onsdag 21 oktober 2015

Värme och ljus - Hönshuset - del 13

Nu har hönorna det bra. I natt har de haft ca 11 grader varmt, för igår fick vi de sista eljobben slutförda.Igår kväll när vi kopplade på värmelampan, på läge 1 av 2, var det sju grader i hönshuset. I morse kl 9 när vi öppnade och gav hönorna frukost var det 11,5 grader.Där hänger värmelampan, mitt i rummet, framför sovpinnen. Den lyser alltså inte, utan värmer endast. Vi har planer på att bomma igen det större fönstret, som syns till vänster, till vintern, sedan när de slutat värpa, så hålls värmen ännu bättre. De får ändå en del äkta dagsljus från det lilla fönstret. Och så kan vi ha på lampan så mycket det behövs.Lampan är nu inställd med timer att lysa mellan 7 och 8.30 på morgonen. Sen när dagen blir ännu kortare kan vi ha den på från ca 6 tills gryning. Skymningen låter vi ha sin naturliga gång - åtminstone så länge de går fritt ute på eftermiddagen för då går de in när den naturliga skymningen börjar. Ska kolla sen i december om vi ännu ändrar det här, kanske vi kan ha på belysningen också t.ex. kl 14-16. Eller tända på den ännu tidigare på morgonen. Jag tror hönsen behöver ca 10 h ljus tid för att orka äta tillräckligt även då de inte värper.Jag hängde också upp den nya matautomaten. Så fort de börjar vakna lite tidigare än vi själva så tänkte jag att de kan äta sin frukost huvudsakligen från den. Det ryms 1,5 kilo foder i den. På bilden är den till vänster, den större är vattenautomaten. Kanske försöker göra en blandning av havre och lite frön och vad jag hittar. Vi har också fyllt på ett par säckar spån till på golvet.

2 kommentarer:

  1. Hur är det med eldfaran? Virvlar det inte fjädrar och damm från spånet som kan ta eld om de hamnar på lampan? Gnistor? Gumor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, Gumor! Värmelampan har inget motstånd som skulle kunna fatta eld. Den är gjord just för hönshus och motsvarande, lampan är keramisk och helt kompakt och allt det varma är dessutom skyddat med mässingskupan och gallerskyddet. Själva värmelampan syns bättre i det föregående inlägget.

      Radera