tisdag 16 augusti 2011

Självförsörjande augusti - uppdatering

Nu har halva månaden gått. Vi har dagligen klistrat in matkvittona i ett häfte och skrivit upp allt vi ätit.

Det egenodlade som så gott som dagligen varit med är körsbär, körsbärssaft eller vinbär i någon form. Det har varit med i smoothien eller bärgröten till frukosten 14 dagar av 16. Smoothien har nästan varje gång innehållit även bananer och lite melon, ibland yoghurt. En bärpaj har mellanflickan också bakat och en gång har vi gjort hemlagad glass av körsbär.

Vår sallad åt vi upp, och helt i början av månaden sådde jag ny. Den är ca 1 cm hög, hoppas den nu orkar komma upp trots det mulna och kalla vädret. Det sista av spenaten skördade jag också i början av månaden.

Potatis har vi ätit 6-7 gånger. Där finns massor till, men vi äter inte potatis varje dag ändå, och de får växa lite till. Ganska små har de varit, för det var ju en ganska torr sommar.

Squasch åt vi ca 5 gånger, men plantorna gjorde sedan paus och nu är där ca 7 nya på kommande men de är bara några cm långa ännu.

Gurkor har vi fått sex stycken än så länge. Stora, fina. Jag har lagat tzatziki på en, och resten har vi ätit som pålägg eller i sallad. Idag tog jag in en ny igen och de två (!) första körsbärstomaterna. Gurkan vägde 480 gram, de två tomaterna 9 gram tillsammans :).

Broccoli har vi ätit en hel gång. Vi delade den kristligt i tre delar då vi var bara tre personer hemma den dagen.

Morotsskörden blev dålig för katten använde just den odlingslådan som toalett en tid så alla frön grodde inte. Men vi har ätit morot tre gånger. Rödbeta har vi också ätit två gånger.

Ärtskörden blev eländig, det blev mat bara till drygt en gång. Bönorna är ännu värre, men av pappa fick vi en stor bunt prima bönor en gång.

Egen lök hade vi också, men den drunknade nästan under ogräs medan vi var i Frankrike och kanske delvis redan före det. Så det har vi ätit bara en gång av.

Egna örter har vi använt en hel del. Dillen var fin, och basilikan. Så har vi också haft oregano, mynta och persilja. Basilikan blev, tillsammans med olja, ost och nötter, ett par hela måltider i form av pesto för nån dag sedan.

På grund av vissa utmaningar har jag tyvärr inte haft möjlighet att baka bröd, trots att jag har surdegsrot i frysen som väntar, vilket skulle ha dragit ner matkostnaderna ytterligare.

I naturen har vi hittat några enstaka kantareller och andra svampar, men vi har varit lata med att skörda nässlor och annan vild mat. Metat har vi gjort en gång (mannen och lilla flickan) men det kom bara en abborre. Som vi nog trots det åt upp, stekt i smör!

I frysen har vi ännu lyckats hitta grönkål från förra hösten, som vi nu ätit upp, och så klart buljong.

Så - en hel del har vi fått från gården, men en hel del har vi ändå fått köpa. Närmare redovisning om kostnaderna för det köpta kommer först i slutet av månaden.

Mot slutet av månaden kommer det att bli äpplen! De är på vippen att mogna nu. Och så hoppas jag på mer tomater. Nya gurkor har vi hela åtta stycken på kommande, vilket också är kiva. Bilden är tagen igår, du borde kunna se åtminstone fem gurkor på den! Den längst bak till höger skördade jag idag.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar