söndag 31 juli 2011

Byfest i Moncorneil-Grazan, Syd-Frankrike, på nationaldagsafton

Resereportage (i efterskott).

Den 13 juli hade vi lyckan att bli bjudna, tillsammans med värdarna på vilkas gård vi bodde, att fira Frankrikes nationaldagsafton tillsammans med alla andra bybor.


Det var en fantastisk upplevelse. En hel middag på äkta franskt vis. Utan finesser, bara på enkelt, men franskt, vis.

Först serverades förrätter. En del från buffé, en del så att den i byn som tillrett rätten gick runt och bjöd åt alla tiotals gästerna vid borden. Det var bland annat rädisor, selleri och morot med aioli samt dippsås av puréad zucchini, tabouleh, och mycket mer.


Huvudrätten var en gryta på hjort som byns jaktlag fällt. Rödvinet smakade igenom, underbart god. Stora flickan var aningen besviken då den faktiskt serverades med mjukkokt penne (!). I Frankrike har man ofta för vana att servera pasta till kötträtter, alltså inte alls som i Italien. På bilden syns min portion, utan penne.


Efterrätten bestod av bakverk som byborna i inbjudan ombetts hämta för att dela med alla. Tyvärr fanns det inget jag egentligen kunde äta av det, vilket kanske var bra för man kunde lätt ha överätit sig på dem. För det fanns så klart så det blev över.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar