ännu hunnit smaka.
Jag tyckte tyvärr inte om korven men såg att Helsingin makkaratehdas också har en julkorv som lät intressant och god.
SvaraRaderaVi köpte annars rökt lägg som enligt K-Lantis var E-fritt. Ska bli ärtsoppa.
Måste definitivt söka Vatajas skinka! Och tack för tipset om Pirkka.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaFörpackningsgasen argon låter inte naturligt i ett livsmedel det heller.. =) Kan ge upphov till en viss form av tarmtryck... =)
SvaraRaderaJag åt E igår. Av misstag. Min man hade köpt bruna bönor och de innehöll också E. Jag skulle inte trott det. Nu blir det att söka E-fria bönor.
SvaraRaderaAsch, jag har också ätit e i misstag. Dijonsenapen :(. Nästa vecka lagar vi egen senap! Har redan skaffat senapspulver.
SvaraRaderaDet blev mera E idag. Röd currypasta (skulle gärna laga egen) och rainbows laktosfria grädde. Men istället lagade vi hemlagad mandelmassa då det fanns E i den färdiga. Det skulle vi inte gjort om vi inte varit med i E-fria mars. Det blev gott och var inte alls svårt. Så börjar vi nog göra i framtiden.
SvaraRaderaJättebra tips det har kommit på den här tråden, tack igen Jeanette!!
SvaraRadera