söndag 6 september 2015

Ozonerad olivolja mot rosacea

Som jag har skrivit redan för fem år sedan i inlägget Spannmålsfritt mot rosacea, så lider jag av acne rosacea, även kallad vuxenacne, sedan 18 år. På finska kallas den ruusufinni.

Det skedde ju ett hujsig förbättring då för fem år sedan när jag slutade äta vete, vilket syns på bilderna i det ovan länkade inlägget. Dessvärre blev min hy för några år sedan igen sämre. Jag har försökt sköta den enligt bästa förmåga och har också identifierat vissa nya saker som irriterar den: citronsyra E330, chili, stress, brist på vila, brist på basbildande kost.

Min hy är alltid bäst på sommarn, och blir från mitten på hösten gradvis sämre ända till mitten av maj ungefär. Vad det beror på är svårt att veta, då det är så många saker man göra annorlunda på sommarn än under resten av året: solsken, D-vitamin, barfota, utevistelse, vila, råkost och färska grönsaker, mindre skärmtid, värme, luftfuktighet.

Nu i sommar har hyn varit sämre än tidigare somrar, så jag har sett mig om efter nya metoder. Då stötte jag på ozonerad olivolja. Jag hade hört om den förut via en kund, men nu hade några försäljare på Ruohonjuuri testat den och den fanns i deras hylla. Jag beslöt mig för att testa och här är resultatet.

Utgångsläge:


 
Efter 9 dagar:Så det ser lovande ut. Jag har använt "stark", den näststarkaste av fyra olika styrkor. Jag fortsätter lägga på ett tunt lager varje morgon och kväll, har snart hållit på i två veckor. När jag läst folks bloggar ser jag varierande resultat - vissa har fått hjälp, andra inte. Olivoljan ska funka förutom på rosacea också på bl.a. fotsvamp, vårtor och sår. Enligt en erfarenhet på nära håll funkar den synnerligen effektivt på fotsvamp och nagelsvamp också.Hur funkar den då? Enligt produktbladet så funkar den antimikrobiskt (inte bara mot bakterier utan också svampar, virus och parasiter), frigör syre på huden och hjälper upp cellandningen. Dessutom gynnar den vissa tillväxtfaktorer som bildandet av nya blodkärl och ger ett antioxidantskydd. Med andra ord desinficerar och syresätter den.

Den ozonerade olivoljan innehåller givetvis inga parabener eller andra kemikalier, och den har inte haft några biverkningar som rodnad eller klåda, vilket så gott som alla andra medel jag testat haft. Den luktar kanske lite otrevligt men det vänjer man sig vid. Min hy har dessutom blivit smidigare och flagar inte alls.

Så du som har hudproblem av något slag - kanske värt att testa? (Jag har inget med tillverkaren av det här medlet att göra, och det finns flera som producerar ozonerad olivolja. Jag delar bara med mig av mina erfarenheter om det skulle kunna hjälpa någon!)

6 kommentarer:

 1. Hej! Mycket intressant om Ozonerad olivolja! Min dotter har rosacea & vill gärna pröva detta. Vart får jag tag i denna produkt??
  Med vänlig hälsning Eva Sköld

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva! Bor du i Sverige? Här i Finland har jag använt en webbutik som heter White Swan, men de har tyvärr bara finsk text i sin butik. Samma gäller Ruohonjuuris webbutik, som också här i Finland säljer dessa. Om inte Life-butiker eller andra har i Sverige så kan det vara svårt att hitta. Det är väl bara att googla och försöka hitta? Använd ozonated olive oil när du googlar på engelska. Åtminstone ska du kunna hitta motsvarande produkter på iHerb, en amerikansk stor webbhandel, eller så Amazon. Hoppas du hittar!

   Radera
 2. Hej, jag behandlar min rosacea med black seed oil (nigella sativa) och olivolja.
  Jag blandar 1/3 black seed oil och 2/3 olivolja och häller upp i en flaska. Blandningen appliceras på huden efter tvätt med ljummet vatten. ingen tvål !
  Jag har inga symtom på rosacea så länge jag använder oljeblandningen. / Mariam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för din kommentar! Black seed oil har jag aldrig testat. Låter bra. Jag har nu använt min ozonerade olivolja och sedan oktober-november huvudsakligen en kräm med ozonerad shea, och är alltjämt otroligt nöjd.

   Radera
 3. Hej,alla förslag på hur få hjälp mot rosacean tas emot med tacksamhet! Skall prova det här senaste tipset. Kanske black seed oljan finns att köpa i Lifebutiker? Använder själv sen två veckor Äkta Johannesolja som rengöring och
  fuktande.A-M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej A-M,
   Rekommenderar verkligen ozonerade produkter. Jag har nu använt min ozonerade olivolja sedan slutet av augusti och sedan oktober-november huvudsakligen en kräm med ozonerad shea, som är mildare än den ozonerade olivoljan, och är alltjämt otroligt nöjd. Black seed-oljan låter ju bra, men ajälv har jag ingen erfarenhet av den.

   Radera