söndag 4 december 2011

Pepparkaksprojekt...

I år har vi några olika pepparkaksprojekt, medan vi förra året hade en by med ett hus per barn, och år 2009 en by med ett slott och ett egnahemshus.

Vi bakade en sats spröda pepparkakor för en vecka sedan samt en sats vetefria pepparkakor åt mig.


Samtidigt bakade vi delarna till lilla flickans och mellanflickans pepparkakshus. Men det var inga vanliga hus de planerat i år! Lilla flickan hade designat en godismaksin. En sorts tornformad skapelse. Tornets övre del är fylld med godis. Har man riktigt små fingrar kan man kanske få ut några genom det lilla fönstret redan före trettondagen... :)
Mellanflickan hade designat en gristunnel. Hon ville ha ett hem för sina två pepparkaksgrisar. Tunneln gräddades platt i ugnen halva tiden, sedan böjde vi den över en tom hushållspappersrulle. Nästa dag, då den ännu var lite mjuk, eftergräddade jag den ännu en kvart i bakugnen, där det var kring 70 grader varmt.

Igår blev det äntligen av att lilla ihop lilla flickans godismaskin och dekorera både den och gristunneln med godis och kristyr.


Stora flickan har i stället gått på pepparkaksklubben på skolan och där skapat en fantastisk pepparkaksstuga som inspirerats av en grannstuga på Pörtö. På taket har den hackad mandel och kokosflingor.


Här hemma skapade hon i stället två pepparkaksskålar genom att grädda degen i folieklädda ugnståliga skålar. En rolig idé. Här är skålarna med kristyr på. Hon har tänkt servera pepparkakor i dem på julafton, tror jag.


Och eftersom det blev en del kristyr över så dekorerade barnen också de flesta av pepparkakorna vi bakade tidigare.

Vi ska ännu försöka kombinera de olika skapelserna till en by. Vi har bara inte ännu hunnit.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar