lördag 5 september 2015

Hönshuset - del 5

Ett tak tänkte vi blir bra över deras lilla lucka till inhägnaden, så kan de komma ut också om det ösregnar, en liten stund i alla fall. Vi kunde ha gjort ett mycket större tak över halva eller hela inhägnaden, men om vi skulle byggt taket direkt som fortsättning på hönshusets tak så hade det blivit för lågt för mannen att gå under, så det blev den här enkla lösningen i stället.2*2 tums ribbor och två 1,5 m lång billiga plastpaneler från järnbutiken. Så där var vi och handlade igen. På bilden ser man också rampen som hönsen använder för att komma in och ut. Den kunde ha gjorts bredare märkte vi sedan, men nu är alla höns vana vid den.

Nu har vi funderat på att utvidga taket i alla fall, de gånger det ösregnat har det nämligen varit ganska trångt under taket. Vi kommer eventuellt att bygga om det så att lutningen blir flackare och taket fortsätter ända ut till inhägnadens kant.

Inne byggde vi en mellanvägg så att det bildades en minitambur i hönshuset. Tamburen är bara ca 1,90 m * 0,60 m stor, men där ryms både spannmål, grus och kalk och några redskap.Väggen består undertill av brädor upp till 30 cm, och ovanför det huvudsakligen av hönsnät. En enkel pardörr byggde jag också.

Sedan gjordes de sista småjobben - ramper för hönsen att komma upp på sovpinnarna och en liten ramp för att komma fram till luckan. Golvet täcktes med en tjock fiberduk som veks upp ca 30 cm på väggen och fästes med bräda hela vägen runt.Och sist blev det dags att hämta ett par säckar med kutterspån, som tydligen hade väntat på mitt hönshus i några tiotals år i min pappas garage. Bra med en pappa som är samlare ibland!Nu är vi kronologiskt framme vid midsommarveckan. Nästa gång kommer hönsen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar