söndag 18 mars 2012

Ut ur skåpet en gång till: CocoVi

Nu är det dags att komma ut ur skåpet en gång till. Senast jag gjorde det var i september 2010.


Jag har nu i mars börjat jobba så smått som demonstratör på CocoVi. CocoVi är en finländsk importör av superfoods och jag har använt deras produkter i många år. De har även några inhemska produkter i sitt sortiment. Jag förevisar deras produkter i butiker då och då, till exempel på Ruohonjuuri och Life. Till höger i bloggen har jag lagt till även dessa så där finns nu både kommande föreläsningar, kurser och demonstrationer.

På bilden demonsterar jag vetebroddspulver och ashwagandha på Ruohonjuuri i Itis (Östra centrum, Helsingfors) för ett par veckor sedan.

Min åsikt om superfoods har inte ändrat sedan jag började jobba för CocoVi. Jag har redan innan dess ansett att vår mat idag är så pass mycket näringsfattigare än den var i tidernas begynnelse, och att en stor del av våra välfärdssjukdomar beror på att vi får för lite näring. Och med näring menar jag inte kalorier eller t.ex. fett, utan mineraler, vitaminer och antioxidanter. Dagens mat är producerad effektivt och de växter och djur vi äter är långt förädlade. Därför har vi nytta av att komplettera vår kost med vissa superfoods, som i nästan samtliga fall är betydligt ursprungligare och näringsrikare än vår övriga föda. Oftast är de också ekologiska.
_

4 kommentarer:

  1. I vilken mening förhåller sig cocovis superfood råvaror sig till den ärliga och allt igenom närproducerade råvarans äkthet, hur mycket klimatsmart tänkande finns i dessa råvaror som mer en 60 % baserar sig på långresta råvaror. säkert äkta mat men långt ifrån ärliga och riktiga produkter som förespråkar det nära förhållandet till en råvara med lokalanknytning... Undrande till upplägget. Mat skall ju idag vara basewrad på närodlade produkter med ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. är det här verkligen det, inte vad jag i alla fall vet om via den organisation jag delar med mig. Lite undrande då tosi ruoka trots allt förespråkar riktig mat. Men jag kan ju ha helt fel också.

    SvaraRadera
  2. Tack Christian för en bra fråga! Jag förespråkar visserligen närmat, men för mig är det inte en absolut fråga. Ibland vill många ha t.ex kakao eller choklad, bananer eller kaffe (många av oss varje dag), och då kan man ju importera en del mat. Jag tror mycket på de saker Slow Food-rörelsen förespråkar: maten ska vara god, ren och rättvis. Det är kvaliteten, inte kvantitenen, som gäller. De här sakerna förverkligas i de produkter CocoVi importerar. CocoVi samarbetar med små och medelstora producenter och undersöker alltid förhållandena hos producenten. Ofta är produkterna ekologiska utan att ändå vara certifierat ekologiska, just på grund av att producenten ofta är liten och inte haft möjlighet att certifiera eller uppfyllt alla krav på certifieringen.

    CocoVi importerar inte heller något färskt som kräver flygtransport, utan transporterna kan ske med t.ex båt, och de flesta av produkterna innehåller otroligt mycket mineraler, vitaminer och antioxidanter per viktenhet och lämnar på det sättet ett minimalt fotavtryck i jämförelse med t.ex. att flyga in tomater från Spanien eller att köra in apelsiner från Israel.

    Jag är förresten nyss hemkommen från Carlo Petrinis (grundaren av Slow Food-rörelsen) föreläsning. En av de intressantaste sakerna han tog upp var vikten av utbyte: Har något land (eller en region) något bra som någon annan saknar så byter man ut, dvs. exporterar. Han ansåg att utbyte är nödvändigt för identiteten.

    SvaraRadera
  3. Jo du har nog rätt i det. Carlo Petrini är en härlig människa, skall för övrigt träffa honom i veckoslutet och utbyta lite tankar vid en gemensam middag för ambassadörer här i Norge. Utbyte ja, jo det går ut på att byta ut och in varor från varandra i det lokala samfunden för att kunna sprida den traditionsrika matkulturen vidare över kommungränserna, ett tillskott som kommer att synas i det nya stadgarna för 2013.

    SvaraRadera
  4. Vad roligt Christian att du ska träffa Carlo Petrini! Själv fick jag bara en vänlig nick på vägen ut ur salen, vi var ju nog långt över 200 personer tror jag.

    SvaraRadera