lördag 1 oktober 2011

På Slow Food-festival i Fiskars

Idag har det varit, och ännu imorgon är det Slow Food-festival och närmatsmarknad i Fiskars. Definitivt värt besöket, och en underbarare dag kan man ju inte tänka sig - första oktober och nästan 20 grader varmt.

Jag åkte dit tillsammans med mellanflickan. När man har tre barn är det bra att göra saker på tumis med var och en ibland, och det här var hennes och min dag. Hon älskar ju mat, och ville gärna se djur.


När vi kom dit strax före elva spelade Paradise Oskar. Det var trevligt. Här kan du se hela programmet - imorgon spelar Sås och Kopp, så kanske ännu bättre för de allra minsta.


Djur fick vi nog se, men inte så många mellanflickan hade hoppats på. Det fanns fyra får och en tjur. De var jättegulliga allihopa!

Mat fanns det av alla sorter, men bara långsam mat så klart. Som t.ex. den helstekta grisen vi såg. Vi åt ändå inte av den till lunch, utan istället blev det en semla och en ekologisk glass för mellis och en hjortpyttipanna med hemgjord smetana och kryddgurka för mig (den var helt supergod, i Kopparsmedjan var det).

Det fanns alla sorters grönsaker i säsong, bland annat kål, broccoli, blomkål i många färger, grönkål, mangold och massor av färgranna pumpor och squaschar. Och äpplen så klart, och saft av äpplen och bär, honung, ekologiska köttprodukter och alla sorters spannmål.


På många ställen fick man smaka på olika saker. Ekologiskt kött, gröt på nymald havre, kärnat smör, dryck med citron och honung, alla möjliga små delikatesser. I ett tält höll det finska och det schweiziska kocklandslagen på att tävla med varann, och Kaj Kunnas refererade. Det såg kul ut. Kocklandslaget höll också på och kockade där resten av dagen och man fick smaka också. 


Bland höjdpunkterna var kocken Michael Björklunds och matredaktör Kenneth Nars' presentation av sin nya kokbok "Min nordiska mat". Michael lagade samtidigt en äppeldessert i en stekpanna. Vi hann lagom till den finska versionen av presentationen klockan ett, och tack vare Michaels fantastiskt helhjärtade ansträngningar att tala finska så var det säkert ett bra val! Kenneth och Michael kompletterade varann bra, i främsta raden satt några pensionärer som höll på att kikna av skratt, liksom också resten av publiken.


Förutom Michaels och Kenneths skämt så gillade jag också den rungande applåden som publiken spontant stämde upp i då Michael förslog att margarin skulle man äta ifall man ville leva ett tråkigt liv och dö ung, annars smör.

Hem åkte vi många timmar senare med bland annat ett jättelik plattkålshuvud, kallpressad saskatoonsaft, ekologiskt surbröd på 100 % råg och handtillverkade chokladpraliner.


Marknaden är öppen ännu imorgon kl 10-16, så åk gärna dit om du har en chans! Imorgon finns på programmet bland annat Sås och Kopp, och Mats-Eric Nilsson (känd från bland annat böckerna Döden i grytan och Hemlige kocken).
_

3 kommentarer:

 1. Låter trevligt!

  Här har vi planterat tulpaner:-) och jag lyssnade på dig idag i radion. Det var ett bra inslag i programmet! God fortsättning på hösten!

  SvaraRadera
 2. Javisst var det trevligt! Jag funderar till och med på att åka dit igen idag och ta med mej gubben och sonen.

  SvaraRadera
 3. Härligt veckoslut. Tänk att det började regna först på natten till måndagen!

  SvaraRadera