fredag 9 mars 2012

Att jorda sig - del 1

Jag har börjat jorda mig. Så gått det nu går på vintern, än så länge utan några kablar nämligen.


Varje morgon går jag ut på gården, barfota, och står där i 10 eller 15 sekunder. Mer än det har jag inte stått ut nu när det varit så kallt. Men så fort det blir varmare ska det bli barfotaliv här minsann!

Och det är sköööööönt! Det är så skönt att ni fattar inte innan ni provat. Jag som lidit av dålig blodcirkulation i fötterna, sovit med sockor i större delen av mitt liv har äntligen hittat ett sätt att få varma fötter. För istället för att få kalla fötter så blir dom varma av detta. Kan du tro det? När jag kommit in är de helvarma inom ett par minuter. Blodet cirkulerar och jag känner en skön känsla i hela kroppen. Och mellanflickan (på bilden till vänster) och stora flickan har också kommit med!

Jag hörde för några veckor sedan att en nätbekant till mig, en kostrådgivare, hade blivit av med sin rosacea tack vare jordningen. Jag har tidigare läst bland annat vad Olli Posti skrivit om jordning, och varit intresserad, men det här sista ficka mig att besluta mig. Jag ska jorda mig.

Det är nämligen så att mänskan är gjord att gå barfota, eller varför inte med lädersulor. Men att bo i hus högt ovanför marken, vistas inomhus hela dagar, gå med plastsulor och till och med crocs om sommarn, det är inte naturligt. För att inte tala om all elektrisk apparatur vi har omkring oss hela tiden, och de magnetiska fälten, de trådlösa nätverken. Vi får för mycket laddning då. Laddningen leder till obalans som kan leda till inflammationer i kroppen och i värsta fall sjukdomar. Jordningen laddar ur oss.

Jag kommer så att undvika mina crocs i vår och sommar, och att skaffa nya äkta grekiska lädersandaler, som jag saknat sedan mina senaste för några år sedan gick sönder efter 12 års flitig användning. Och allra mest kommer jag att gå barfota. Jag kommer att fortsätta gå barfota så långt jag kan på hösten. Olli Posti skrev för nån vecka sedan på Facebook att han fört en dunk vatten åt en kompis 1 km bort, barfota. Jepp, mitt i vintern.

Det här var del 1. Jag fortsätter serien senare i vår!
_

2 kommentarer:

  1. Jep! Jag är med på detta.
    Kommer du ihåg att jag skrev om en bok som behandlar ämnet? Har du läst den?http://mygreenblogwithheartjoy.blogspot.com/2012/02/att-vara-jordad.html

    SvaraRadera
  2. Pia, jepp, minns att du skrivit om jordning. Hur jordar du dig själv då?

    SvaraRadera