tisdag 24 maj 2011

Jag föreläste för mina arbetskompisar idag

Idag har jag gjort debut på min dagsarbetsplats Tekla. I kombination med Method Putkisto-intensivkuren, i helheten "Kevennä kesäksi" (lätta till sommarn) höll jag idag en föreläsning om kostens inverkan på hälsan för hela gruppen arbetskompisar.

Jag talade i en timme. Jag använde inte projektor utan hade en del lösa bilder fast med magnet på väggen, och så ett par stora papper som jag ritade tallrikar och annat på med tusch :).

Jag började med att tala om varför mänskans artriktiga föda håller mänskan frisk, och vad vår naturliga föda består av och inte består av. Jag berättade varför det optimala förhållandet mellan makronäringsämnen (kolhydrater, protein, fett) inte kan anges för en hel folkmassa, utan det är många andra saker som påverkar om maten håller en frisk eller inte.

Och jag förklarade varför statens näringsdelegations rekommendation för dessa förhållanden är riskfylld - den leder till fetma hos alltför många. Det finns individuella skillnader, men ingen av oss behöver äta så mycket kolhydrater som det påstås!

Jag hade på förhand fått önskemål om att förklara bland annat kolhydraternas inverkan, livsmedelstillsatser och det här med kolesterol, så de sakerna tog jag upp. Kolhydraterna och blodsockret tog upp ganska mycket tid.

Som vanligt tog tiden slut snabbare än jag hoppats. Jag hann nästan inte alls gå in på de praktiska tipsen, för de hade så många bra frågor! Mina arbetskombisar ville gärna ha en föreläsning till också, och det är ju alltid kul. Tack alla ni som lyssnade!
_

6 kommentarer:

  1. En fråga. Eller två. Är du alltså nu färdigutbildad kostrådgivare eller studerar du ännu? Det jag undrar är var du studerar/studerat, och hur det funkar. Om staten ännu rekommenderar den kolhydratbaserade födan, hur stäler sig då lärarna till Gi, Lchf etc.

    SvaraRadera
  2. Jag är färdig kostrådgivare. Det är däremot ingen universitetsutbildning utan betydligt kortare, och jag har utbildat mig i Sverige hos mf-Hälsoutbildningar. På universitet i Helsingfors har jag endast läst två grundkurser i näringslära. Men egentligen blir man inte färdig tycker jag - man bör alltid hålla sig ajour med ny forskning och nya erfarenheter på området, det tycker jag är väldigt viktigt.

    Och jo, förra året på Uni var staten helt på samma linje ännu, det var nästan "anti-smör-propaganda" på de kurser jag gick där. Helt utan vetenskapligt belägg, de framförde det som allmän koncensus.

    SvaraRadera
  3. Men blir man underkänd i tentera på uni om man är av annan åsikt om tex smöret?

    SvaraRadera
  4. Tack Nina! Jätte intressant föreläsning. Jag visste inte att man borde undvika till exempel solrosolja.

    SvaraRadera
  5. Situationsdiktaren, bra fråga! I tenterna jag skrev råkade det inte komma någon fettfråga, för det är ju essäer och bara 2-3 frågor per tent. Det kom däremot en fråga om spannmål. Man skulle fundera på för- och nackdelar med spannmål ur hälsosynpunkt. Där skrev jag så pennan blev het och nämnde även klart att t.ex. många personer med övervikt eller dålig glutentolerans inte mår bra av stora mängder spannmål. Jag skrev inte heller att spannmål är essentiellt på något vis, vilket ju staten ofta tycks tro. Och fick en femma trots det.

    Tja, det är ju mest ren sak, inte så mycket åsikter. Jag skrev förresten i ett arbete i essäform i samma kurs om att det mättade fettets farlighet starkt ifrågasatts i nya metaundersökningar, även om jag visste att kursens föreläsare ansåg att dessa undersökningar inte ändrar något, för vi hade redan diskuterat det en gång.:)

    SvaraRadera
  6. Tack för feedbacken Katri! Jo, jag hann ju inte gå in på det där med omega 6, men det är den huvudsakliga orsaken till att solrosolja inte är så nyttigt.

    SvaraRadera