fredag 29 juli 2011

Riktig mat i Frankrike

Resereportage (i efterskott)

Under min 19 dagar långa vistelse i Frankrike besökte jag en hel del lokala butiker, särskilt då vi bodde i hem och kunde laga en del egen mat hela resan.


Slaktarens disk var en glädje för en som älskar riktig mat. Förutom prima, lokalt naturbetat kött fanns där färska lokala korvar, rillettes och en uppsjö av slaktarens egna terriner och patéer. Härligt!


Fisk och skaldjur köpte man bäst på fisktorget, och det gällde så klart bara i städer med egen hamn. Den här bilden är från Trouville i Normandie.

Också i supermarketen var köttutbudet imponerande. Inget var färdigmarinerat. Vill man ha färdigmat så fanns det visserligen färdiga maletköttbiffar (som bestod av 100 % kött samt kryddor!) och så klart djupfrysta råvaror. Men inget sånt där marinerat som finska butiker är helt fulla av. Variationen var enorm, i en supermarket av "normal" storlek fanns bland annat färsk kanin, anka, kalkon och småfåglar (alltså fåglar som är mindre än kycklingar). Både hela, lår, och filéer.

Grönsaksdisken var så klart också väldigt glädjande. För nästan allt var franskt. I södra Frankrike fanns givetvis också en del spanska frukter, då vägen inte är lång, men även där var nästan allt franskt. De mogna, mjuka, supergoda aprikoserna, nektarinerna och melonerna njöt vi av varje dag.

Ostdisken var det tredje som skilde sig väsentligt från en finsk supermarket. I större supermarketar hade man dessutom en särskild disk för "lokala" ostar, dvs sådana som kom från grannbyar och -städer. Från distriktet. Det samma fanns för vinhyllorna, lokala viner.
_

4 kommentarer:

  1. Det låter helt underbart!

    SvaraRadera
  2. Blir grön av avund. Kan inte någon importera dessa koncept till Finland?

    SvaraRadera
  3. Ja jag skulle definitivt handla där. Ska man göra en likadan resa, hmm. Ja jag skulle definitivt handla där. Ska man göra en likadan resa, hmm.

    SvaraRadera