tisdag 8 september 2015

Hönshuset - del 7 - hönsliv

Den här gången ska jag beskriva lite hur livet med hönor är. Vi har nu levt några månader med höns och hunnit vänja oss ganska bra vid dem.



Höns är härliga djur! Personliga, nyfikna, glada, underhållande, och de lever i nuet. På bilden har grannens katt kommit för att kolla in de nya residenterna.

I början chockades vi av den hårda rangordningen. Nu verkar det helt naturligt och balanserat. Nemi tog ledningen redan första dagen. Olivia var två, sedan Milou och sist de unga Shakira och Elvira. Efter några veckor bytte tvåan och trean plats, så Milou blev tvåa. Shakira och Elvira smågnabbas ofta och det verkar som om de börjar söka sin inbördes ordning. Vi tycker Shakira verkar starkare, mer dominerande.



Rangordningen är inte alltid så tydlig. De kan bada, putsa fjäderdräkten och sova ganska tätt inpå varandra. Det är när maten kommer som ordningen blir tydligast, eller när de går fritt ute och en höna med lägre rang kommer för nära när man krafsar i jorden. Också på sovpinnen syns en tydlig ordning - Nemi och Milou är på högsta pinnen, Olivia på den lägre pinnen, och Shakira och Elvira får ännu ibland sova på avföringslådans kant.



Vi vågade efter några veckor släppa ut hönsen för några timmar varje dag. Shakira och Elvira väntade vi några veckor till med. Jag ville först vara säker på att vår katt inte var intresserad av att jaga dem. Det visade sig att katten förstår att hönsen är våra husdjur, och de är helt bra vänner redan. Vi har dem fortfarande på gården bara när vi själva är hemma, för vi har också rävar, grävlingar och mårdhundar i byn. Sparvhökar har vi också sett, och ibland rör det sig främmande katter eller lösa hundar på gården.



På bilden rensar Milou vårt lökland. Det funkar utmärkt, för hönor älskar natagräs (våtarv) och gillar inte lök.

Vi åt inte kycklingkött på hela sommarn. När man på nära håll ser hur höns egentligen beter sig så blir man ännu mer illa berörd av hur djur i stora anläggningar behandlas. Jag har också fått mindre lust att äta alla typer av oekologiskt kött. Men också de ekologiska djuren har det ofta för trångt för att kunna bete sig på ett naturligt sätt. En naturlig hönsflock består t.ex av 20-30 hönor, inte flera tusen som ekologiska anläggningar kan ha. Om flocken är tillräckligt liten kan alla känna igen varann.

I nästa del ska jag behandla hönsens föda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar