fredag 6 januari 2012

Vill du bli kostrådgivare?

Vill du bli kostrådgivare? mf-Hälsoutbildningar, som har utbildat även mig i Sverige år 2010, håller motsvarande grundutbildning för licensierad kostrådgivare i Vasa i april och maj 2012. Närmare sagt 23-27.4 och 28.5-1.6. Det är två hela intensiva veckor, en del mellanstudier och ett prov på slutet.

Om du anmäler dig senast 20.1.2012 får du kursen med boka tidigt-rabatt. Den normala anmälningstiden går ut 16.3.2012.

Här kan du läsa mer om innehållet: Lic.Kostrådgivare.

Här är en länk till kurskalendern med prisuppgifterna. mf-Hälsoutbildningar ordnar kostrådgivarutbildning huvudsakligen i Stockholm, men förutom nu i Vasa också i Malmö, Göteborg, Oslo och Nerja/Spanien. Och förutom kostrådgivare utbildar de också bland annat personliga tränare.

Anmäl dig här.

Utbildningen var mycket bra då jag gick den i Stockholm och jag rekommenderar den varmt. Värt att tänka på är dock att utbildningen ensam inte ger kompetens att fungera som kostrådgivare, utan det förutsätts även att du läser på mycket mer än så. Du måste läsa en hel del läroböcker för att förstå mänskans fysiologi och metabolism, och inte minst den psykiska biten. Och du måste ständigt följa med studier på området.
_

11 kommentarer:

  1. Kan man på basen av två veckor eller 80 timmar lära sig tillräkligt för att förstå nutrition och verkligen ge relevanta råd till människor med stora brister i matfrågor som måltidskunskap och måltidsfostran. Mat bar tydligen blivit buissnes. jag vet att man inte kan det men jag låter var och en få välja själv ändå fast jag ser dagligen behovet av att någon borde sätta ett stort frågeteckenb över hela upplägget...sorry nu bara men så är det.

    SvaraRadera
  2. Christian, läste du också det sista stycket i inlägget? Med andra ord, jag håller ju med dig.

    SvaraRadera
  3. När man studerat nutrition i minst 10 år kan jag börja tro på att man är inkommen i metabolism och allt det andra men att på basen av egna studier ens försöka förstå lite av vad den männskliga kroppens biokemi handlar om är befängt och vittnar bara om en hälsoindustrialisering styrd av egna intressen som är långt ifrån etiskt riktig och ännu mindre tekniskt eller ens fysiskt riktig. Kostråd är inte mera det det en gång var, nämligen råd baserade på fakta och mångårig kunskap som skulle vägleda patienter i rätt riktning utan att för den skull använda egna pekpinnar, nu mera en förr är råden baserade på rådgivarens egna intressen än själva patientens.
    Kan du förstå hur förvirrad en person kan bli när en den ena efter den andra av kostrådgivare påstår en det ena och en det andra, ingen kostrådgivare har den samma etik med varandra alla kör sitt eget rais som om det vore det ända rätta, så även du.

    SvaraRadera
  4. Jo, jag kan förstå att mänskor blir förvirrade. Och jag håller med om att det är negativt att myndigheternas råd tydligen inte kan låta bli att låta sig styras av t.ex. livsmedelsindustrins, den kemiska industrins och läkemedelsindustrins enorma makt.

    Alla mänskor kör så klart sitt eget race. For the record bara, för mina bloggläsare, min mission är trots det att hjälpa andra till bättre hälsa. Skulle jag vilja bli t.ex. rik skulle jag inte ha bytt bransch utan fortsatt satsa på min karriär som diplomingenjör i programvarubranschen.

    SvaraRadera
  5. Att hjälpa människor till bättre hälsa handlar om att kunna inse det faktum att alla är olika och ingen, INGEN, kan sättas i det samma facket. Det är ju just det vad som sker med denna lchf hysteri. Den om något gör många förvirrade. Ge mig ett enda vetenskapligt påtagbart
    bevis för att det är den rätta vägen att gå och jag skall tiga för evigt. I dag kommer det ut forskning som talar tvärt emot det allt det som lchf förespråkar, jag skulle så gärna villa veta varför man trots allt detta väljer gå motsatt väg utan någon som helst forskningsmässigt försvarbar förklaring.

