söndag 30 oktober 2011

Råchoklad med mandelmjöl

Den här varianten var väldigt lyckad! Det är kanske den sjunde gången jag lagade råchoklad, och resultatet brukar likna sig, men den här sade mannen var den godaste hittills.


Tid: 10 minuter + en timme minst i kylskåp. Ca 13 st då jag fyller formen nästan till brädden.


Jag smalt en bit kakaofett i vattenbad på ca 45 graders värme. Det kan ha varit ca 70 gram. Den här gången hade jag alltså inte någon kokosolja, för den var dessutom slut. Tillsatte ca 2-3 msk kakaopulver, 1 tsk honung, 1 tsk macapulver, ett tag med saltkvarnen och två droppar steviaextrakt. Rörde noggrant. Tillsatte till sist en matsked mandelmjöl.


Satte några kakaonibs i varje silikonform. Hällde massan i formarna. Lade i kylskåp. Efter en timme är de färdiga att smakas!
_

3 kommentarer:

  1. Jag gjorde för ett tag sen råchoklad av CocoVis färdiga "råchokladpaket". Det var ju väldigt behändigt, och jag (och vår femåring som gillar all choklad som finns, men ingen annan i familjen var så förtjusta) tyckte den var riktigt bra men skulle kanske pröva din variant också. Måste bara skaffa kakaosmör först. Har du förresten använt rå-kakaopulver eller vanligt? Vet du om det blir någon skillnad på slutresultatet (smak och konsistens, nog i näringsvärde förstås) beroende på vilket man använder?

    SvaraRadera
  2. Jag använde råkakaopulver nu, har skaffat en stor påse på Life, Cocovis. Jag tycker den här har mer smak än "ögonkakaon" (Fazers, tror jag?) och tänker nog i fortsättningen använda den här. Konsistensen var nog lika. Cocovis pulver är inte så flygigt, och det är ju en fördel också, mindre att putsa. Jag har använt den i smoothie också, jättegott.

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret! Skall nog köpa en påse råkakao. Jag använder till vardags Van Houten som väl är det renaste kakaopulvret av de som finns i vanliga butiker, men det och ögonkakaon är nog väldigt lika.

    SvaraRadera