lördag 27 mars 2010

Veckans soppa: grönsakspurésoppa

Flickveckan fortsätter (man i San Diego), och på flickornas önskelista fanns bland annat grönsakspurésoppa. Det blev idag det.

Tillagningstid: brutto (= totaltid) 70 minuter, netto (= tiden som jag tillbringade vid spisen och diskbänken) 30 minuter. För 4 personer - men mängden räcker till två dagar.

Jag skalade/styckade potatis (ekologisk, vi köper från Labby förutom på sommarn då vi har egen), morot, lite vitkål, ett par lökar, och en rödbeta, lade att koka i hemkokt grisbuljong (jag brukar spara buljong i frysburkar i frysen) i ca trekvartstimme. Sen stavmixade jag soppan, kryddade med salt, peppar och lite äppelcidervinäger. Och sist stekte jag några skivor bacon (jag brukar blötlägga den 20 minuter för att få bort den j*kla nitraten E250), strimlade dem och lade på soppan. Nam!

(För en laktovegetarisk version kan baconet ersättas med smetana eller tärnad fetaost, och buljongen med vegetarisk.)

4 kommentarer:

  1. Ha! I purésoppa kan jag ju "gömma" en del av kålen som kom med Labby-grönsakslådan. Det blev ganksa mycket kål med 2 lådor.. ;)

    SvaraRadera
  2. Hej Ursula! Alltid roligt att kunna ge små tips. Jag sitter ännu kvar med Labby-surkålen jag, vi hade just ätit surkål när lådan kom ... gott men kanske inte varje vecka...

    SvaraRadera
  3. Surkålen var surare än jag är van vid. Men den blev god när jag sköljde den med vatten och tillredde den inspirerad av receptet som kom med.

    Skulle vilja veta vad jag kan göra med rotsellerin som alltid kommer med. Ingen av oss tycker om smaken och den går verkligen inte att dölja. Jag tror jag ger den vidare :)

    x mippe

    SvaraRadera
  4. Mippe, selleri är ju lite klurig om man inte gillar smaken. Man kan rosta dem, puréa dom med i en soppa eller i rotmoset, eller så klart laga äkta finsk köttsoppa, eller nån gryta. Eller riva ner i bolognesen, det blir faktiskt gott det med.

    SvaraRadera