tisdag 28 juni 2011

Nyhet i trädgården: magnolia

Vi har fått två magnolior av en givmild grönfingrad grannfru. Den ena har vi planterat invid kompostbänken, den andra lite längre ner på gårdsplanen. Den vid kompostbänken är lite mer buskformad, den andra mer som ett träd.


Vill gärna ha lite unga träd på vår gård, för emellanåt måste man ta ner av de stora, annars blir man i blåsten med dem. Vår halvstora kastanj har fått rejält stryk av de två kalla vintrarna och ser ganska ensidig ut, och börjar dessutom vara ganska i vägen.

Vi vet inte exakt vilken sorts magnolia vi har, men grannfrun tippade på att blommorna är vita. Den lär bli ungefär 4 meter hög. Magnolian är ganska känslig och jag hoppas den ska klara av våra vintrar.

Den ser i alla fall fin ut än så länge. De nya bladen som kommer är alldeles mörklila. Den gör många nya skott hela tiden från stammen.

(Bilden är lite otydlig, men trädet/busken står alltså precis framför bänken och är drygt midjehögt.)
_

2 kommentarer:

 1. Härliga Magnolia!

  Här uppe i Jakobstad, står också en vit prinsessa. En Magnolia Sieboldii. Den blommar när bladen har kommit i motsats till de flesta andra magnolior. Den är också vit i blommet.

  Och jag är så himla glad, att den orkar leva här. Och blomma! Det är ofta för få soltimmar som gör att de inte blommar så bra eller sätter knoppar. Men den har knopp nu, som just ska slå ut, för andra året i rad! Så här går jag varje dag och följer med utvecklingen.. Allra vackrast är de stora ljuslila blommen på bar kvist, men de går inte på dessa breddgrader..

  Däremot trilskas mina Blåregn trots att de är Blue Moon. Den ena av fem, har skjutit fart. Men de andra tvekar om de alls ska ge blad..

  Kanske de frös i början av maj, då jag tog bort vintertäckningen.. eller så har de för tät jord.
  Väntar med spänning.

  Lycka till med Magnolia. När den blommar vet du vilken sort det är! För det finns massor på nätet om dem..

  Kul!

  SvaraRadera
 2. Oj då, så den klarar sig så högt som i Jakobstad, Guni! Vad roligt att höra det!

  SvaraRadera