söndag 7 november 2010

Ode till skräpmaten, så här i Svensk-Finland

Jag var idag på en väldigt finlandssvensk happening, en frågesportsfinal mellan ungdomsföreningar från hela Nyland, och det var jättetrevligt på alla sätt. Det fanns klasser för både vuxna (där fanns flest vuxna), juniorer och barn. Bra stämning, bra arrangemang. Jätterolig tradition!

Men... det här är vad som bjöds på.
  • ostbågar
  • två sorters smaksatta chips
  • salta pinnar
  • bullalängd, ni vet sån där klassisk torrbulla
  • kex
  • tjinuskikaka
  • glutenfri kaka: en gräddig marängsak där inget smakade nånting, i synnerhet inte grädde
  • glutenfria bullar
  • pommac, kaffe
Varför serverar man inte ens nånting som liknar riktig mat på en dylik tillställning, undrar jag då? På Sanna Ehdins föreläsning för några veckor sedan serverades förresten ekologiska äpplen och vatten under pausen.

Förutom vandringspokalerna som segrarna fick med sig bestod priserna också av bara godis och choklad. Också julkalendrarna som delades ut åt alla deltagande barn var... chokokalendrar, nånting jag försökt hålla borta från detta hus alla dessa år.

Gissa om vi var hungriga när vi kom hem!

Tycker du det är klokt att bjuda på sånt här? Varför gör man det? Är det så mycket godare eller ens billigare än något mer riktigt? Vad tycker du man kunde bjuda istället?

5 kommentarer:

  1. Låter hemskt! Man skulle ha kunnat byta ut det mesta från serveringen till något mycket nyttigare och vettigare!

    Min man och jag var för några veckor sen och lyssnade på Annika Dahlqvist ( som Marthaförbundet bjudit in) och evenemanget där höll på hela eftermiddagen. Det enda som bjöds på var också en massa sött! Hallå alltså Marthaförbundet, någon där borde väl ha kommit på tanken att saltigt är bättre än sött, men nej... Evenemanget började ju dessutom vid lunchtid...!!!

    SvaraRadera
  2. Jag har undrat vad det bjöds på när Annika Dahlqvist, smördoktorn, höll sitt föredrag. Lite pinsamt med bara sött! Ungefär som att bjuda cigarrer på en antitobaksföreläsning eller snaps och vin på nykterhetsförbundets årsmöte.

    Man kunde haft små påsar med morotsstavar och sen skulle det finnas salladsdressing/majonäs i flaska. Potatissallad/coleslaw och knackkorv. Kokta ägg. Karelska piroger. Banan. Äpplen. Mjölk. Kaffe. Te.

    SvaraRadera
  3. Jeanette H: Håller helt med dig. Marthornas serveting passade liksom inte alls ihop med vad hon pratade om... Nästan lite pinsamt tycker jag.

    SvaraRadera
  4. Håller helt med - ganska ironiskt med trakteringen på Annikas föreläsning! Bra idéer, Jeanette.

    Fler?

    SvaraRadera
  5. Hej, man kunde ju servera pizzabitar eller pastejer, kaffe, te, saft och om man ska ha något sött kunde det ju vara fullkornsmuffins, kanske äppelpaj eller bara frukt... Fast äkta hembakt bulla är nog härlig, och måste inte vara SÅ söt...
    -morsa

    SvaraRadera