lördag 24 mars 2012

Värt att höra: Carlo Petrini om slow food i Helsingfors 18.3.2012

I söndags åkte jag till stan för att lyssna på Carlo Petrini, Slow Food-rörelsens grundare, som besökte Finland. Han talade på Metropolia i Helsingfors. Hans föreläsning gick på italienska och konsekutivtolkades till engelska. Det var populärt - salen som rymde 200-300 personer var full. Det var verkligen värt att åka dit, jag lärde mig så många nya saker.


Petrini började med att berätta lite om Slow Foods historia. Varför rörelsen grundades. Han berättade om hur restaurangkulturen uppkom i Frankrike efter franska revolutionen när aristokratfamiljernas kokpersonal plötsligt blev arbetslös. Och hur vi förlorat 75 % av biodiversiteten sedan dess.

Petrini berättade sin åsikt om recept. Recept står för 10-15 % av gastronomin och är närmast gastronomins pornografi. När han förklarar det så bra så kan jag bara hålla med. Den riktiga gastronomin sker hela tiden, i hemmen.

Så berättade han om böndernas roll och den knipa de hamnat i. De äger sitt land men får ändå betala årliga avgifter åt multinationella bolag för att få säd.


Han berättade om hur vi förstör vår jord med kemikalier. Odlingsmarken har blivit drogberoende. Också vattenbristen kommer att öka i framtiden, det kommer att uppstå krig om vatten. Han nämnde också många exempel på hur marken förstörts av den moderna djurhållningen, och hur vattnens biodiversitet försvunnit då man planterat in rovfiskar.

Två huvudproblem såg Petrini:
  1. Vi försöker tillämpa industrins praktik i jordbruket, men det går inte! Jordbruket är 10000 år gammalt, industrin bara ett par100 år.
  2. Maten har förlorat sitt värde. Det har blivit en bruksvara. Vi måste ha respekt för matens ursprung, för vår identitet, för bönderna.
Vi lär ska använda mer pengar på att bli smalare än på att äta! Är inte det galet?

Allt handlar om kvalitet framför kvantitet. Vi måste ändra vår konsumtion, inte öka den. Vi måste stöda våra lokala producenter. I dagens läge producerar vi mat för 12 miljarder mänskor, men vi är bara 7 miljarder. Resten av maten slängs bort (eller tja, över en miljard äter så klart också över sitt behov, och rejält eftersom de har fetma), och en miljard är undernärda.
 
Även utbyte är viktigt. Närmat är alltså inget absolut begrepp. Vi kan inte ha identitet utan utbyte. Utbytet kan ske mellan regioner eller länder. Men utgångsläget för utbytet ska givetvis vara kvalitet, inte det att något är billigare att producera i ett land långt borta!


Vi måste vara intelligenta med hjärtat och inte bara med rationellt. Det finns två saker som behövs för mänskans överlevnad: vi måste äta mat och vi måste älska! Njutningen ska finnas i båda. Ändringen ska, enligt Carlo Petrini, komma med glädje, lycka och njutning! Smak, njutning och kunskap ska kunna gå hand i hand.
_

1 kommentar:

  1. Du kunde inte ha skrivit det bättre. Bra skrivet.
    Slow food i ett nötskal.

    SvaraRadera