fredag 28 oktober 2011

På seminarium för företagarkvinnor

Jag tillbringade lördagen på ett seminarium för företagande kvinnor, Naisyrittäjyysseminaari. Temat var välmående. För att företaget ska kunna må bra måste företagaren själv må bra. Här ser du seminariets program.


Det var både networking-möjligheten och några av föreläsarna som drog mig dit, särskilt näringsexpert Patrik Borg och musikbranschens Katja Ståhl. Networkingen skedde på varje paus samt redan i skjutsen som hade ordnats från centrum av stan till Nordsjö där seminariet hölls.

Visst var både Patrik och Katja bra, men dagens bästa föreläsning var ändå Pirkko Lahti med rubriken "Yrittäjän jaksamisen rajat", dvs. "Gränser för hur mycket företagaren kan orka". Pirkko Lahti är psykolog och fil.lic, och verkade ha både forskat och arbetat nära klienter. Hon talade både med humor och med tänkvärda historier, och konkreta tips för företagare:
 • Vi måste kunna känna igen de förändringar i samhället som påverkar vårt arbete som företagare.
 • Det är viktigt att känna till alla organisationer och samfund som tangerar vårt område.
 • Man måste specialisera sig.
 • Man måste upprätthålla sin kunskap, ständigt. Man behöver sitta på utbildningar emellanåt.
 • Man måste ha nätverk, och det är bra att ha en företagarkompis att bolla idéer med.
 • Stress klarar man bra av en tid, det gör till och med gott, men aldrig långa perioder.
 • En vän räcker inte, man behöver faktiskt flera vänner, de är dina kistbärare och därför är t.ex. 6 st ganska lagom!
 • Ingen vänskap fungerar 50/50, utan det hör till att den ena ger mer och den andra tar mer.
 • Det är nyttigt att lyssna på folk som har motsatt åsikt.
 • Hobbyn och en positiv attityd, för att inte tala om sömn och motion, är viktigare än du tror.
 • Regelbundna dagsrutiner hjälper företagaren att orka.
 • Man kan skriva av sig, och helst för hand, då det känns kaotiskt eller tungt.

Och mycket mer nyttigheter. Har du nånsin en chans att höra Pirkko Lahti tala rekommenderar jag det varmt!


Senare på förmiddagen delade vi oss i runda diskussionsbord, och diskussionsvärdar med olika ämnen bytte bord med 10-15 minuters mellanrum så att vi fick gå igenom alla ämnen. Det var bland annat arbetslöshetsskydd, att kombinera företagandet med familjen (på bilden), franchising, hur få företagets ekonomi på säker grund. Bra ämnen, bra diskussioner.


Katja Ståhl, mångsysslare inom media- och musikbranschen, talade om musikbusinessen. Hon var väldigt rolig! Hon berättade bland annat härliga anekdoter om när Ville Valo var 18 år och deras samarbete började. Hon lärde sig mycket om barnskötsel under den perioden. Hon poängterade att i business är det ofta mänskorna det handlar om, inte så mycket sakerna.

Både Niina Kuhta, ägare till och vd för Niinatar, journalist och författare Ulla-Maija Paavilainen, och Pirkko Lahti tog i sina föredrag fram många samma saker, även om de är vitt skilda personligheter och sitter i olika businessverksamheter. Bland annat det att man ska ha en reservplan, ifall ens business inte bär, att rutiner, motion och en klar dagsrytm hjälper en att orka, och att man ska lyssna på dem som vet mer och använda professionell hjälp.


Sist men inte minst talade näringsexpert och -forskare Patrik Borg under rubriken "Syö hyvin", alltså "Ät bra". Eftersom vi är lite i samma bransch så var det givetvis det allra mest intressanta för mig. Han talade om att målsättningen när han arbetar med klienter alltid är att personen ska få en så avkopplar inställning till mat som möjligt och kunna njuta av varje måltid, inte ha dåligt samvete. Han ansåg att ingen behöver avstå från sina favoriträtter, och att strejker inte funkar. Han ansåg att tre saker är viktiga:
 • att inte vara så sträng med sig själv att det slår tillbaka
 • att äta tillräckligt mycket under dagen
 • att inte försöka råda bot på alla problem på en gång.
Kloka ord, mannen har mångfalt mer erfarenhet än jag av att arbeta särskilt med klienter med ätstörningar av olika slag, så jag tog till mig av allt han sade. Om lågkolhydratkost, då det kom upp i en fråga från publiken, talade han i positiv ton. Han ansåg att det är ett bra sätt att äta, ifall det är väl förverkligat. Han ansåg också att normalisering av ätandet som helhet (samvetet, etc.), måltidsrytmen och att äta mer grönsaker är de tre sakerna som påverkar en viktminskning allra mest.

Läs mer om Patrik Borgs idéer på hans blogg Pöperöproffa!

Dagens om helhet var mycket lyckad och givande. Lite störde det mig att tiderna hölls så dåligt, redan efter ett par timmar var programmet nästan en timme försenat från det meddelade, och några nya tider för lunch etc. angavs inte, trots att speakern Teresa De Rita-Cavlek annars skötte sitt jobb utmärkt. Stämningen var bra, jag fick många nya kontakter och lärde mig om företagandet. Kommer antagligen att besöka seminariet nästa år igen.
_

2 kommentarer:

 1. Jätte intressant och inspirerande! Vilka bra insikter.
  Har tänkt mycket på denna bit och vet att jag kommer att behöva just inspiration och vilja träffa andra i liknande situation.

  Ser att det är JCI som är arrangör. Ja, de är driftiga. Vilka otroligt bra talare. Tack för tipset. Kanske vi ses där nästa år :)

  SvaraRadera
 2. Jepp, det är värt att satsa på "sig själv", eller ja, på sitt företags hälsa, emellanåt! Överväger just nu att bli medlem i Espoon Yrittäjät också. Senast nån gång nästa år tror jag det ska bli av.

  SvaraRadera