torsdag 20 oktober 2011

Oktoberfrågan: Vilka är dina favoritbär?

Svara på frågan uppe till höger i bloggen! Rösta på 3-5 favoriter.


Finns ditt favoritbär inte med? Berätta mer i en kommentar! Eller berätta annars bara varför du gillar just dina favoriter. Vad gör du av dina favoritbär?
_

6 kommentarer:

 1. Min favorit finns inte på listan: JORDGUBBAR.

  SvaraRadera
 2. Du har rätt, Ann. Jordgubbar är inte med. Det är egentligen svårt att definiera bär då det finns både en livsmedelsdefinition och en botanisk definition, och kanske ännu fler. Medger att jag var inkonsekvent då jag tog med körsbär, hallon och nypon men inte jordgubbar! Det var kanske mest för att de alltid är odlade som de föll bort. Men bra att du tog fram jordgubbarna i alla fall!

  SvaraRadera
 3. Det är bra Nina att du lägger fram bären och vad man tycker om dem men jag vill ändå påpeka att du glömt ett av det väsentligaste bären i den finländska naturen, nämligen, åkerbäret, det bär som vittnar om den rena vilda Finländska smaken, en smak som blivit allt för utrotningshotad och sällsynt och det på grund av ett allt för modernt jordbruk. Åkerbäret är mer en värt ett omnämnande.

  SvaraRadera
 4. Bra Christian att du kom på ett viktigt vilt bär till! Jag satt här då och försökte få ihop en så komplett lista som möjligt, inte lätt när man ändå inte har alla omkring sig. Roligt i alla fall att slånbäret och aronia redan fått anhängare. Kanske åkerbäret skulle ha fått fler!

  SvaraRadera
 5. Men inte är ju vinbären heller vilda... Eller det finns ju vilda svarta vinbär, men knappast är det dem folk i första hand kommer att tänka på? Jag tänkte inte alls på att det var just vilda bär du hade listat...
  - morsa

  SvaraRadera
 6. Nej Morsa, det är inte heller nån lista på vilda bär! Men jag försökte ha alla vilda med, och så de vanligaste odlade också. I alla fall dem som tekniskt sett är bär. Jag medger att jag var ologisk. Men det är som sagt svårt då den botaniska definitionen skiljer sig från den "vanliga". Att jag inte ser på jordgubbe som ett bär är antagligen helt subjektivt :).

  SvaraRadera