söndag 3 januari 2016

Tankar om år 2015

Jag tänkte fundera bakåt lite på år 2015. Eller egentligen vill jag fundera bakåt ända till år 2012, för sedan dess har jag inte skrivit så mycket tankar då jag bloggat så mycket mindre sedan dess.

Som många av er vet så är jag diplomingenjör men beslöt i mars år 2010 att byta yrke. Jag studerade vid sidan om mitt dåvarande jobb till kostrådgivare och grundade i september 2010 mitt företag Tosiruoka - Riktig mat. Följande månad började jag jobba deltid, 60 %, på ingenjörsjobbet, och den övriga tiden använde jag till att starta min företagsverksamhet.

År 2012 i juni fick jag ett arbetserbjudande som lärare i huslig ekonomi och hälsokunskap på Helsinge skola och sade upp mig från ingenjörsjobbet. Det var ett ganska riskfyllt drag, men jag kände då att jag ville och måste göra det. Lärarjobbet tog drygt hälften av min arbetsvecka i anspråk, men det var så mycket mer intensivt. Och så klart lärorikt, spännande och emellanåt tungt.

Följande läsår, hösten 2013 tog jag ett lite motsvarande deltidslärarjobb som hälsokunskapslärare i Mattlidens gymnasium, där jag i tiderna själv också gått. Det här jobbet hade jag i två år. Det var också intensivt, givande och intressant, men tog i praktiken ännu större bitar av min arbetsvecka då jobbet alltid var spritt över minst tre dagar i veckan.

Under år 2015 skedde några stora saker:
  • Jag blev företagare på heltid från och med sommarn
  • Jag började en utbildning som leder till yrkesexamen för företagare
  • Vi fick höns!


Det har varit en stor förändring att kunna utveckla och satsa på företaget på ett helt nytt sätt. I höst har jag dock haft ovanligt många kurser på medborgarinstitut, vilket ju också tar tid och mycket planering i anspråk. Och så har jag så klart fortfarande mina Ruohonjuuri-dagar, 4 gånger per månad. För första gången har jag en ordentlig businessplan och en budget och en verksamhetsplan för det kommande året.

Utbildningen jag går har närstudiedagar i genomsnitt en lördag varannan månad. De har varit intressanta och lärorika de också. Men bäst i utbildningen är ändå kanske mentorskapet - jag har en mentor som är en erfaren företagare och som jag träffar ungefär en timme varje månad. Jag har redan hunnit byta mentor en gång då jag inte ansåg att jag fick ut något av den förra. Den jag har nu är bra Hon är snabb, effektiv, har idéer och visioner. Och hon är tillräckligt modig. Yrkesexamensutbildningen fortsätter ända till slutet på september i år. Jag avlägger examen i tre delar, av vilka jag kommer att göra del ett och troligen också del två om några veckor, 22.1., och del tre i september. Del ett handlar om företagsutveckling och del två om försäljning och marknadsföring.Hönsen hör till det coolaste jag varit med om! De förgyller min dag, även om de också vållar huvudbry och bekymmer ibland, och extra arbete. Som nu när de blivit kallt och det kanske ska bli närmare -20 grader. Men de är bara så gulliga och fina, och äggen är så klart härliga. Hönorna ser jag som ett steg mot något större i något skede - vi drömmer om att bli mer självförsörjande och få leva ett ännu mer jordnära liv.

Några andra saker av betydelse har också hänt under året:
  • Jag började blogga aktivt igen! Det har känts sååå bra. Jag har definierat rollerna för olika kanaler för social media som jag har, och den här bloggen har blivit min så kallade vardagsblogg där jag skriver "vad jag vill". Härligt. Och min Tosiruoka-blogg är min professionella blogg, där jag bloggar på finska och huvudsakligen sak.
  • Jag började jobba på Skärgårdsbutiken i slutet av augusti. Jag har jobbat där bara ca 5 timmar i veckan i genomsnitt men det har ändå varit lärorikt, nytt och roligt.
  • Jag gick med i gruppen Sinulle (som betyder "för dig") i december. Gruppen är ett nätverk av sex professionella inom holistisk hälsa. En är akupunktör, en är psykosyntesterapeut, en är osteopat, en är stresshandledare, en homeopat (bl.a.) och så jag som är kostrådgivare. Vi har en Facebook-sida som heter Sinulle där var och en av oss gör en postning i veckan. Ibland har vi gästskribenter också. Sidan har just nu drygt 2500 följare.
Så definitivt ett händelsrikt år. Förväntningar på det nya året då?Nå - det här är för mig året när Tosiruoka - Riktig mat ska bevisa att det är ett bra företag. Jag håller på och utvecklar nya produkter och i år ska de testas, marknadsföras, säljas och jobbas med. De viktigaste produkterna vid sidan om föreläsningar kommer att vara wellnessdagar och matlagningskurser. Den 16.1. ska jag hålla en wellnesslördag tillsammans med Venla Viljamaa, som är personal trainer  med företaget IloMotive. Ser fram emot samarbetet. Samarbetet med Merijooga fortsätter också, och flera nya partners hoppas jag på också på. Sedan är det mest att jobba på, hårt och målmedvetet, utan att glömma att njuta av livet samtidigt!

Gott nytt år på dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar