måndag 7 september 2015

Hönshuset - del 6

På onsdagskvällen, sent, kom våra två första hönor och följande morgon, dagen före midsommarafton, kom de tre övriga.


Man brukar transportera höns korta sträckor i papplåda med lufthål i och lite halm i botten. Mörkret gör dem lugnare.

Onsdagskvällen var intressant. Nemi var kolugn (därav det coola namnet!), men Olivia kacklade i över en timme. Första natten sov Nemi i ena redet, Olivia ovanpå redets tak. Nemi är den ljusgråa, Olivia den ljusbruna.Utöver Nemi och Olivia som kom från ett hem bara några kilometer härifrån skulle vi få tre hönor från Ingå. Vi skulle egentligen få tre vuxna höns, men när vi kom dit fick vi möjligheten att ta en vuxen höna och två småttingar istället, för det hade nu klarnat att de var hönor och inte tuppar. De var bara 6 veckor gamla. Men så söta! Vi ville ju gärna ha dem, så det blev så.

Milou, den vuxna hönan som var ca 1 år gammal, var också så vacker. Hon hette Blomma innan hon kom till oss, för hon har blommig fjäderskrud.

 
Kycklingarna fick heta Shakira och Elvira. De har hållit ihop sedan de kom hit, det är fortfarande sällan de är mer än ett par meter från varandra. Elvira är till vänster, Shakira till höger. Just i den här vinkeln är det svårt att se skillnad, men Shakira är nästan helt svart och Elvira mycket ljusare och har gula fötter.

 


Att ge namn åt höns är jätteroligt. Vi hade minst 60 bra namnförslag. Men det är bra att ha några på lager för kanske de blir flera en vacker dag! Det blev till sist så att var och en av oss fem namngav varsin höna, men vi tyckte alla om alla namnförslagen. Vi har också flera bra namn för tuppar redan. Blir de mycket fler så ska det nog vara en tupp också tycker vi. Vi skulle gärna ha tupp nu också, men grannarna är inte lika pigga på idén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar