tisdag 7 februari 2012

Läsvärt: Hormonidieetti av Kaisa Jaakkola

Äntligen har jag lyckats läsa färdigt en bok. Har nämligen under hösten hållit på med åtminstone fyra andra böcker som inte är slutlästa.


Kaisa Jaakkola, som liksom jag är diplomingenjör till grundutbildningen, har utbildat sig i BioSignature-metoden i USA och hennes specialområde är hormonell fettförbränning. Hennes bakgrund är intressant i sammanhanget då hon idkat fitnessgrenar, och där spelar fettlagrets tjocklek på olika kroppsdelar en stor roll.

Boken heter i sin helhet "Hormonidieetti - Opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen", på svenska ungefär Hormondieten - En guide till individuell precisionbantning. På ett sätt är titeln vilseledande. Det låter lite som "ännu en dietbok", vilket den egentligen inte är. Det är ingen dietbok, utan en bok om alla de hormoner som spelar en viktig roll i fettlagring, fettförbränning och kroppsform.

Vilka är dessa hormoner? Jo, de viktigaste är
  • insulin
  • kortisol
  • sköldkörtelhormon
  • östrogener och progesteron
  • androgener (t.ex. testosteron)
  • tillväxthormon.
Jaakkola ägnar vart och ett hormon ett helt kapitel. Hon går igenom hur hormonet fungerar, hurdan typ av fettlagring en för stor eller för liten mängd kan leda till, samt vilken typ av mat som kan balansera upp obalanser.

Boken, som har ca 175 sidor, kom ut i slutet av sommarn 2011. Jag ville läsa den ända sedan dess. Det är nämligen så att en majoritet av mina klienter är kvinnor, och majoriteten av dem över 40 år gamla. Och då är det inte bara insulinet som spelar in vid fettlagringen och -förbränningen utan alla de där andra hormonerna också. En för hög kortisolproduktion kan helt förhindra viktnedgång. Tack vare den här boken kan jag lättare känna igen olika problemfall jag träffar på.

Några andra saker som behandlas ingående i boken är leverns funktion och magsyrans stora betydelse för hälsan. Också träning behandlar på många ställen.

Jag tycker om Kaisa Jaakkolas stadiga grepp om invecklade saker. Det är inte lätt att skriva tydligt om så invecklade helheter som kroppens hormonbalans. Hon har också humor i texten. Det finns mycket bilder, och boken är också för övrigt lättläst. Rekommenderar varmt åt alla som jobbar med dessa saker, eller som vill veta mer om hur den egna kroppen fungerar.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar