tisdag 20 oktober 2015

I brist på bröd så ... lagar man scones! Vetefria.

Tänkte blogga ett matrecept efter en relativt lång paus. På typ några år.Vi tillbringade höstlovet på stugan på Pörtö och vägen till butiken är väldigt lång därifrån. Och inte hade vi ens nån båt att åka med för vi hade fått skjuts till ön. Av nån orsak var jag väldigt okoncentrerad när vi shoppade maten ut och vi hade bara ett par små bröd med oss. För fem personer. Och drygt tre dagar. Så det blev att laga scones på det vi hittade i stugan. Det lyckades - och utan vetemjöl och allt. Jag lagade faktiskt scones två dagar i rad - ungefär på samma sätt.

Ingredienser: ca 3 dl havreflingor (eller andra grötflingor), ca 0,75 dl potatismjöl, en tesked bakpulver, ett ägg, en nypa salt, lite fröblandning (hittade en s.k. salladsmix med bl.a. pumpafrö och solrosfrö), mjölk för lämplig konsistens (ca 1 dl tror jag).

Sätt ugnen på 190 grader. Blanda torrvarorna med bakpulvret och rör i resten. Mjölken till sist, så inte smeten blir för lös. Det ska vara som en semledeg ungefär. Så den går att breda ut till runda fina klickar på en bakplåtspappersklädd plåt. Det blev ca 10 små scones av den här degen. Gräddades ca 15 minuter, till de känns rätt. Jättegoda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar