tisdag 26 februari 2013

Ayurvedaläkarens råd - ska jag lyckas?

Förra veckan besökte mellanflickan och jag en ayurvedisk läkare för diagnos och rådgivning. Det var så intressant att jag är tvungen att logga in på min blogg igen. Nu ska jag sammanfatta vilka råd som gavs mig. Flickan fick ännu mer ingående råd men dem lämnar vi bort den här gången.

Doktor Lita Dash kommer från Bangalore men är bosatt i Holland. Hon besöker Finland då och då och tar emot klienter.


Det började med pulsdiagnos. Jag har ju läst till ayurvedaterapeut själv så jag visste lite innan vad det går ut på. Ur pulsen, och genom att studera bl.a. mina öron och ögon och kanske något mer som jag inte förstod, diagnosticerade hon mig till pitta-typen. Det finns i ayurvedan tre grundtyper samt deras fyra blandningar: vata, pitta och kapha. Pitta är den eldigaste och handlingskraftigaste, för att välja ett par ord av alla sätt att beskriva pitta. Mina obalanser var däremot pitta-vata. Och särskilt vata-obalansen känner jag igen så här vintertid. Vata är den lätta, luftiga, kreativa men rastlösa och köld- och dragkänsliga.

Min hy i ansiktet har blivit sämre den här vintern. Sen jag slutade med vete för 2,5 år sedan blev den ju många steg bättre, men nu är den röd och fläckig, dock inte kliande och spänd och nippig som förr. Doktor Dash ansåg att min lever inte är helt i kondis, jag är förstoppad, och att jag har mycket surhet och toxiner i kroppen. Det kan jag tro, för jag har känt mig tröttare och mer stressad än jag borde. Och det att min hy är dålig är enligt mig tecken på obalans, och bör kunna fixas bara jag vet hur!

Jag fick råd om att undvika en ganska lång lista: kaffe, chili, ägg, rött kött, mjölkprodukter (förutom mjölk), fett (!), kall och djupfryst mat, rå mat, fermenterad mat, skräpmat, friterad mat. Jag ska även äta mindre bröd, sura frukter, kryddad mat och sött. Dagligen ska jag ta en kopp smoothie av rödbeta, morot och gurka. Gärna även aloe vera-juice i vatten. En dag i veckan skulle jag gärna fasta på bara grönsaker och frukt. Och varje dag skulle jag dricka ca 2 liter varmt vatten. Måltidstiderna skulle vara någorlunda regelbundna.

Utöver kostråden ska jag massera kroppen med sesamolja dagligen samt meditera två gånger om dagen. Att andas rätt är viktigt. Och sist, men inte minst, fick jag tre örtpreparat att ta: neem, bringaraj och harithaki, av vilka jag har harithaki hemma i form av triphala (en indisk örtblandning).

Nu sitter jag här och överväger vilka koständringar jag anser mig villig att testa på och om jag ska börja ta örtpreparaten. Jag har googlat örterna och de känns trygga åtminstone. Rödbets-morots-gurksmoothien har jag testat på idag och den är ju hur god som helst. Men är det värt att lämna bort rött kött och ägg? Jag äter ju bara ekologiska ägg? Och att undvika fett - hur klokt är det? Vad blir kvar? Ändå vill jag testa.

Jag brukar med mina egna klienter göra höst 3-5 större ändringar på en gång, förutom maten. Jag tycker detta blir lite mycket på en gång. Det blir så svårt att göra i praktiken. Jag har tänkt att jag kör en tid med örterna triphala, neem och bringaraj, den dagliga rödbets-morots-gurksmoothien, mindre rött kött, ägg och mjölkprodukter (de är ju syrabildande, det vet jag), mindre kaffe (eller avveckla det helt?) samt det där varma vattnet. De övriga kostråden kändes lätta, dem kan jag följa. Sesamoljemassage ska jag göra då och då, frukt och grönsaksfastedag då och då, samt 1-2 korta meditationer som extra grej om jag lyckas få in det i dagsprogrammet. Mer kommer det bli av fisk, kyckling, grönsaker, rotsaker, nötter och frön. Ska jag få det till stånd måntro?

Så här ser jag ut idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar