söndag 16 oktober 2011

Rostbiff med gröna tomater, rostad kålrot och pepparrotssås

Har du också gröna tomater kvar, som aldrig hann bli röda? Vi fick många röda, men har ännu fler gröna. De är goda i matlagning. Här är ett tips.


Vi hade rostbiff av nöt, som vi tillagade på riktikt klassiskt sätt i ugn med stektermometer med så kallad fransk rostning, dvs 125 grader varm ugn, tills termometern visade ca 57 grader.

Mannen skar kålrot i ganska tjocka stavar och rostade även dem i ugn med olja, salt och peppar, och timjan. Mot slutet tillsatte han gröna tomater i klyftor så de fick mogna med kålrötterna. Kålrötterna behöver ca 40 minuter, men färgen och konsistensen avgör, känn efter.

Till detta lagade han en sås av majonnäs, grädde, rysk yoghurt och riven pepparrot. Han lät det bara puttra varmt under omrörning, och så smakade han av lämplig pepparrotssmak och salt och peppar.

Jättegod kombination.
_

2 kommentarer:

  1. Detdär låter ju jättegott! Nu harmar det lite att jag sålde vår köttermometer senast på loppis då jag hittills aldrig haft användning för den.

    SvaraRadera
  2. Gröna tomater är goda, stekta, och rostbiff är nästan det enklaste och godaste köttet som finns, tycker jag. Särskilt den här biten som var ekologisk, jag köpte den på Slow Food-marknaden i Fiskars.

    Rostbiff är nog svårt att göra utan stektermometer, om man vill ha den just på ett visst sätt. Vi använder stektermometern också till de flesta andra filéer i ugn, till julskinkan så klart, och till gelegodistillverkning till julen. Vi har en elektronisk mätare, en sån med "ledning" som man har utanför ugnen.

    SvaraRadera