söndag 14 augusti 2011

Körsbärslikör

Varje år brukar vi laga körsbärslikör. Det får räcka med en flaska, för vi dricker sällan annat än vin. Och då det tar ca 4 månader för den att fullbordas blir det alltid ganska lagom med nysmakning till julafton.

Man fyller en flaska med körsbär, med kärnor i så klart. Så häller man i socker. Den här gången ville vi inte ha riktigt så mycket som det brukar stå i recepten, utan hällde bara några dl. Får se om den blir lite mindre söt, hoppas på det. Så fyllde vi på med vodka ända upp till flaskans mynning.

Tät kork på, flaskan på mörkt ställe (i ett skåp, t.ex.) och så skakar man om flaskan några gånger i veckan, eller byter position på den, de första veckorna så att sockret smälter jämnt. Och när fyra månader gått är likören klar!
_

3 kommentarer:

 1. Åh vad jag önskar mig ett körsbärsträd. Ännu mer än förut.

  SvaraRadera
 2. Ja rekommenderar verkligen. Vårt var så litet att det gick i bilens bagageutrymme när vi skaffade trädet för 6 år sedan. Jag köpte det som gåva åt mannen. Det står i ganska sandig jord, inte särskilt mullrik, men verkar verkligen stortrivas. De senaste 3 åren har vi fått minst 8 liter skörd! Har en kollega som har ett körsbärsträd på sin radhustomt också.

  SvaraRadera
 3. Jag köpte ett fint litet körsbärsträd för kanske fyra år sedan. Halvannan meter högt, riktigt stiligt. Efter tre månader had hjortarna varit framme och tuggat ner det till ca 40 cm... Men eftersom det var ortäkta höll jag det och det har nog snällt haft blad och lite vuxit sedan dess, men inga blommor syns ännu till... Vet någon förrwesten varför våra stora, stora fågelbärsträd inte får frukt? De blommar fint, några enstaka kart brukar jag få syn på ibland, men sen ingenting! Inte ett rött bär? Vad kan det bero på?
  - morsa

  SvaraRadera