torsdag 29 december 2011

Vår förverkligade julmeny 2011

Här kommer vår förverkligade julmeny, och nu har jag också fått in ostronbilderna som stora flickan tog med sin kamera. Menyn kom ganska nära den planerade.Förrätt:

Ostron med citron
Löjrom med smetana och rödlök och gravad lax serverade i snäckskal
Paltåknappar
Gratinerade Blåmusslor kokta i öl på holländskt vis
Rakknivsmusslor i gräddig vinsås
Grillade tigerräkor


***
Huvudrätt:

Getfiol
Getköttbullar
Rödbetstärningar med fetaost och persilja gratäng
Skinka
Potatislåda, kålrotslåda
Rödvinssås
Ärter


***
Efterrätt:

chokladmousse med apelsinsmak och gojibär
Espresso och körsbärslikör
 

Blåmusslorna blev alltså kokta på vårt klassiska vis med finhackad lök och persilja i öl, och tigerräkorna skippade vi då det fanns så mycket mat i musslorna. Rödbetorna blev istället för gratinerade tärnade och frästa i smör, mjuknade sedan i ugn och serverades med tärnad fetaost och hackad persilja. Skinkan hade pappa missat att han blivit ombedd att hämta och ärterna glömde vi helt enkelt bort!


Chokladmoussen gjorde jag rå, dvs inte av smält choklad utan av råkakaopulver, kakaosmör, kokosolja, smör, ägg och grädde. Jag dekorerade den med vispad grädde, kakaonibs, gojibär och bipollen.

Middagen var som helhet väldigt lyckad. Ärterna skulle gärna fått vara med, de hade gett fin färg, men det hjälps ju inte mer. Musslorna var härliga, rakknivsmusslorna var en rolig nyhet för oss alla, de påminde om bläckfisk i konsistens och smak, och ostronen gillade de flesta.

Barnen gillade särskilt bra getfiolen, som trots att den var överstekt (vi hade den över natten i drygt 100 grader varm bakugn, den var frusen när vi lade dit den) var väldigt god. Getköttbullarna som jag lyckats trolla fram utan köttkvarn (mannen hämtade hem en köttkvarn när jag redan var på slutrakan där den 23. på kvällen...) var också populära, det feta getköttet kom verkligen till sin rätt i dem. Efterrätten fick mycket beröm.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar