söndag 23 december 2012

Julmenyn 2012

Jag bryter idag en bloggtorka på fem månader. Det har varit en speciell höst, minsann! Jag har haft åtta olika arbetsgivare under tiden augusti-december. Helsinge skola, CocoVi Import, Helsingfors arbis, Kyrkslätts medborgarinstitut, Espoon työväenopisto, Keravan Opisto, Ravintola Paven, och så Tekla så klart med sista arbetsdagen 28 augusti. Där var väl alla. Och utöver dessa har jag haft mitt företag, som gjort kostrådgivning och några enstaka föreläsningar. Och studerat två fortbildningskurser: Ayurvedavårdare (Veda keskus, Frantsila) och Kost- och näringsrådgivare (Stockholm).

Nu när jag listar upp saker så här så förstår jag själv också varför hösten varit tyngre, men också mer givande och glädjerik!, än någon annan höst på länge! Jag skrev först sex arbetsgivare, en insåg att de ju är flera... Nå - kanske jag skriver mer om alla jobben en annan gång. Men nu till julmenyn!

I år följer vi vår vanliga tradition: julmenyn ska se olika ut varje år. I år har vi inte bara en annorlunda förrätt utan också en annorlunda huvudrätt. Bara för att vi vill! :)

Blinier med rom, hackad rödlök och smetana
Glasmästarsill och kokt potatis

***
Gädda stekt på saltbädd, palsternackschips, strimlad rödbeta och pepparrotssås

***
Älgbringa stekt i 80 grader varm bakugn
Apelsinbräserade svartrötter
Varm grönkålssallad med äpple, pumpakärnor och russin
Karamelliserad schalottenlök
Sås

***
Creme brulé med kanelsmak, fikon och äpple

Espresso med hemlagad julråchoklad och rocky roads

Så här ser planen ut. Älgsteken ligger i lag, likaså de benade gäddbitarna. Förberedelserna fortsätter under dagens lopp. Svartrötterna tänkte jag skala ikväll. Desserten lagar jag imorgon bitti. Även grönkålssalladen är min uppgift, och råchokladen har jag så klart också lagat, men det mesta övriga sköter mannen. Som för övrigt också har dragit det långa strået hela långa hösten i det här hushållet. Hoppas det blir lite bättre balans nästa år.

Jag önskar dig en riktigt ...

...Glad Jul!!

3 kommentarer: