fredag 12 november 2010

Kan alla äta allt, bara man äter balanserat?

Stötte på en väldigt bra artikel av addiktionsspecialist Bitten Jonsson om varför alla inte kan "äta balanserat av allting". Och hur livet kan se ut för sockerberoende mänskor. Det är ofta svårt för mig att förklara detta. Bitten gör det kanske bättre.

Från Bittens artikel:
”Ät allt- och må bättre” (står överallt titt som tätt). Vilda protester. Låt oss en gång för alltid avliva den myten. Alla kan visst inte äta allt. Tyvärr så hävdar många kostexperter och dietister detta fortfarande. Trots att massiv forskning finns att tillgå, framför allt i USA som klart visar motsatsen, att en människas föda kan vara en annans gift.
(...)
En annan äldre doktor påstod att man kan inte bli beroende av något som är så naturligt som socker. Men var kommer socker ifrån? Jo sockerbetor och sockerrör. Nikotin då? Nikotinblad, en växt? Cannabis? Växt igen. Heroin? En knopp från en blomma… Kokain då? Växt, alldeles riktigt. Och alkohol? Säd eller potatis, socker och jäst. Onaturligt? Nä, trodde inte det.
Läs hennes artikel här: Problemet med sockerberoende ignoreras

3 kommentarer:

  1. Många verkar undvika socker, men det är inte ovanligt att folk använder sötningsmedel istället. Det är ju från det ena diket till det andra, tycker jag. Men hur är det med Stevia, som förekommer i vart och vartannat LCHF-recept? Vad har du för åsikt om det? Alltså om man faktiskt inte tål socker.

    SvaraRadera
  2. Stevia, Nadja, har jag tyvärr inte testat själv men känner många som har. Om man har ett sockerberoende är stevia oftast inte bra, då den söta smaken kan trigga mer sötsug. Stevia är en ört och iofs mer naturlig än t.ex. artificiella sötningsproblem. Och stevia lär hos de flesta mänskor inte höja insulinnivåerna. Så - ett OK alternativ till socker, men hellre utan sött. Då och då är OK!

    SvaraRadera
  3. Tack för alla dina svar! :)

    SvaraRadera