    SvaraRadera
  6. Christian, jag kan rekommendera (Kostdoktorn) Andreas Eenfeldts sida där han summerar vetenskapliga studier på lågkolhydratskost: http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/

    Annars har jag själv fått den uppfattningen att Nina inte rekommenderar LCHF åt alla, utan just är inne på det här med att alla är olika. Själv mår jag bättre ju mera sällan jag äter spannmål och socker. Då jag äter väldigt litet kolhydrater går vikten ner och då jag äter litet mera kolhydrater går vikten upp. Och när jag äter kolhydrater får jag gå upp på wc varje natt, vilket jag slipper om jag äter LCHF ;)

    SvaraRadera
  7. Jeanette har du möjligen tänkt över situationen att du kanske lider av keliaki om du behöver besöka toan så ofta efter kolhydratrik kost. Friska människor bör och skall äta även kolhydratrik mat. En ny forskning som just i dagarna skall utges bekräftar att man kan få allvarliga hjärnskador vid ett för litet intag av kolhydrater som spannmål etz. den här forskningen är gjord på 670 män och 670 kvinnor över en tidsperiod på 15 år. Studien är fransk och kommer från det värlsdberömda Lyonska institutet där man forskar i biokemi. Så nog finns det rapporter alltid vi kan kast fram som bekräftar det motsatta med lchf. Kanske inte Nina hör till det fanatiskaste rådgivarna men det oaktat förekommer det för mycket svammel och fummlande i mången rådgivning. Det skall för övrigt bli intressant höra vad Den Norska forskningsgruppen kommer till när det gäller kostråd, den sammankommer i höst och lägger ut sin rapport då den har kontrollerat 6000 män och 6000 kvinnor i över 25 år så den rapporten är tongivande för framtida kosthåll och den kan man inte bortse ifrån.

    SvaraRadera
  8. Christian, nej celiaki har jag inte. Det är testat och helt uteslutet och testat även på genetisk basis då min mamma har celiaki. Men det är bra att du lyfter upp celiaki, det är många som går odiagnosticerade. Själv äter jag kolhydrater från rotfrukter, frukt, sura mjölkprodukter (visst var det du som också lagar egen fil?) och getmjölk från en lokal gård.

    Nya studier är alltid intressanta. Jag är själv utbildad biokemist.

    SvaraRadera
  9. Jo Jeanette jag lagar egen fil inte så mycket för att det skulle vara fel på den köpta, men mera nog för den skull att jag är en hängiven fanatiker av allt det egenhändigt gjorda, och hemlagat fil hör till den kategorin som dessutom blivit en utrotningshotad syssla bland folk flest, få moderna människor vet hur man lagar fil än mindre varifrån den kommer och det är synd, därför bör det finnas de som kan föra den traditionen och "KULTUREN" vidare, inte sant.

    SvaraRadera
  10. Och smetana kan man också laga själv, måste jag passa på att lyfta fram. Jag brukar låta den stå 1-2 dygn beroende på hur varmt den står.

    SvaraRadera
  11. Helt rätt och skall vi nu lyfta fram dessa syrade mjölkprodukter så måste jag faktiskt lyfta på hatten för den Norska matkulturen och skolorna i detta land där man till och med lär barnen att laga sin egen yogurt, de du, försök hitta en skola i Finland som gör det samma, lär barnen att laga yogurt och också ta vara på det gamla traditionella förfaringssätten, och lär barnen värna detta kulturarv och jag skall ge dig nobelpriset i gastronomi. Så otroligt stor skillnad i kunskapsflödet på det gastronomiska planet är det mellan de båda länderna, Finland har mycket att lära sig ännu även om man skryter över att ha en pedagogik i världsklass. Tänk om man hade i Finland stålsatt sig till att på lika villkor satsa på barnens måltidsfostran så kanske man hade kunnat skryta över att faktiskt vara det bästa landet i världen på den fronten...

    SvaraRadera