tisdag 20 mars 2012

Värt att höra: Kaisa Jaakkola på Briim Center 17.3.2012

I lördags åkte jag till det nya Briim Center mitt i Helsingfors centrum för att höra en föreläsning av Kaisa Jaakkola. Det är hon som skrivit boken "Hormonidieetti" som jag recenserade tidigare i år. Rubriken på den timmelånga föreläsningen var "Syö mielesi teräväksi", på svenska ungefär "Ät dig skarp". Ungefär 30 personer hade kommit för att lyssna.


Kaisa är ung, bara 29 år gammal, men har hunnit med en del. För det första är hon diplomingenjör som jag, och har sedan kommit in i näringscoachingen via fitness-sporten, idrottsnäringsläran och sedan via en utbildning i Biosignature-metoden i USA. Nu driver hon sitt eget företag och föreläser en hel del.

Hon var en riktigt bra föreläsare. Inte så särskilt karismatisk, utan mer ingenjörsaktig (hehe, också där kan jag känna igen mig själv). Hennes föreläsning var väl uppbyggd, och ganska detaljerad, kanske till och med lite för detaljerad. Men hon talade om kostens betydelse för hjärnan ur väldigt många olika synvinklar, så det var på det viset väldigt uttömmande.

Frukostens betydelse betonade hon väldigt starkt. Det är en sak jag själv också börjat sätta allt mer vikt på, så det fick jag bekräftat än en gång. Frukostar behöver så klart inte vara stora, nödvändigtvis, men de bör inte hoppas över. Proteiner till frukost ansåg hon vara synnerligen viktigt och nyttigt - hon föreslog att man skulle testa en biff med lite sallad till frukost!

Några andra tips plockade jag också upp: fiskolja för gravida, glutamin utspädd i grädde mot sötsug, inositol för ADHD och depression.

Hon frågade publiken hur många som sover minst ca 8 h oavbruten sömn varje natt, och till min stora förvåning var jag en av några enstaka som räckte upp handen! Hallå - folk - sover ni inte? Jag sover även under veckan från ca 23.30-7.30. Sover jag mindre är jag trött på dagarna. Men nåja, sömnbehovet är ju nog individuellt, en del klarar sig säkert med 7 timmar.I början av föreläsningen presenterade Reidar Wasenius, personen bakom Briim Center, sitt hjärngym. Han berättade också om stolarna vi satt på. Det fanns olika stolar, bland annat hopvikbara stolar som Reidar behändigt "installerade" på några sekunder, gympabollar och högre ryggstödslösa pallar som ger ryggen lite jobb.

Kaisa såg fräsch och representativ ut. Hon hade bra kontakt med publiken också. Jag rekommenderar nog gärna hennes föreläsningar för dig som är intresserad av kost!
_

2 kommentarer:

  1. Har du något tips på vilken fiskolja som skulle vara bra?

    SvaraRadera
  2. Hej gravid, angående fiskoljor så har jag bekantat mig endast med några få märken och Duo (kapslar) är en jag kan rekommendera. Även oljor på flaska kan vara bra. Det viktiga är att oljan inte har härsken smak, och att kapseln innehåller EPA och DHA och inte mycket omega 6-oljor.

    SvaraRadera