lördag 28 maj 2011

Vit sparris med hollandaise och ägghack

Bland det godaste som finns, tycker både mannen, stora flickan och jag. Även de andra barnen tyckte riktigt bra om rätten. Vi åt den som kvällsmål idag med en skiva bröd till.


Tid: 40/25 minuter. För 5 personer.

Vi hade två knippor vit sparris, sammanlagt ca 25 st. Mannen skalade sparrisarnas stjälkar med potatisskalare och satte att koka i saltat vatten. De kokade ca 15 minuter tror jag - man måste kolla emellanåt med gaffel så de inte blir överkokta, det beror på både mognad och tjocklek hur snabbt det går!

Mannen kokade fyra ägg under tiden, som han sedan hackade. Han hackade också persilja.

Jag lagade hollandaise. Mannen hade skilt tre äggulor färdigt och smält 150 gram smör. Jag vispade äggulorna med 3 msk vatten och 2 tsk pressad citron i en vattenbadinsats. Lade den sedan på sin kastrull med sakta sjudande vatten (inte kokande!) och vispade hela tiden tills det tjocknade. Hällde då sakta i smöret under vispning men lämnade det sista grumliga kvar i kannan. Smakade av, sältan från smöret räckte men tillsatte svartpeppar. Klart!
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar