måndag 14 november 2011

Sapere med kockklubben

Jag håller kockklubb för 4-6-klassister på Mårtensbro skola två gånger i veckan. Vi har under höstens lopp lagat bland annat egen rostad mysli, äppelgröt, nyttigare chokladbollar och pizza. Det har varit jätteroligt.

Förra veckan byttes hussasalens spisar ut och vi kunde inte använda köket. Då hade vi sapere istället, det vill säga smakskola på barnens sätt. Sapere är viktigt eftersom en betydande del i matlagningen är att våga smaka på olika saker, att kunna använda sina olika sinnen vid matlagning och måltid (känsel, ljud, syn, lukt och smak), samt att kunna beskriva de olika känslorna verbalt.


Vi hade två olika uppgifter. Vi lekte en typ av känselalias i grupp. Varje barn fick en påse med något ätbart i och fick beskriva för de andra barnen hur råvaran kändes, och de andra fick gissa. Om ingen gissade, fick man börja beskriva utseende istället. Det var oftast lättare. Även om jag försökt ta så grundläggande grejer som möjligt så fanns det flera saker som inget barn i gruppen kände igen: äggplanta, kålrabbi, palsternacka, ingefära och rättika. Men avokado, lime och dadel kände de igen. Efteråt fick de titta, lukta, känna och smaka på alla saker. De flesta vågade prova på allt. En del hittade nya saker de gillade, t.ex. kålrabbin.Den andra leken var ljudmemory. Jag hade fyllt 20 tändsticksaskar med 10 olika födoämnen som har ljud. Bland annat svartpeppar, pasta, ris, couscous, kikärter och kardemummafrön. Varje ljud hade sitt par. Memoryspelet spelas med samma regler som vanlig memory förutom att man lyssnar istället för att vända och titta. Det var roligt, tyckte de allra flesta barnen. Här på bilderna testar vi spelet hemma. Det är mellanflickan som lyssnar på två askar.

Idéerna för de två lekarna härstammar från Mikaela Wickströms saperekväll som jag skrev om för några veckor sedan. Hon har hållit på mycket med sapereundervisning, men huvudsakligen för dagisbarn och yngre lågstadiebarn så jag har anpassat idéerna lite.Här är några andra bilder från hösten. Jag har gjort dem ganska små och suddat ut kockklubbsbarnens ansikten på alla bilder så att det inte går att identifiera dem, men man ser ungefär hur det går till. Vi lagade chokladbollar den här dagen. De innehöll bland annat kokosolja, mandelmjöl, kakaopulver, kokosflingor, hackade nötter och mandlar, smör och havregryn.
_

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar