lördag 16 januari 2016

Höns på vintern

Redan innan vi skaffade hönsen beslöt vi att vi vill behålla dem över vintern också. Inga lånehönor!

I vinter har hönorna under flera veckor fått maten serverad inomhus.

Så vi isolerade hönshuset ganska ordentligt, även om fönstren är enkla. Till hösten skaffade vi en värmelampa på 250 W som ger en viss värme.

 

Hösten var ju mild, och likaså början av vintern, ända tills det på mellandagarna plötsligt blev kallt. Och så blev det riktigt smällkallt, -24 som värst. Och plötsligt sjönk temperaturen under noll grader en morgon och det låg is i deras vattenkärl. Till all lycka fick vi då överta ett gammalt oljefyllt värmeelement av en snäll granne, och det var frid och fröjd igen.Vi gjorde flera saker för att förbättra värmeisoleringen hos hönshuset:
  • Vi tillverkade fönsterluckor på utsidan av det stora fönstret. De är gjorda av faner och styroxskiva. De är bra också för eventuell mörkläggning ifall vi eventuellt nångång skaffar en tupp.
  • Vi spikade upp en dubblevikt trasmatta på utsidan av det lilla fönstret för att förhindra drag och förbättra isoleringen.
  • Vi täckte golvet i "tamburen" med en styroxskiva. Hönsens golv har spån och de fick också ett par säckar spån till när det blev kallare.
  • Vi spikade upp en urgammal sovsäck från 70-talet framför ytterdörren på insidan. Den räcktes att gå dubbel nästan hela vägen och höjden räckte mer än väl till - sådana vara sovsäckarna på den tiden. Och stajlig är den dessutom! :)

Största behovet av extra uppvärmning har det varit de blåsiga dagarna. Det har jättestor betydelse, större än vi hade tänkt.

Det absolut bästa för isoleringen var nog ändå snön som kom för en knapp vecka sedan. Nu har vi kunnat ha elementet på nästan minimivärme och värmelampan på sin lägre effekt och trots att det är -12 ute så hålls det på ca 4 grader hos hönsen! Vi har termometern ca 40 cm ovanför golvet, på sovpinnen är det några grader varmare.
Taket har ett lagom tjock snötäcke på, och så har vi skyfflat snö upp mot husgrunden så att golvet också fått en extra isolering. I början av hösten radade vi lite ved mot ett par ytterväggar - nu med snön till funkar det fint.

De stackars hönorna har alltså inte kallt men nog är de uttråkade! Ibland hänger vi upp ett halv kålhuvud eller något annat gott åt dem att knapra på. Och igår, när det äntligen var "bara" -7 grader öppnade jag luckan och då kom Elvira faktiskt ut en stund. Men hon gillade inte alls snön. Hon hade förstås hoppats på lite gräs och mask, så jag förstår hennes besvikelse. Shakira kom några steg ut på stegen, Nemi och Milou stod och tittade ut, och Olivia ville inte ens komma nära luckan.

 
Nog ska de bli glada sen när snön smälter och de kan röra sig fritt igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar