onsdag 5 oktober 2011

Stevia-plantan

Så här ser den ut, steviaplantan. Jag hade turen att få en planta av en bekant (vinkar åt dig som känner dig träffad, om du läser här, tack!!).

Bladen är minsann ännu sötare än jag kunde föreställa mig. Ja, hur kan något vara så sött? Utan att innehålla socker?

Stevia är alltså en ört och den används som sötningsmedel. Den kan malas till pulver, eller ätas som sådan, eller extraheras till ett flytande extrakt. Ämnena som ger sötman kallas steviol-glykosider, och de är kring 300 gånger sötare än socker.

Stevia har används som sötningsmedel i flera hundra år, och kommersiellt i bland annat Japan i tiotals år. Man har inte hittat några skadliga bieffekter av stevia, i motsats till många artificiella sötningsmedel, som t.ex. aspartam.

Du kan köpa stevia i pulverform åtminstone på Ruohonjuuri eller via Internet, t.ex. Luontaistukku, Terveysapila eller E-bay. På vissa ställen, åtminstone E-bay, får du det också i flytande form.
_

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att stevia har en obehaglig eftersmak eller bismak som förstör allt. Jag äter hellre osötat än använder stevia, tyvärr...

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att stevian har en lite mystisk smak, påminner så där skilt om hermesetas, även om det är minst 20 år sedan jag senast haft en sån i munnen. Men när jag testat 5 droppar extrakt i en sats råchoklad har det blivit ganska bra balans - ingen sötma alls egentligen utan bara "mindre beskhet" av kakaon.

  SvaraRadera
 3. Vill ge dig en rättelse vad gäller rapporterna om att den inte skulle innehålla skadliga ämnen. Forskare är eniga om att örten kan, ge upphov till anafylaktiska reaktioner och har påvisats ge upphov till cancer hos en del djur i djurförsök.

  Tillskott som redan bara kan anses ge upphov till sjukliga tillstånd hör inte hemma varken i köket eller hemmet, det hör hemma i medicinskåpet mer en någon annanstans. De är alla matforskare eniga om i dag. Och jag tror att vi skall ta den expertisens uttalanden på allvar.

  Så kan man ju sedan också fråga sig vem som skall dra nytta av den här växtens extrakter. diabetiker, allergiker, knappast, det finns redan en uppsjö av både bra och dåliga medel så det här är ett tillskott i den listan som bara gör förvirringen och osäkerheten ännu större.

  SvaraRadera
 4. Tack Christian för tillägget. Det är intressant att höra mer information om stevian.

  SvaraRadera
 5. Hej Nina! Fick syn på ett stevia preparat i butiken igår. Jag har två nära personer som använt Hermesetas i sitt kaffe i många år. Jag har predikat för döva öron. Men nu har Canderel kommit ut med en Canderel Green serie. Kolla länken här: http://www.canderel.fi/tuotteet/Canderel_Green_-puriste/
  Tror du att denna tablett skulle vara ett bättre alternativ? Det skulle kunna vara enklare att byta till hälsosammare rutin om dessa personer fortfarande får klicka något i sitt kaffe.
  Ha en bra helg!
  Pia

  SvaraRadera
 6. Pia, jo visst skulle jag rekommendera det framför hermesetas eller vanlig canderel! Tack för tipset. Den här typen av produkter kommer det att komma allt mer av.

  Helst lämnar man så klart bort sötman, sött kaffe är en total vanesak, det tar bara 2-3 veckor att vänja sig vid osötat gissar jag, sen vill man inte ha det söta längre. I synnerhet om man har röd mjölk eller grädde i kaffet!

  SvaraRadera