tisdag 31 maj 2011

Amarant - en ny bekantskap

Jag kan på grund av veteintolerans inte äta vanlig pasta mer. Som följd av det har jag undersökt många glutenfria eller vetefria produkter. Den senaste är amarant.

Amarant är en ört som växer i åtminstone Afrika. Den är egentligen ett ogräs, men man använder både bladen och fröna.

Amaranten kokas helt som quinoa eller ris. Smaken påminde om quinoa, och konsistensen om hirs, men grötigare. Grynen är betydligt mindre än både hirs och quinoa. Men goda var de!

Amarant lär vara väldigt hälsosamt också. Grynen innehåller många essentiella aminosyror i sitt relativt stora proteininnehåll, och många antioxidanter, och kan möjligtvis sänka blodets LDL-kolesterol. Amarant innehåller kalcium, järn, magnesium, zink, koppar, mangan och potassium. Vitaminrik är den också, den innehåller bland annat folsyra, A, K och B6.
_

2 kommentarer:

  1. vad tycker du om amarant? jag gillar grynen, de är goda att ha i bröd eller gröt, men de hela är jag inte vän med, de blir som klister i kastrullen :(

    jag tar gärna emot goda recept om du har något :)

    du får ha en bra helg! :)

    SvaraRadera
  2. Molly, jag tyckte si och så om amaranten. Jag fick däremot ett tips av en bekant från Sydamerika att grynen helst ska rostas innan kokning. Till exempel i torr panna. Då klistrar de inte. Har inte ännu hunnit prova, men ska nog testa nån dag!

    SvaraRadera