tisdag 19 mars 2013

Detox - uppdatering

Nu har det gått nästan tre veckor av min detoxkur. En liten uppdatering är säkert på sin plats, eller hur?

Det har gått riktigt bra! Jag trappade ner på kaffet under bara en dag. Jag har normalt druckit 2, ibland 3 koppar espresso om dagen och sporadiskt på skolan också en kopp filterkaffe. Så jag minskade till en kopp, och så lämnade jag bort det. Resultatet var en liten huvudvärk i ungefär ett dygn, och så gick det om. Däremot tog det ytterligare några dagar innan jag blev piggare på morgonen utan kaffe, än vad jag var innan. Nu är jag ju betydligt piggare hela dagen utan kaffe än med kaffe förr, och jag sover också lite kortare.

Andra hälsoeffekter har jag egentligen inte märkt så mycket av. Huden har klarnat och de röda fläckarna har blivit något ljusare. Vissa dagar har det sett ännu bättre ut, men här är en bild från idag.Vikten tänkte jag just skriva har inte rört sig nästan alls, och det har ju inte varit meningen heller. Men ett steg på vågen nyss berättar att jag faktiskt gått ner två kilo. I början hände alltså inget med vikten, trots att jag helt tydligt åt färre kalorier än förr. Det tolkar jag som att mitt näringsupptag kanske blivit bättre.

Jag har hållit mig bra till dieten. Aloevera-saften har jag tagit två gånger om dagen, och nu när flaskan börjar sina tar jag bara på morgonen. Triphala varje morgon, och så neem före måltid tre gånger om dagen och bringaraj efter måltid tre om dagen. Smoothien på gurka, rödbeta och morot har jag tagit varje dag utom en enda när jag var borta hela dagen och kom hem nästan rakt till middagen. Kokt vatten, både ljummet och rumstempererat har jag druckit massor av men även kranvatten t.ex. på skolan. Vissa dagar vill jag inte riktigt hinna dricka det och på skolan är det besvärligt att gå på toa under lektioner (jag har ju mest dubbel- och trippeltimmar) men ändå har jag druckit väldigt mycket mer än normalt. Intressant är att jag fortfarande är rätt så törstig både under natten och på morgonen och ibland på dagen också. Aloeveragel lade jag på ansiktet varje dag i två veckor men tog sedan paus med för att kolla om den irriterade. Det blev inte bättre utan den så jag lägger nu på det igen till kvällen.

Rött kött har jag hållit mig helt utan, likaså kaffe, kakaoprodukter och alkohol. Mjölkprodukter har jag använt lite av, men säkert en tiondedel av mitt normala intag. Jag köpte också opastöriserad mjölk en gång som bör vara basbildande och därför bättre för mig. Ägg har jag försökt undvika så gått jag klarat av det, men har ätit kanske 2-3 ägg under dessa veckor, bl.a. en kokt halva i en räksallad som jag var tvungen att ta när jag var på resande fot och ett pocherat ägg på en matlagningskurs jag drog (som hade fisk och ägg som huvudingredienser, lyckligtvis inte kött ändå!). Men inga plättar med ägg har jag lagat trots att jag varit såå sugen. Och allt glutenhaltigt spannmål, även havre, har jag varit helt utan. Fett har jag ätit mindre av liksom föreskrevs mig, och det har resulterat i torra händer. Så någon livslång kur är det här inte.

Meditationsrådet (kort meditation två gånger om dagen) och sesamoljan var de sista grejerna som hörde till min plan. Jag har försökt se till att varje dag antingen meditera en stund eller sitta ute i solen och bara vara, vilket också ska fungera positivt. Jag har också sportat mer än vanligt. Sesamoljan har jag masserat in i huden bara ca en gång i veckan. Borde kanske göra mer av det.

 Smoothie med solrosfrön, lucuma, banan, camucamu, citron med mera. Minns inte exakt vad allt jag slängde i den...

Diverse frön, bl.a. chia, solros och pumpa, samt boveteflingor och gojibär, i kokosmjölk.

Kvällsgodis tillsammans med mellanflickan: lättstekt banan och äpple med rostade kokosflingor och mandlar samt kokosmjölk.


Grönsaks- och fruktdag en gång i veckan är ett råd jag inte har lyckats implementera. Det beror på att jag är lite småhungrig en stor del av tiden. Har energibrist. Jag vet inte riktigt vad jag ska fylla på med när de flesta energirika födoämnen är uteslutna. Då känns det inte lockande att äta vattenhaltig kost en hel dag.

Nötter, mandlar och frön har jag ätit mycket av och hirs har jag ätit flera gånger. Risnudlar ett par gånger. Fisk, musslor och räkor har vi ätit mycket mer av än förr, likaså baljväxter. Olika smoothies har det blivit mer av, med bland annat frön, kokos, hampprotein, lucumapulver och så klart frukt och bär. Och nog har det blivit mer frukt och grönsaker också.

Så jag mår alltså utmärkt och planerar göra om den här kuren, i alla fall delar av den, varje vår före påsken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar